Samsung Ativ S: „estrojka“ s Windows Phone [recenze]

Samsung Ativ S se začíná prodávat i u nás. Co všechno převzal od veleúspěšného Galaxy S III a jak si poradí s konkurencí od HTC a Nokie?
Kapitoly článku

Současné vlajkové lodě všech výrobců, které využívají systém Windows Phone 8, mají dvoujádrový procesor. Tím, že byl Ativ S první, se dá s trochou nadsázky říci, že tuto "tradici" zavedl právě on. V jeho útrobách totiž zatápí dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960A, který se vyrábí 28nm technologií. Každé jádro je následně taktované na 1,5 GHz. Podobně jako u konkurence mu k vyššímu výkonu napomáhá také grafický čip Adreno 225 a 1 GB RAM paměti. Vnitřní paměť telefonu má kapacitu 16 GB, z nichž využitelných je zhruba 13 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výkon je srovnatelný s hlavními konkurenty

Jako jediný z vrcholných modelů s WP8 však Samsung Ativ S nabízí možnost rozšíření paměti až o 32 GB prostřednictvím paměťových microSD (SDXC) karet. To by pro některé uživatele mohlo být pomyslným jazýčkem na vahách, když většina ostatních parametrů je podobná s těmi od HTC 8X nebo Nokie Lumie 920. Další možností jak zvětšit paměť telefonu jsou webová úložiště typu SkyDrive nebo Box.

Vylepšení systému překvapí

Se zmíněnými parametry pracuje telefon velmi svižně, velkou zásluhu na tom má samozřejmě i systém, který není tak náročný jako například Android. Podrobnou recenzi Windows Phone 8 si můžete načíst v tomto článku. Já se zaměřím spíše na přidanou hodnotu, která ve světě oken vytváří jeden z hlavních rozdílu mezi přístroji od různých výrobců. Z našich předchozích zkušeností můžeme v krátkosti shrnout, že jasným lídrem v této oblasti je Nokia, naopak HTC je prozatím na chvostu. Nyní přichází třetí velký hráč, Samsung.

Hned ze začátku jsem si všiml jedné nepříjemné věci, kterou zatím odstranila jen Nokia. Stejně jako HTC 8X a 8S, tak také Samsung Ativ S zkracuje SMS zprávy na pouhých 70 znaků a nikde v nastavení tuto nepříjemnost nezměníte. Po předchozí zkušenosti s HTC 8S jsem k Ativu S a jeho vylepšením přistupoval spíše skepticky. První chvíle s telefonem mi daly trochu za pravdu, protože v Samsung Zone, jak se nazývá prostor ve Storu, bylo pouhých devět aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikací v Samsung Zone snad bude jen přibývat

První chvíle naděje přišla, když jsem zde zahlédnul aplikaci RSS Times, kvalitní neplacenou čtečku abyste totiž v obchodě aplikací pohledali. Po jejím otevření je ihned vyžadováno přihlášení do účtu do Google Reader, což může být pro někoho problém. Je to však jediný způsob, jak aplikaci rozjet. Samotné prohlížení článků je dalším problémem RSS Times. Články lze procházet dle jednotlivých kanálů. Nelze však vybrat několik článků najednou a označit je jako přečtené a také samotný vzhled vyhlíží ne příliš použitelně. V konečném hodnocení tak lze doporučit spíše kvalitní a přehlednou aplikaci Feed Reader Free.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Formát zobrazení v RSS čtečce není úplně ideální

Další aplikací Samsungu je Now, což má být informační hub, který sdružuje několik kategorií do jedné aplikace. Předně zobrazí informace o počasí, když využívá serveru AccuWeather.com. Dále zprávy, které jsou stahovaný z news.yahoo.com a jsou dostupné v několika jazycích, v nichž však čeština chybí. Z portálu finance.yahoo.com pak aplikace odebírá informace o akciích. Užitečnou kategorií může být kurzovní lístek měn včetně jednoduchého převodníku. Přiznám se však, že tuto aplikaci jsem téměř nepoužíval. Aplikace má ale vcelku povedenou živou dlaždici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Now je stále uzpůsobené spíš pro anglicky rozumějící uživatele

Nevyhnou se problémům

Aplikace ChatOn již názvem napovídá, že půjde o jednoduchý IM kecálek. Bohužel je třeba mít k jeho využití speciální účet, který navíc nejde s žádnými jinými kecálky provázat. Pokud tak nemáte v okolí přátele, kteří hojně využívají služeb Samsungu, tuto aplikaci nevyužijete. V případě, že máte rádi vedení deníčku, budete nadšeni z aplikace MiniDiary, která Vám dává možnost den po dni vést elektronický deník, kam je možné přidávat fotky, poznámky, záznamy o poloze a dokonce i nahrané zvuky. Nemusíte se bát ani přechodu na jiné zařízení, protože uložená data lze zálohovat na SkyDrive.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mají vaši známí Samsung, pak možná ChatOn využijete lépe

Jestliže máte v oblibě kvalitní hudební stopy, je vám prostřednictvím aplikace Music Hub přístupný hudební obchod, odkud si oblíbené kousky můžete za poplatek stáhnout. Průměrná cena jedné skladby se pohybuje kolem jednoho eura a celé album pořídíte do deseti eur. K nákupu však znovu musíte mít speciální účet. Ačkoliv samotný systém nabízí možnost bezplatného sdílení poznámek, fotek, událostí a dalšího pomocí funkce Prostory, Samsung přidává i vlastní obdobu s názvem Family Story. Dle úvodní informace ale tato služba dne 1. 10. 2013 skončí a dále nebude dostupná.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Family Story patří k tomu lepšímu, co Samsung nabízí, avšak tato služba bude brzy ukončena

Pamatujete oficiální fotografii našeho budoucího prezidenta? Podobné úpravy jako na oné fotografii, budete moci provést s aplikací Beauty, která by měla odstranit veškeré nedokonalosti vaší pleti. Osobně se mi však tuto aplikaci nepovedlo přivést do provozu. Na konec jsem si nechal trojici nejlepších a opravdu užitečných aplikací. První z nich je Live Wallpaper. Z názvu lze odtušit, že bude využívat nové funkce systému WP8 živé zamykací obrazovky. Aplikace vám povolí vybrat až 12 vašich oblíbených fotografií, které se budou pravidelně střídat na pozadí zamykací obrazovky. Bohužel nejde nijak stanovit v jakém časovém intervalu se tak bude dít, i přesto lze aplikace hodnotit jen pozitivně.

V práci s fotkami vyniká

Předposledním přispěním Samsungu je Photo Editor. Můžeme ji brát jako jakousi odpověď na Creativity Studio od Nokie, avšak tato aplikace je v mnohém dále. Umožní uživateli změnit velikost fotky, oříznout ji či otočit. Nechybí ani možnost ovlivnění barev fotky nebo přidání efektu ala Instagram. Na konec lze obrázku přiřadit rámeček či malou vtipnou nálepku. Photo Editor umožňuje také vytvoření jednoduché koláže z více obrázků.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Photo Editor svým vzhledem velmi připomíná oblíbený Instagram

Velmi podobnou aplikací je i Photogram. Ta všechny funkce Photo Editoru zabaluje do atraktivnějšího hávu a přidává i několik dalších filtrů. Z nich lze jmenovat kupříkladu HDR nebo olejomalbu, které z vašich fotek utvoří zajímavé obrázky. Výsledky vašeho snažení se můžete následně pochlubit ostatním, tím že je budete sdílet na různé sociální sítě počínaje Facebookem a Picasou konče. Obě fotoaplikace hodnotím opravdu dobře a subjektivně mohu říct, že svou kvalitou předčí naprostou většinu jím podobných.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Photogram fotomaniakům nabídne vícero zajímavých funkcí

Lehkých úprav se dočkalo také nastavení, kde přibyly položky jako Další nastavení, kde můžete ovlivňovat kvalitu hovorů, zvukového výstupu nebo zapnout hmatovou odezvu. Prostřednictvím Bluetooth lze z jiných telefonů importovat kontakty. Nechybí ani možnost přesměrování hovorů nebo přidržení či blokování hovoru. V nabídce rozšířených SMS zpráv bohužel nenaleznete úpravu otravného zkracování zpráv, k dispozici je pouze možnost zapnout příjem CB zpráv v případě přírodních pohrom apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí telefonu může být znovu bílé nebo černé

Závěrem této části lze zhodnotit, že Samsung svému prvnímu modelu dal do vínku několik zajímavých trumfů a ve srovnání s HTC je minimálně o řád lépe. Nicméně jihokorejského výrobce ještě čeká dlouhá cesta, než na poli Windows Phone dožene v podpoře dosavadní etalon Nokii, která některé své trumfy dokonce zpřístupňuje konkurenci. Námi testovaný model běžel ještě na původní verzi systému, a tak mohl využít jen offline Nokia Mapy, přičemž na navigaci Nokia Autem si ještě bude muset nějakou dobu počkat.

Témata článku: Samsung, , , , HTC Windows Phone 8S, HTC Windows Phone 8X, Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Předchozí zkušenost, Zbylá část, Dlouhá cesta, První mikrofon, Skvělá hodnota, Kovový prvek, Pouhý pohled, Sam, Feed Reader, Stará dvojice, Funkce systému, Speciální účet, Chvost, Wind