Sagem myX5-2: z ruky nevyklouzne (test)

Novinka Sagemu v podobě modelu myX5-2 je považována za nástupce prvního barevného modelu myX-5, čemuž odpovídá i jeho označení. S původním modelem ale nemá téměř nic společného a ve všech ohledech ho hravě předčí.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Sagem myX5-2 je mobilní telefon střední třídy. Mohlo by se zdát, že přidání „druhé verze“ jen o málo vylepší starší model myX-5, ale opak je pravdou. Je to nový mobil.

Jsem originál

Telefon je vyveden v klasické koncepci a moc výtvarných prvků na něm nenajdete. Kvůli svému vzhledu popudil tento model i finskou Nokii, která se snažila ve Francii uplatnit podezření na okopírování designu svých výrobků. My X5-2 je sice podobný Nokii 6610, stále ale zůstává originálem jak se patří.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegantní design se zdál Nokii až příliš povědomý

Tělo přístroje má tvar jednoduchého kvádříku, jehož strany se tu a tam malinko vyboulí. Jeho rozměry jsou 106 × 46 × 19 milimetrů a hmotnost je 97 gramů. Na přední stranu se vešel poměrně rozměrný displej pracující s rozlišením 128 × 160 obrazových bodů. Bohužel se jedná pouze o pasivní displej CSTN s podporou 65 tisíc barevných odstínů. Barvy bych subjektivně hodnotil jako nevýrazné, vybledlé – navíc jas displeje je poměrně slabý. Displej ale není nekvalitní, jeho nedostatky vyniknou jen ve srovnání s mobily, které používají aktivní technologii TFT.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s dodávaným CD • telefon pěkně zepředu.. • ..a zezadu

Sagem se může pochlubit slušnou výdrží, která je udávána výrobcem na více než 300 hodin v pohotovostním režimu či pět hodin hovoru. Použit je akumulátor typu Li-ion a ačkoli se mohou hodnoty zdát nadnesené, mohu velkou výdrž směle potvrdit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej je velký a poměrně kvalitní • po sejmutí zadního krytu ...

Na displej navazuje klávesnice, která je vyvedena ve dvou barevných odstínech. Krajní sloupce grafitové barvy jsou od středového odděleny křivkami, jež se zužují směrem dolů a vytváří tak efektní designový prvek. Prostřední sloupec kláves společně s funkčním blokem a zbývajícím ohraničením displeje nese klasickou stříbrnou barvu. I přesto, že jednotlivé klávesy nejsou stejně veliké, je práce s klávesnicí bezproblémová – tlačítka jsou tvrdá a mají malý zdvih s citelnou odezvou. Zkrátka přesně tak, jak to má být.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je kvalitní a pohodlná, podsvícení by však mohlo být silnější

Je to guma, není to guma?

K testování jsme dostali vzorek v modré barvě, k dispozici jsou i jiná barevná provedení. Ačkoli některé zdroje uvádí možnost výměnných krytů, po dlouhém zkoumaní jsem tuto vlastnost zamítl. Velmi zajímavě se tváří použitý materiál krytu, který na omak připomíná gumu. Jedná se ale o měkčený plast, který působí v ruce velmi příjemně, neklouže a nejsou na něm vidět otisky prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryt je vyroben z protiskluzového materiálu • blok s objektivem • zámek krytu

Boky přístroje skrývají protáhlé slzičky černého plastu, které jsou spojeny úzkým proužkem přes spodní stranu přístroje, kde si našel své místo systémový konektor. Vlevo navíc najdeme okénko infraportu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Boční strany telefonu • kapkovité okénko infraportu

Zadní kryt je profilován do linií kopírujících přední část přístroje. Ve spodní části je velmi ztuha pracující zámek krytu, v horní třetině pak úzký proužek s objektivem a malé vypouklé zrcátko pro pořízení autoportrétů. Uchycení krytu není zrovna ideální a při prohmatání má citelnou vůli; navíc vás občas odmění malým vrznutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na spodní hraně najdeme systémový konektor.. • ..na horní nic

Ikona vedle ikony

Hlavní nabídka je po vzoru všech moderních telefonů tvořena maticí ikon 3 × 3, přičemž popisek k právě označené položce se zobrazuje pod touto mřížkou. Ke vstupu do hlavní nabídky slouží pouze středová klávesa OK, k pohybu využijete všechny směry kurzorové klávesy.

Hlouběji zanořené nabídky jsou povětšinou tvořeny pásem malých ikon v levé části displeje, ve kterých lze listovat pouze vertikálními směry. Právě vybraná položka se na zbývající ploše charakterizuje příslušným obrázkem a textovým popiskem. Nabídka ale není zcela ucelená, jelikož pod některými položkami hlavní matice nalezneme pouze textové nabídky. Samotnou kapitolu pak tvoří zcela odlišné menu wapového prohlížeče. Číselné zkratky fungují pouze na úrovni základní mřížky ikon.

 
Hlavní displej s různými tapetami • hlavní nabídka • vnořená nabídka

Hlavní nabídku si lze přizpůsobit pomocí několika nabízených stylů, které změní barevné schéma a tapetu pod hlavní maticí. Zvlášť si pak můžete zvolit tapetu, která se bude zobrazovat v pohotovostním stavu – zde je velmi zajímavá volba, která zajistí náhodné vybrání tapety po každém návratu z hlavní nabídky. Samozřejmostí je i výběr šetřiče displeje, který může mít formu statického obrázku nebo krátké animace. Zejména kapky tekoucí po displeji jsou vskutku povedené. Po delší době nečinnosti se na displeji objeví „poskakující“ čas, jehož cifry jsou zvýrazněny tlumeným namodralým světlem.


Nastavení stylu grafiky • ukázka z nabízených témat

Funkční klávesy pod displejem slouží povětšinou k potvrzování voleb (levá, stejně jako středová klávesa OK) či k návratu o úroveň výš (pravá). V ostatních případech se jejich funkce řídí příslušným popiskem na displeji. Klávesa s červeným telefonem vás odkudkoli vrátí do pohotovostního stavu, delším stiskem zapíná či vypíná telefon.

 Funkce kontextových kláves lze přiřadit

V pohotovostním stavu lze funkčním klávesám přiřadit zvolené funkce, k jejich vyvolání je třeba dvou stisků příslušné klávesy. Zajímavou vlastností je možnost změny tohoto nastavení přímo po stisknutí funkční klávesy, jelikož před opětovným stiskem (potvrzením) lze pomocí vertikálních směrů listovat v nabízených volbách. V hlavní nabídce si tak zvolíte pouze funkci, která má být po stisku funkční klávesy nabízena jako první.

Kurzorový kříž má funkce napevno přiřazeny, vertikální směry slouží k rychlému přístupu k telefonnímu seznamu, směr vlevo trošku nepochopitelně spustí kalkulačku a směrem vpravo se dostanete k přijatým zprávám.


V druhé kapitole se zaměříme na telefonování a práci s adresářem. Dále zhodnotíme práci se zprávami a vestavěný fotoaparát

Témata článku: Sagem, , Sagem myX5-2, Siemens CX65, Sony Ericsson T630, Vybraná položka, Červený telefon, Efektní design, Měkčený plast, Malý zdvih, Kvalitní podání, Nejmenší velikost, Vypouklé zrcátko, Test