Sagem WA3050: v hlavních rolích mobil, PocketPC a anténa (test)

Sagem WA3050 je jedním z prvních kapesních počítačů s vestavěným mobilním telefonem. Nebo je to snad první mobilní telefon s vestavěným kapesním počítačem? Na každý pád je to po Accompli 008, Nokii 9210 a Ericssonu R380 další pokus o skloubení dvou zařízení. A jak dopadl?

Když jsme před několika týdny zveřejnili první informace o novém komunikátoru od francouzské firmy Sagem, netušili jsme, že jej budeme moci velmi brzy podrobit důkladnému testu. Přestože mobily Sagemu nemají v našich krajích příliš dobrý zvuk, WA 3050 nás opravdu velmi příjemně překvapil. Jeho vzhled se vám bude určitě líbit: je stejně velký jako „obyčejné“ kapesní počítače a je také štíhlejší než většina z nich. Jediným poznávacím znamením, které jej řadí do kategorie komunikátorů je krátká externí anténa vyčuhující vlevo na displejem. Hmotnost je také poměrně nízká a lze ji bez zaváhání srovnat s kterýmkoli současným kapesním počítačem bez klávesnice.

 

Stříbrná mu sluší

Plochu okolo kvalitního monochromatického displeje zdobí stříbrná metalíza lemovaná tmavším proužkem s měděným nádechem po bocích. Na přední straně jsou pod displejem kromě vypínače jen dvě tlačítka pro přijmutí a odmítnutí příchozího hovoru a čtyři tlačítka pro rychlé spuštění nejpoužívanějších aplikací – je to přece kapesní počítač. Levý bok je vybaven mačkacím ovládacím kolečkem, bok pravý obsahuje dvě tlačítka ovládající hlasitost zvukového výstupu. Zbývá již jen zdířka pro připojení bondovky a infračervený port – obojí najdete na horní straně. Konstrukce je poměrně pevná a zařízení při telefonování nevrže.

Zajímavý je pohled na zadní stranu Sagemu. Kromě obvyklého rozšiřujícího konektoru, záložní baterie a resetovacího tlačítka (popisováno shora dolů) zabírá více než polovinu celého přístroje malý černý kvádřík. Ano, hádáte správně – jedná se o modul mobilního telefonu. Teprve po jeho vyjmutí poznáte, že je Sagem opravdu lehký kapesní počítač. Přestože musím Sagem za toto provedení „vestavěného“ modulu určitě pochválit, musím jej v zápětí také pokárat za způsob vkládání SIM karty, která není vůbec jednoduchá a zabere vám několik minut práce se špičkou kapesního nožíku.

   

Okno do duše

Displej je monochromatický s šestnácti odstíny šedé barvy s možností zažloutlého podsvícení. Displej disponuje běžným rozlišení 240 x 320 obrazových bodů a je poměrně kontrastní – dovolím si tvrdit, že je minimálně o jednu třídu lepší než displej monochromatické verze kapesního počítače iPAQ (jehož displej bylo možno použít jako náhradu zrcátka). Na čitelnosti displeji totiž hodně přidává matná dotyková vrstva, která eliminuje velké množství rušivých odlesků. Výtku však mám k podsvětlení, které je výborně použitelné v naprosté tmě, avšak v šeru si příliš nepomůžete – toto je však známý neduh všech monochromatických displejů.


Displej je samozřejmě dotykový a ovládá se perem ukrytým v bočním otvoru. Pero je umělohmotné, je ale poměrně krátké a pokud máte velké ruce, nebude vám příliš vyhovovat. Protože displej není chráněn žádným krytem, můžete celé zařízení nosit v koženém pouzdru s vyztuženou přední stěnou, ze kterého čouhá jen klacík antény. Pouzdro nejde bohužel připnout na opasek, což bych velmi uvítal.

Statečné srdce

Uvnitř Sagemu tepe velmi rozšířený procesor ARM SA1110, jež dává celému zařízení (až na pár výjimek) slušnou rychlost. Sagem se s tímto komunikátorem nepouštěl do žádného velkého experimentování a zvolil standardní operační systém PocketPC. Vím, že tento systém má své zaryté odpůrce i příznivce – přestože se neřadím ani do jedné z těchto skupin, musím Sagem za tuto volbu pochválit. WA 3050 tak nezůstává uzavřenou platformou a můžete využít bohaté nabídky všemožných programů – od her přes komunikační doplňky až po navigační systémy. Výhradu však mám k velikosti operační paměti, protože pouhých šestnáct megabajtů je skutečně málo.

Chcete-li do Sagemu něco napsat, můžete využít buď „dotekovou“ klávesnice nebo systému rozpoznávání písma. K oběma metodám má své výhrady – tlačítka na pidiklávesnici jsou opravdu velmi malá a psaní chce velké soustředění. Systém rozpoznávání písma je o poznání použitelnější, nicméně zapomeňte na psaní za chůze či při jízdě v automobilu – prostě se mezi vodící linky netrefíte. Zde bych uvítal podobný systém rozpoznávání písma, jakým disponuje Motorola Accompli – dvě psací plošky vedle sebe by byly určitě užitečnější.

Sagem jako telefon

Ačkoli to tak nevypadá, jde o běžný mobil se všemi pořádnými funkcemi. Sagem může využívat jak telefonní seznam na SIM kartě, tak i velký adresář kapesního počítače. Stejně tak textové zprávy dokáže ukládat do interní paměti. To však trošku předbíhám, protože nejdříve si povíme, jak se ze Sagemu telefonuje. Věřte, že úplně stejně jako s kteréhokoli současného mobilního telefonu. Máte totiž k dispozici softwarovou aplikaci Phone, která zobrazí na displeji klávesnici běžného mobilu s obvyklým displejem. Dotykovým perem (nebo čistým prstem) namačkáme telefonní číslo a stiskneme tlačítko pod displejem (to se zeleným telefonem). A hle – ono to zvoní! Komunikátor již stačí pouze přiložit k uchu a telefonovat. Pro ukončení hovoru je zde tlačítko s červeným telefonem. Jednoduché, že? Analogicky postupujete i při příchozím hovoru – stisknete pouze příslušné tlačítko.

 

Aplikace Phone: na obrázku vlevo je telefon vypnut, vpravo je již na příjmu.

Sagem může jako vyzváněcí melodii použít jakýkoli .wav soubor operačního systému – můžete tak nastavit svoji oblíbenou písničku. Umí také diskrétně upozornit prostřednictvím vibračního vyzvánění. Překvapila mne také kvalita zvuku při telefonování, která je skutečně velmi dobrá. Nechcete-li držet u ucha celou placičku, můžete použít přiloženou bondovku a Sagema nechat zastrčeného v kapse. V aplikaci Phone však nemusíte pouze vytáčet čísla, ale můžete je také volit z telefonního seznamu, procházet seznamy příchozích a odchozích hovorů, nastavovat hlasitost reproduktoru…

Všechna nastavení telefonu najdete na jednom místě.

Textovky mu nejsou cizí

Velmi rozporuplné dojmy mám z psaní textových zpráv. Pro práci s nimi je v Sagemu aplikace SMS & FAX. Jak již název napovídá, zvládá kromě textovek také faxování, kterému se však nebudu příliš věnovat. Proč? Protože bez problémů funguje a jeho ovládání je skutečně velmi intuitivní. Zato na textovkovač se zaměřím trochu více. Tedy, po spuštění této aplikace se vám displej rozdělí horizontálně na tři sekce.

Úvodní okno aplikace pro správu textovek a faxů.

V horní sekci máte možnost výběru seznamu příchozích, odchozích a čekajících textovek. V prostřední sekci vidíte (či přesněji: měli byste vidět) seznam textovek a úplně nejníže si můžete přečíst textovku označenou v prostřední sekci. Že v tom máte trochu zmatek? Nevadí, podívejte se na obrázky. Protože však displej není nejširší, nedokážete ze seznamu poznat ani o jakou textovku se jedná, ani kdo ji poslal – od každé informace vidíte jen několik  počátečních znaků. Velkou výtku mám ale k rychlosti zobrazování – přestože jsou textové zprávy uchovávány v paměti kapesního počítače, je práce s nimi hodně pomalá a při pročítání většího množství textovek současně brzy zešedivíte.

 

Na obrázku vlevo vybírám příjemce textovky a vpravo vidíte její editor.

U odesílané textovky musíte nejdřív (poměrně složitým) postupem zadat adresáty (může jich být neomezené množství) a poté můžete napsat libovolně dlouhou zprávu, která pak bude rozkouskována na patřičný počet běžných textovek. Před odesláním můžete také vyžádat od sítě doručenku nebo nastavit platnost zprávy. Pokud jsem si však při čtení zpráv stěžoval na pomalost, jsem v rozpacích nad tím, jakým termínem mám označit rychlost odesílání zpráv. Vlastně ano, už vím – zprávy se odesílají hlemýždím tempem.

Kontakty? Ale ano...

Jako poslední musím zmínit jednoduchou aplikaci Sync SIM, která dokáže synchronizovat telefonní seznam na SIM kartě s adresářem kapesního počítače. Sync SIM funguje bez problémů, rychlosti však také příliš nepobral.
 

Načítaní obsahu SIM karty do kapesního počítače.

GPRS neumí

Přestože se z jistých internetových zdrojů můžete dozvědět, že tento Sagem disponuje podporou rychlých dat GPRS, opak je pravdou. Žádný ze současných komunikátorů WA3050 GPRS neumí, avšak do budoucna se počítá s možností upgradu. Upgrade bude hardwarový a poměrně jednoduchý – prostě vyměníte cihličku telefonu v zadní stěně za novější. Kolik však bude tento upgrade stát je ve hvězdách.

Sagem pochopitelně obsahuje wapový prohlížeč – najdete zde freewarový EzWAP browser, který však patří mezi nejlepší wapátory pro kapesní počítače s tímto operačním systémem. Wapování je poměrně rychlé a díky obrovskému displeji také přehledné. Výhradu mám však k autorům wapových stránek – ze Sagemu si nezjistíte například odjezdy autobusů, protože tvůrci vás na svoji stránku nepustí a pošlou vám pouze hlášku „Přístup z nepovolené gatewaye nebo z emulátoru“. Pročpak asi nejsem dost dobrý pro návštěvu jízdního řádu?

Internet v dlani

Zato Microsoft Internet Explorer je zárukou toho, že i na kapesním počítači si prohlídnete drtivou většinu internetových stránek, která však budou prohlížečem trošíčku upraveny na malý displej – můžete tak mít například MobilManii s sebou kdykoli a kdekoli.

Ano, je to on - Internet Explorer...

To nejlepší na konec

Jednou z nejužitečnějších mobilně-internetových aplikací je ale prohlížeč e-mailových zpráv. Jedná se o zmenšeninu velkého Outlook ze stolního počítače a disponuje velmi podobnými funkcemi. Poštu můžete přijímat prostřednictvím staršího protokolu POP3 nebo novějším IMAP4. Emailem můžete odesílat také pozvání na schůzky přímo z kalendáře, přidělovat úkoly svým podřízeným nebo kontrolovat firemní poštovní schránky včetně jednotlivých podsložek. Email (stejně jako kalendář nebo úkoly) lze prostřednictvím dodávané USB kolébky synchronizovat s „velkým“ MS Outlookem na stolním počítači. Ale nebyl bych to já, abych nepoukázal na jednu drobnou nectnost tohoto výborného emailového nástroje – připojování ke schránce trvá poměrně dlouho (asi dvě minuty). Vím však, že toto je chyba operačního systému, která v případě absence GPRS zamrzí, protože tento promarněný čas poznáte citelně na vašem měsíčním vyúčtování.

 

Vlevo seznam složek emailových zpráv a vpravo píšu Petrovi email.

Dobrý tip: Pro rychlou práci s obyčejnou poštou zkuste freewarový nPOP, který se připojuje téměř okamžitě a i práce s ním je svižná a pohodlná.

Nebudu již příliš pokračovat popisem dalších aplikací a operačního systému, protože vše je úplně stejné jako u jakéhokoli jiného kapesního počítače – položky, které najdete na iPAQu nebo na Jornadě jsou v Sagemu také. Přidám jen pár drobných nezařazených postřehů. Komunikátor napájí Li-Pol baterie o kapacitě 920 mAh. Baterie postačí udržet Sagem při životě celý víkend – nemusíte tak nosit s sebou koncem týdne domů kolébku s nabíječkou. Užitečný je hlasový záznamník i přehrávač hudebních souborů – avšak do malé paměti příliš muziky nebo myšlenek neuložíte.

Koupím si jej?

Přestože až doposud jsem nebyl velkým příznivcem tzv. chytrých telefonů, Sagem WA 3050 můj názor trochu změnil. Až doposud jsem tyto zařízení považoval buď příliš velké (Nokia 9210) nebo svými funkcemi příliš omezené (Ericsson R380e, Motorola Accompli 008). Sagem však není o mnoho větší než srovnatelné kapesní počítače a integrovaný mobil je tam vlastně navíc. U všech těchto zařízení se museli jejich výrobci spokojit s jistými kompromisy – Sagem dokázal, že to jde i bez kompromisů. Jeho cenu (33 489 korun) vidím jako vysokou, avšak odpovídající schopnostem tohoto zařízení.

Sagem WA 3050 jsem používal rád a rychle jsem si na něj zvyknul. I když má své mouchy (které jsem textu rozepsal), je to úžasný pocit přečíst si ráno cestou do redakce oblíbené internetové stránky a vyřídit večerní poštu. Přestože si mne Sagem skutečně získal, nekoupím si jej. Ptáte se proč? Protože si počkám na verzi s podporou GPRS – a možná i s barevným displejem. A co vy?

Ve zkratce:

  • Sagem WA 3050
  • Sítě: GSM 900/1800
  • Velikost: 17 x 81 x 136 mm
  • Hmotnost: 180 gramů
  • Procesor: 206 MHz StrongARM
  • Operační paměť: 16 MB
  • Displej: monochromatický, rozlišení 240 x 320 bodů (při rozměrech 60 x 80 mm)
  • Podsvícení: žlutozelené
  • Zvukové schopnosti: vestavěný mikrofon a reproduktor, vestavěné handsfree, výstup na sluchátka a mikrofon
  • Komunikace: USB kolébka, IrDa
  • Baterie: 920 mAh Li-Pol
  • SW: operační systém MS PocketPC + Phone, Sync SIM, SMS & FAX, EzWAP

 

Diskuze (11) Další článek: Ericsson: jak se připojit k Internetu přes GPRS z počítače

Témata článku: Sagem, , Známý neduh, Test, Ant, Mobil, Bok pravý, ANT +, MOBI, Anténa, Pocket