Samsung B2100: pro drsný a mokrý svět (test)

Vypadá to, že se Samsung modelem B2100 trefil rovnou do černého. Chcete levný mobil se solidní výbavou a zvýšenou odolností?
Kapitoly článku

Zabezpečený Korejec

I když Samsung B2100 nepatří s cenou pod tři tisíce mezi žádnou mobilní špičku, kromě běžných funkcí mě dokázal některými svými vlastnostmi i velmi příjemně překvapit. Konkrétně se jedná o bezpečnostní funkce. Telefon nabízí v nastavení tzv. Zámek Soukromí, který umožňuje přístup do některých menu pouze při znalosti správného hesla. Nepovolaným osobám tak můžete zakázat přístup ke zprávám, kontaktům, na paměťovou kartu apod. Nejsem si úplně jistý, ale myslím, že podobnou funkci běžně telefony Samsung nenabízejí, o ostatních značkách nemluvě. Přitom se může jednat o velmi praktického pomocníka. Nechcete-li, aby si jiní lidé prohlíželi obsah vašeho telefonu, snadno to zakážete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klasicky vyhlížející domovská obrazovka a hlavní menu

Další zajímavou funkcí je Mobilní stopař. Ten umožňuje nadefinovat zprávu několika uživatelům, kteří vybranou SMS obdrží při změně SIM karty telefonu. Podobnou funkci nabízí některé placené aplikace, běžně ale v mobilních telefonech také nebývá. Další pochvala pro Samsung.

Dalšími inovacemi už Samsung B2100 neoplývá, funkcemi zapadá mezi desítky běžných telefonů. Mezi hlavní výhody přístroje bych zařadil možnost použití paměťových karet microSD, telefon je také vybaven technologií bluetooth. Naopak mne naprosto zklamala nabídka her, v telefonu najdete pouze pět demoverzí.

Klepněte pro větší obrázek 
Hry. Je jich sice pět, ale všechny jen v demoverzi

Standardní funkce zvládá Samsung B2100 na výbornou. Telefonní seznam nabízí pro každý kontakt deset položek, ke jménům si přiřadíte jakýkoliv obrázek, zvuk, případně je zařadíte do skupiny. Telefon umí ukazovat současně kontakty ze SIM i interní paměti, dokáže je dokonce seřadit podle jejich umístění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Nabídku SMS doplňují e-maily a SOS zprávy. Gumová tlačítka jsou trochu tužší na stisk, ale psaní je v rámci možností pohodlné. Kromě čtyřsměrného ovladače jsou všechna podsvícena bílým světlem, osvětlení klávesnice lze regulovat zadáním konkrétních časů, kdy má a nemá svítit. K hlavnímu ovladači bych měl ještě jednu výtku. Sice ho díky jeho tvaru snadno nahmatáte i poslepu, mačká se ale hůře než ostatní tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tlačítka jsou utěsněná proti prachu a vodě, jejich chod je tedy tužší, než u obyčejných mobilů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS editor

Povedená je i organizace času. Podle parametrů v katalogu vidíte, že Samsung nezapomněl na nic důležitého. Celkem překvapí, když vám takto jednoduchý telefon dá na výběr z pěti různých druhů událostí v kalendáři. Délka poznámek je dostatečných tisíc znaků, k úkolům si zase můžete zapsat i podrobnosti a kromě priority nastavit i upozornění. Tyto funkce tedy Samsung zvládá stejně dobře jako mnohem dražší telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Překvapivě bohatá organizace času
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Z dalších funkcí potěší počet plně nastavitelných budíků a k dispozici jsou i přizpůsobitelné vyzváněcí profily

S těmi se ale Samsung B2100 nemůže srovnávat u datových přenosů. Uživatelům si musí vystačit s GPRS a EDGE, v telefonu chybí internetový prohlížeč, místo něj dostanete pouze wapový. Podpora Javy ale umožňuje doinstalovat Operu Mini, takže nic není ztraceno.

Kvůli fotoaparátu ho nekupujte

Multimediální funkce určitě nejsou tím stěžejním, přesto se jich dočkáme. Zvukovou produkci nabídne hudební přehrávač. Třídí skladby podle interpretů, alb a žánrů, vybírat můžete i ze seznamů posledně a nejčastěji přehrávaných skladeb. K dispozici je dále několik způsobů přehrávání (náhodné, opakované) a ekvalizéry. Přehrávači nastavíte, že se má automaticky vypnout a poslouchat lze i přes bluetooth.

Rádio funguje pouze s připojenými sluchátky, Samsung ovládá automatické ladění a ukládání oblíbených stanic. Rádiovou produkci si můžete také nahrát a pochopitelně pustit přes hlasitý reproduktor na zadní straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka (jako již tradičně) patří k průměru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí hudebního přehrávače a rádia

Fotoaparát už je spíše jenom do počtu. Ovšem i přes svoje nízké rozlišení nabízí stejné množství nastavení jako mnohem bohatší modely. Určujete si způsob měření expozice, noční režim, vyvážení bílé nebo režim hledáčku. K fotkám musíme být shovívavý. Nízké rozlišení snižuje množství detailů, snímky občas bývají na některých místech rozostřené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové fotografie

Těžko hledá konkurenci

Můj celkový dojem ze Samsungu B2100 je rozhodně příznivý. Funkcemi běžného uživatele rozhodně uspokojí, zvýšená odolnost je příjemným bonusem. Samsungu rozhodně nahrává i fakt, že mu jen těžko najdete konkurenta. Srovnání s odolnými mobily Sonim pokulhává. Samsung je válcuje výbavou a cenou, odolností jim ovšem konkurovat nemůže. To už má blíže k Sony Ericssonu C702. Přímé srovnání nemám, ale tady mi zase připadá, že je odolnější Samsung, lepší výbava ale stojí na straně Sony Ericssonu. Každopádně jedno je jisté, Samsung se trefil do relativně volného místa na trhu, nabízí levný a dobře vybavený mobil se zvýšenou odolností. Je to zásah do černého.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung B2100: nebudeme vám tvrdit, že je nezničitelný, ale vydrží více, než naprostá většina ostatních mobilů

Témata článku: Samsung, , Samsung B2100 Xplorer, Stopař, Outdoorový mobil, Samsun, Test, Outdoorový telefon, Korejec, Svět, Běžná výbava, Pro +, Stejné množství, Sam, Vylepšená konstrukce