Sagem myZ-55: nebojte se, nekouše (test)

Sagem připravil atraktivní mobil s vysouvací konstrukcí, který láká nejen svým designem, ale také příznivou cenou. Funkční výbava neoslňuje, ale nic podstatného nechybí. Základem je kvalitní adresář, pohodlná práce se zprávami, organizační funkce a samozřejmě i fotoaparát. Bonus: video.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design, výsuvná konstrukce
  • malé rozměry
  • kvalitní displej
  • výborné konstrukční zpracování

Hlavní nedostatky

  • vyčnívající anténa
  • méně kvalitní fotoaparát
  • chybí vyzváněcí profily


Mobilní telefon Sagem MyZ-55 je druhý vysouvací telefon tohoto výrobce. Je určen exkluzivně pro mobilního operátora T-Mobile, takže by neměl být běžně dostupný ve volném prodeji. Stylový design je podepřen téměř lidovou cenou kolem čtyř tisíc korun a osazením všech základních funkcí mobilního telefonu této kategorie.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Oficiální fotografie Sagemu MyZ-55

Švec Prťavec

Sagem MyZ-55 je poměrně líbivý a podle naší metodiky také velmi malý a lehký mobilní telefon vysouvací koncepce. Je nepřehlédnutelné, že právě vysouvací telefony se v poslední době stávají docela oblíbenými. Přinášejí totiž všechny výhody telefonů véčkové koncepce doplněné o praktičtější používání.

Pokud je vysunovací mechanismus telefonu povedený, lze jej snadno rozevřít a zavřít jediným pohybem prstu. A mechanismus testovaného přístroje mezi povedené rozhodně můžeme zařadit – při rozevírání (a koneckonců i při zavírání) telefonu musíte přibližně do poloviny dráhy překonávat přijatelný odpor, po jehož „přetlačení“ díky pružinovému mechanismu horní část telefonu poskočí na konec své dráhy. Je to rychlé a praktické, vedení je přesné bez zbytečných vůlí.

VIDEO: prohlédněte si celý telefon na videu (MPEG, 3,2 MB)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je velmi malý • ve vysunutém stavu se ale v dlani neztratí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vysouvací mechanismus pracuje na jedničku

Na první pohled na telefonu zaujmou dvě věci – vzhledem k půdorysným rozměrům trošičku zarazí jeho výška, která však při praktickém držení v ruce spíše napomáhá než škodí. A opět je tady dlouhý hranatý klacík externí antény. Jeho opodstatnění coby nástroje pro snadné vytažení telefonu z kapsy není u tohoto modelu na místě, protože na horní hraně telefonu si můžete všimnout úchytky pro dnes tolik populární poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodící osky na zadní straně výsuvné části • anténa kazí vzhled celého telefonu • po vysunutí se anténa skryje

Fotoaparát s anténou

Přední strana telefonu v zavřeném stavu žádným výraznějším prvkem nevybočuje z běžného standardu přístrojů této třídy. Celé ploše dominuje velký barevný displej, nad jehož horním okrajem si můžete všimnout nepřehlédnutelného loga mobilního operátora T-Mobile a otvoru pro výstup zvuku sluchátka. Pod displejem pak najdete čtyřsměrové kurzorové tlačítko uspořádané do kříže. Jeho střed slouží pro potvrzení voleb v nabídce telefonu.

Po stranách tohoto ovládacího kříže pak můžete spatřit dvojice softwarových kláves doplněné obligátními tlačítky pro práci s hovory. Spodní hrana telefonu obsahuje systémový konektor sloužící také pro připojení nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tady vládne T-Mobile • ovládací část klávesnice • systémový konektor

Oba boky telefonu jsou zcela prosty jakýchkoli tlačítek, při fotografování by přitom boční tlačítko fungující jako spoušť leckdy přišlo k duhu. Celá zadní stěna telefonu je koncipována tak, aby připomínala běžný digitální fotoaparát a přímo svádí k držení přístroje při fotografování vodorovně. Jen anténa pak působí trochu podivně. Kromě čočky digitálního fotoaparátu zde najdete také mřížku vyzváněcího reproduktoru, plastovou skořepinu kryjící prostor akumulátoru a vypouklé zrcátko pro snadnější fotografování autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na bocích je pusto • už jste viděli fotoaparát s anténou? • velký kruhový pás se tváří jako rámeček pro velkou čočku fotoaparátu, ta je ale malá a o kousek vedle

Konstrukce telefonu je poměrně kvalitní. Použité plastové díly velmi dobře drží na svých místech a telefon v rozevřeném i zavřeném stavu nejeví ani po delším testování snahu vrzat ani při opravdu silných stiscích. Tentokrát by se od Sagemu mohli leckteří konkurenční výrobci učit.

Něco pro prsty, něco pro oči

Po rozevření telefonu získáte přístup k poměrně velké klávesnici, jejíž tlačítka dostala do vínku dostatečné rozestupy. Jsou však zapuštěny na úroveň okolního povrchu, hmatová orientace při psaní tudíž není nejsnazší. Mnoho na tomto faktu nezmění ani dvojice hmatových značek umístěných po stranách klávesy s číslicí pět. Zdvih i dotisk kláves je dostatečný, vedení je přesné a míra překlepů je i při rychlejším psaní téměř mizivá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je klasicky „na dvě patra“

Displej je – vzhledem k přihlédnutím k cenové kategorii, ve které se recenzovaný telefon pohybuje – velmi slušný a nebýt nepříjemného žlutého nádechu bílé barvy, neostýchal bych se jej nazvat výborným. Je vyroben technologií TFT, je tedy aktivní a při svém rozlišení 128 × 160 obrazových bodů dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev. Díky rozumným fyzickým rozměrům 25 × 32 milimetrů je kresba na displeji dostatečně jemná a u diagonálních čar je pouze velmi nepatrně viditelné zoubkování. Podsvícení displeje je rovnoměrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se povedl • ale na sluníčku budete mít problém s jeho přečtením

S výdrží zápasníka

Akumulátor telefonu má kapacitu 700 mAh. Výrobce hovoří o třísethodinové výdrži v pohotovostním režimu nebo až o sto osmdesáti minutách hlasového hovoru. V průběhu testování jsme se k těmto hodnotám přiblížili až překvapivě blízko, což nebývá příliš častým pravidlem. Obecně je u spousty jiných telefonů je považováno za běžné, pokud v reálném provozu dosáhnout poloviční doby výdrže oproti času uváděného výrobcem. Dobití akumulátoru na plnou kapacitu trvalo něco málo přes dvě hodiny při zapnutém telefonu a pouze hodinu a půl při vypnutém telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt.. • ..a co pod ním najdeme


V další kapitole se podíváme na prostředí telefonu a projdeme si všechny jeho funkce, včetně vestavěného fotoaparátu

Témata článku: Sagem, , Sagem myZ-55, Tučný font, Černobílý odstín, Test, Běžný průměr, Vypouklé zrcátko, První pocit, Spokojenost uživatelů, Špatný zrak, Jediný pohyb