Sagem myX-7: moje francouzská sedmička (test)

Nejlepší mobilní telefon francouzského výrobce Sagem myX-6 byl sice dobře vybavený, ale další vylepšení mu jen prospěla. Nový model myX-7 nepřináší zásadní novinky, ale zvládne pár důležitých věcí navíc.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Už na přelomu roku jsme psali o chystaném modelu myX-7, který bude nástupcem oblíbené „šestky“. Recenze je hotová, ovšem telefon se do prodeje dostane až v průběhu června, tak se alespoň podívejme, na co se můžeme společně těšit.

Design – návrat k tradici

Oproti fádnímu vzhledu předchozího modelu myX-6 lze u novinky pozorovat jistý posun k lepšímu. Telefon si sice zachoval tvar cihly, ale přesto působí mnohem elegantněji. Originálně vypadá zejména zužující se část s alfanumerickou klávesnicí. V nabídce výrobce je v současné době pět barevných variant telefonu v decentních odstínech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegantní klávesnice změnila telefon k nepoznání

Starší model byl nechvalně známý výrazným skřípáním výměnných krytů. Pokud se domníváte, že se výrobce poučil a zapracoval na jiném řešení, musím vás zklamat. Vše na telefonu skřípe jako za starých dobrých časů.

Zadní straně telefonu vévodí objektiv fotoaparátu ukrytý pod praktickou posuvnou krytkou. Pod ním je lesklé zrcadlo pro autoportréty a také zámek zadního krytu. Zadní kryt je dokonale hladký, bez reliéfů. Na pravém boku telefonu najdete infraport a na spodní straně systémový konektor, který je mimochodem stejný jako u předchozích modelů, takže pokud máte doma nějaké starší nabíječky nebo handsfree, nemusíte je vyhazovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je poměrně velký a těžký

Pod zadním krytem se nachází baterie, konkrétně typu Li-Ion, pod ní je místo pro kartu SIM. Při běžném používání a aktivovaném zhasínání displeje nemusíte telefon nabíjet nejméně pět dní.

Ovládání na draka

Klasické klávesnici nelze upřít notnou dávku elegance, ale dobrý dojem bohužel poněkud kazí nepraktické ovládání. Ovládací kříž jde těžko stisknout a navíc z něj prst neustále klouže ven. Podobně jsou na tom i drobná kontextová tlačítka po stranách. Se zbytkem klávesnice se už pracuje mnohem lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je hezká, ale nepohodlná -- IrDA -- kryt foťáčku

V klidovém stavu slouží kontextové klávesy k vyvolání předdefinovaných funkcí. Levá spouští fotoaparát, pravá aktivuje infraport. Všechny klávesy uzamknete proti náhodnému stisku kombinací hvězdičky a potvrzením (OK). Delším stiskem klávesy s hvězdičkou vypnete všechny zvuky. Po chvíli nečinnosti se u telefonu rovněž uzamknou klávesy a zároveň se vypne i displej. Aktivace je možná pouze stiskem klávesy pro zapínání a vypínání telefonu.

Nabídka jako vymalovaná

Předchozí model myX-6 byl populární díky velkému displeji s podporou až pětašedesáti tisíc barev. Novinka nabízí shodný TFT displej s rozlišením 128 × 160 bodů, který nabízí až dvanáct řádků textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor je stejný jako u předchozích modelů

V systému nabídky se u novinky naštěstí nic nemění. Po celou dobu vás budou nabídkou provázet perfektně vykreslené ikony s efektním pozadím. Barevné ladění nabídky lze navíc snadno změnit – v nastavení displeje stačí vyhledat položku Skiny a vybrat si jednu z pěti variant. Kromě barvy nabídky se změní také tapeta pod ikonkami.

  
Nabídka překvapí barevnou grafikou

Při brouzdání položkami v nabídce jistě oceníte propracovaný systém. Na levé straně vidíte všechny dostupné položky a zbývající část displeje zabírá animovaná ikona aktuální položky. Sagem si zaslouží uznání za přehlednost a také za rychlost v nabídce.


Článek pokračuje v další kapitole. Budeme se v ní věnovat telefonnímu seznamu, textovým a multimediálním zprávám MMS a hlavně foťáčku, který umí natáčet krátká videa.

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-6, Sagem myX-7, Dobrý čas, Černobílý odstín, Test, Sed, Ostatní oblast, Barevné ladění, Podpora aplikací, Hlavní využití, F +, Francouz, Nadprůměrná kapacita, Sedmička, Focený objekt