Samsung B7330 OmniaPRO: Man in Black (test)

Pracovní smartphone s hardwarovou QWERTY klávesnicí, HSDPA, Wi-Fi a operační systém Windows Mobile 6.5. Typický byznysmen!

Možnost volby

Kromě WizPro ještě Samsung připravil další speciální témata pro domovskou obrazovku. V závislosti na preferencích uživatele mohou být lépe propojeny s fotogalerií, hudební knihovnou, sociálními sítěmi a k dispozici je také zobrazení několika hodin. V případě potřeby je možné všechny Samsung témata deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další možnosti nastavení Homescreen aplikace

I přes výborně zpracovanou Homescreen aplikaci je někdy třeba vejít do hlavní nabídky. Skládá z klasické matice dvanácti ikon seřazených ve třech řadách po čtyřech. Pohyb v nabídce je mírně bržděný asi sekundovým zpožděním od potvrzení volby po otevření složky.

Celá nabídka je dobře graficky zpracovaná, místy se nám ale zdá nepřehledná. Určitě by pomohlo výraznější barevné odlišení důležitých ikon, které vždy obsahují žlutou složku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Formy hlavní nabídky

Telefonování na výbornou

S novým Samsungem B7330 OmniaPRO si zavoláte ve všech běžných pásmech sítí druhé i třetí generace. Telefonování probíhá zcela standardně. Během testování jsme se nesetkali se zamrzáním či zpomalením přístroje během hovoru (i příchozího) ani sníženou kvalitou hovoru. Dostupné je samozřejmě i hlasité handsfree, které ale svou kvalitou příliš neoslní.

Silnou zbraní Windows Mobile je již léta systém správy a vyhledávání kontaktů. Konkurence se během let už výrazně přiblížila, jeho kvalit, ale stále nedosahuje. Veškeré kontakty lze třídit do skupin, k dispozici je i řazení podle firmy. Vyhledávat lze přímo z hlavní obrazovky i po vstupu do kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresář s možností řazení podle firmy

Po zadávání textu bez diakritiky se prohledávají i kontakty zadané s diakritikou, a to i při hledání přímo z domovské obrazovky. S tímto má například Nokia stále problémy. Samozřejmostí jsou fotografie u kontaktů, stejně jako vícepoložkový seznam kompatibilní s Outlookem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka hovoru

Veškeré informace o hovorech se zaznamenávají do přehledného, i když trošku strohého deníku hovorů. Dostupné jsou filtry i časovače, nevýhodou však je smazání celého registru hovorů po změně SIM karty. Stále chybí počítadlo přenesených dat, což je neduh, který trápí Windows Mobile již od prvních verzí.

Plná synchronizace

Do oblasti zpráv Samsung nepřinesl žádné novinky. Stále je tedy k dispozici jednoduchý klient SMS a MMS zpráv standardně oddělen od e-mailového klienta. Uživatel si může přidat neomezené množství POP3/IMAP4 internetových schránek a jeden Exchange profil.

Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv

Práce s e-maily je zcela plnohodnotná a neklade žádné zbytečné omezení. Přeposílat tedy můžete neomezeně velké přílohy a dostupná je i funkce Push e-mail pro získávání e-mailů do zařízení v reálném čase.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení e-mailu a práce s přílohami

Samozřejmostí je možnost plné synchronizace ať už pomocí ActiveSync s desktopem, nebo se serverem Exchange. Synchronizovat je možné zprávy, záznamy z kalendáře, kontakty a úkoly. Základem pro kancelář je dobrý kalendář. Ani v tomto Samsung B7330 OmniaPRO nezklame. Nabízí přehledné zobrazení celé denní agendy, týdenní přehled i měsíční náhled. Přidávat se dají obsáhlé záznamy, nechybí nastavitelné upozornění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Přehledný kalendář
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí systému je již tradičně Office Mobile, který umožňuje otevírat, prohlížet, vytvářet a editovat dokumenty formátu Word, Excel a PowerPoint

Témata článku: Samsung, , HTC Snap, Konkurenční zařízení, Man, Speciální téma, Týdenní přehled, Formát microSD, Široký výběr, Dobrá práce, Externí přehrávač, Čtvercový displej, Přehledné zobrazení, Pracovní telefon, Test, Black, Samsun, Úspěšný koncept, Sam