Samjiyon: když komunisti zkonstruují tablet

Bez internetu, bez aplikací, bez obsahu, přesto je výstřelkem moderních technologií. K čemu je tablet Samjiyon ze Severní Koreje?

Turista Michael, kterému se poštěstilo udělat si výlet do Severní Koreje, si odtamtud přivezl zajímavý suvenýr. V přepočtu za 200 dolarů si v Pchjongjangu pořídil tablet severokorejské značky Samjiyon. Je prý docela rychlý, má 1,2GHz procesor, sedmipalcový displej, Android ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich a předinstalovanou hru Angry Birds. Vlastně na něm není nic tak zvláštního, ale nabízí ukázku, jak limitovaní jsou Severokorejci při používání zařízení, za které dali dva průměrné měsíční platy. O zkušenosti se Michael podělil s IDG.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samjiyon - tablet, který byste nechtěli
(obr.: IDG News Service/Martyn Williams a Northkoreatech.org)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunističtí Angry Birds (obr.: Northkoreatech.org)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A ještě ukázka ořezaného menu (obr.: Northkoreatech.org)

Hlavní rozdíl oproti tabletům, které používáme my, je skutečnost, že se Samjiyonem se prostě nepřipojíte k internetu. Severokorejská vláda přístup blokuje a internet, jaký známe my, tam smí používat pouze několik vyvolených. Místo toho nabízí tablet přístup k vnitřní severokorejské síti Kwangmyong, která obsahuje domácí zprávy a stránky vládních institucí a škol. Webový prohlížeč v přístroji je, ale je natvrdo přesměrovaný do interní sítě, má jen několik přednastavených záložek. 

Zajímavou funkcí je TV tuner pro příjem národní televize. Tablet byl podle IDG uveden na trh loni v srpnu jako teprve třetí tablet v Severní Koreji. Je pravděpodobně vyráběn mimo domácí území a neliší se příliš od levných čínských tabletů, které jsou k dostání i u nás.

Diskuze (53) Další článek: LG jde proti proudu: nejdřív příslušenství, pak smartphone [video]

Témata článku: , , Turista, Made in China, Tab, Marty, RARE, Sam,