Samsung Ativ Tab: hlavní trať nebo slepá kolej? [recenze]

Windows RT je tak trochu exotická tabletová platforma. A nejspíš to tak i zůstane. Samsung totiž svůj Ativ Tab po půlroce přestal prodávat.

32 GB paměti. Málo nebo dost?

Samsung Ativ Tab lze zařadit mezi nejvybavenější a nejmodernější tablety současnosti. Rychlé spouštění a plynulé přepínání mezi aplikacemi umožňují 2 GB operační paměti RAM a dvoujádrový procesor Krait od Qualcommu. Ten je nataktován na rychlost 1,5 GHz. ARM architektura je nezbytným předpokladem pro implementaci operačního systému Windows RT. Díky dlaždicovému systému Metro může uživatel ovládat prostředí zařízení podobně jako chytré telefony. Pokud vám však více vyhovuje známé prostředí desktopových Windows, nic nebrání přepnutí do této podoby včetně klasické plochy se zástupci aplikací a informační lištou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tablet disponuje bohatou konektivitou, kromě dospělého USB je to i microHDMI konektor a piny pro klávesnicový dok

Zajímavá je v souvislosti se systémem udávaná a prakticky využitelná kapacita vnitřní paměti. U námi testované varianty 32 GB zabírá systém, aplikace a nástroje pro obnovení systému až 2/3 celé kapacity. Řečí čísel, Samsung uvádí celkovou kapacitu jako 32 GB, místní disk ukazuje přístupných jen 23,6 GB a volný prostor je zredukován na pouhých zhruba 11,5 GB. Provedení tabletu s vyšší kapacitou interní paměti případně paměťovka dostatečné velikosti není tedy vůbec špatná volba. Používání Ativ Tabu bude činit potíže těm, kteří se mohou spolehnout pouze na svůj mateřský jazyk. V prostředí sice sem tam na čestinu narazíte, mezi oficiálními systémovými jazyky ji ale nenajdete.

Mezi systémem Windows RT a Windows 8 existuje několik dalších rozdílů, řekněme si alespoň pár z nich. Zařízení s operačním systémem Windows RT v sobě mají vždy předinstalovaný balík Microsoft Office 2013 RT (více o něm se dočtete v kapitole o aplikacích). Při spuštění zařízení se automaticky nezávisle na vůli uživatele spouští i programy Windows Update a Defender, které známe už ze starších stolních verzí systému. Oproti Windows 8 neobsahuje RT například Windows Media Player, přehrávaní multimédií ale samozřejmě funguje. Kromě předinstalovaných aplikací jsou uživatelé systému RT odkázáni na poměrně chudou nabídku aplikací Windows Storu. Žádnou jinou aplikaci v RT oficiální cestou nespustíte.

Metro nebo desktop?

Zamykací obrazovka skýtá známý pohled. Ukáže nám aktuální čas datum, sílu Wi-Fi signálu, stav baterie a případné zmeškané události. Po smýknutí pro odemčení se dostanete na přihlašovací obrazovku. Zařízení s Windows RT umožňují vytvořit uživatelské účty, takže zařízení můžete používat třeba napříč rodinou a každý člen přitom může mít svá data chráněná na svém účtu. Přihlašování na jednotlivé účty pak probíhá stejně jako na počítači. Každý účet lze zabezpečit heslem, prodleva před jeho nutným zadáním pro odemknutí systému je nastavitelná.

Plochu displeje lze pomyslně vertikálně rozdělit na tři totožné díly. Toto rozdělení se dá využít, chceme-li spustit více aplikací naráz a mít vždy přehled alespoň o dvou z nich. Jednu třetinu obrazovky zabere první aplikace, dvě třetiny ta druhá. Na stejnou plochu je umístíme ze seznamu naposledy spuštěných, kterým lze listovat uchopením za levý okraj displeje a smýknutím doprava.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasická Windows plocha podporující více otevřených oken naráz, dlaždice Metro

Při opačném manévru, uchopení pravého okraje displeje a smýknutím vlevo, se zobrazí podobně informace podobné jako na zamykací obrazovce, ale především vykoukne zejména pro konektivitu dost podstatná nabídka. Ta obsahuje krom vyhledávání v rámci aktuálního prostředí i možnost sdílení vybraného obsahu, virtuální tlačítko Start, seznam zařízení a nastavení. Už jsme táhli zleva i zprava, zbývá už jen shora a zdola. Ať už uchopíte horní či dolní hranu displeje a smýknete po ploše, vyjede na vás stejná nabídka, konkrétně ta kontextová.

Klepněte pro větší obrázek
Galerie umožňuje náhled i na fotky na cloudových úložištích a Facebooku

V současnosti je spíše už neobvyklé, když chytré zařízení nemá k dispozici nějaký typ ukončovače aplikací a procesů. V případě Ativ Tabu se můžete spolehnout na klasický Task manager, víceméně stejný jako ve stolních verzích Windows. Spustit ho lze kombinovaným stisknutím uspávacího a Start tlačítka. To vyvolá nabídku, ve které se objeví i volby jako přepnutí uživatele či změna hesla.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Samsun, Většina ostatních, Mateřský jazyk, Reálné podání, Běžný úkon, Gramotnost, Trať, Tab, Špatná volba, Slepá větev, Běžný poslech, Automatická aktualizace, Vysoká cenovka, Náhodné stisknutí, Velká paměť, Paměťová náročnost, Kvalitní reproduktor, Video soubor, Defender,