Sagem WA 3050: ideální kombinace? (test)

Po vyslovení slova Sagem přeběhne spoustě z vás mráz po zádech. Mobilní telefony této značky nemají totiž v našich krajích příliš dobrý zvuk. Ovšem Sagem WA 3050, to už je jiná. Je to totiž PDA kombinované s mobilem se systémem PocketPC.

Již na první pohled překvapí nezvyklá velikost – tedy alespoň na mobilní telefon. Je jasné, že do kapse od košile nebo šortek jej hned tak nezasunete. A proč taky, že? Velký displej s běžným rozlišením 240 x 320 obrazových bodů je monochromatický a dokáže zobrazit pouze 16 odstínů šedé barvy, což je pro použitý operační systém PocketPC od Microsoftu docela málo.

Téměř ničím nepřekvapí

O svižný běh systému a aplikací se stará procesor StrongArm od Intelu, který je taktová na více než 200 MHz a dodává zařízení opravdu použitelnou rychlost. Překvapením není ani dodávaný software – kapesní Word a Excel umožní prohlížet i vytvářet soubory, které můžete dále bez problémů zpracovávat na stolním počítače. S kapesním Outlookem můžete číst elektronickou poštu, ať jste kdekoli. Můžete také používat úkolovník nebo kalendář. To vše můžete velmi jednoduše a hlavně rychle synchronizovat se svým stolním počítačem.

Co však máte navíc, je GSM modul, s jehož pomocí můžete nejen bezdrátově brouzdat po Internetu s MS Explorerem, ale také wapovat. Můžete si také zavolat – buď přes dodávanou bondovku, nebo klasickým držením celého zařízení u ucha. Telefon je pochopitelně duální, v současné verzi však nepodporuje paketové přenosy dat prostřednictvím technologie GPRS – tato funkce má být k dispozici až v druhé verzi tohoto přístroje.

Nový Sagem je dalším křížencem mezi kapesním počítačem a mobilním telefonem, které si na nás brousí své zoubky. Snad každý větší výrobce má v současné době nějaké podobné zařízení (viz např. dnešní recenze komunikátoru Motorola Accompli 008). Ta jsou v současné době zatím příliš drahá a proto se zřejmě příliš masově nerozšíří.

Ve zkratce:

  • Smartphone Samsung WA 3050
  • Velikost: 130 x 80 x 17 milimetrů
  • Hmotnost: 198 gramů
  • Pohotovostní doba: 300 hodin
  • Doba hovoru: 2 hodiny
  • Sítě: 900/1800
  • Podporované funkce: PocketPC OS, dotykový displej, hlasový záznamník, možnost rozšíření o další softwarové vybavení, propojení s PC
  • Nepodporované funkce: GPRS
Diskuze (20) Další článek: Kupte si Aston Martin Vanquish série V12 a dostanete mobil zdarma

Témata článku: Sagem, , Test, Svižný běh, Idea, Kombinace