Samsung C3300 Champ: fešák „za dvojku“ (test)

Ještě před dvěma lety by tenhle krasavec stál deset tisíc, dnes jej můžete mít za dva. Má widgety, moderní služby a třeba rádio hrající i bez sluchátek.
Kapitoly článku

TouchWiz Lite jako přidaná hodnota

Jako hlavní ovládací prostředí byl zvolen TouchWiz Lite 2.0, který oproti předchůdcům doznal několik změn. Pohotovostní obrazovka se dělí do třech oblastí. V té horní najdeme stavové ikony, ve spodní zase neměnnou trojici rychlých přístupů k dialeru, kontaktům a do hlavního menu. Prostřední část je vyhrazena až pro 7 ploch s widgety, mezi kterými můžete listovat do stran. Nabídka ploch je kruhová (z poslední se tedy můžete hned dostat na první). Na jednotlivých stránkách mohou být umístěny různé widgety (tzv. miniaplikace), např. kalendář, čtyři oblíbené kontakty, profily, duální hodiny a dvě nástrojové lišty s až 8 libovolnými funkcemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkově si nastavíte až sedm ploch s widgety, úvodní je určena pro aktuálně spuštěné aplikace, další si upravíte podle svého

Displej je na dotyk poměrně dost citlivý, takže pokud budete obrazovku posouvat palcem vprostřed, často místo toho spustíte nějakou aplikaci na ploše. Po zkušenostech jsem obrazovky posunoval v pruhu jejich číselných označení. Panel s číslem 1 navíc vždy odpovídá aktuální funkci telefonu, zobrazuje jméno operátora, widget hudebního přehrávače nebo rádia (je-li spuštěné). Na pozadí ploch může být umístěn jeden z šesti obrázků v telefonu nebo vlastní fotografie. Inovovaný TouchWiz Lite 2.0 se mi líbí, byl zde odveden kus dobré práce.

Doručenky opět jako textové zprávy

Hlavní menu je rozděleno na tři obrazovky, každá je vyplněná devíti ikonami. Žádné adaptivní řazení položek ani jejich přesouvání nečekejte, zato můžete menu změnit k nepoznání aktivací dalšího schématu. Změní se nejen ikony, ale také barvy menu a písmo. Zatím jsem však nepřišel na to, kde stáhnout další schémata. Průchod menu je svižný, na nic se nečeká, podnabídky jsou textové s pěti položkami v jednom zobrazení. To je dělá dostatečně velké na stisk prstu. Displej může na dotyky reagovat vibrováním, pokud se vám nebude zdát jeho přesnost, lze jej přesně nakalibrovat. K doteku do kruhů se bude náramně hodit stylus. Ten ostatně můžete využít pro práci s menšími položkami nebo při psaní zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva vzhledy hlavního menu - dvě různá schémata

Při psaní SMS máte na displeji v jednu chvíli zobrazeny jen 2 řádky textu, zbytek zabírá dotyková alfanumerická klávesnice. Psaní je vcelku přesné, díky slovníku T9 si zadávání znaků můžete zrychlit, pro přepínání slov je pak vyhrazen samostatný dotykový prvek. Je škoda, že výrobce nevybavil testovaný Samsung polohovým čidlem a dotykovou QWERTY klávesnicí v zobrazení na šířku. Oželel bych jeden řádek textu, ale komfort při psaní by byl určitě větší.

Přidáním multimediálních souborů (obrázek, video, zvuk nebo jejich okamžitý záznam) se zpráva v jednotném editoru automaticky převede na MMSku. Neodpustím si malou perličku: když chcete ukončit editor zpráv, telefon se vás ptá, zda chcete ukončit virtuální klávesnici bez uložení. Přijaté zprávy si můžete zobrazit v klasickém nebo konverzačním režimu (jmenují se Rozhovory, abych byl dostatečně přesný). Doručenky jsou opět v podobě přijatých SMS zpráv, pokud je manuálně neodstraníte, budou vám hyzdit vaše, jinak graficky dobře odlišené a přehledné konverzace.

E-Maily a internetové spojení - maximálně EDGE

Nezapomnělo se ani na e-maily, pro jejich vytváření v telefonu najdete samostatnou položku. Nakonfigurování e-mailového účtu je jednoduché, můžete si vybrat z přednastavených služeb Google, Windows Live! nebo Hotmail. Pokud máte jiného poskytovatele, musíte vyplnit poměrně dost potřebných údajů. Příjem mailů může probíhat automaticky či manuálně, stejně tak jde nastavit maximální velikost zprávy elektronické pošty, kterou má telefon stáhnout. Pro odesílání lze navolit defaultní účet, ze kterého budou e-maily odcházet nebo přidání automatického podpisu.

E-Mail u Samsungu C3300 je sice hezká věc, ale v praxi jej s malým displejem moc často nepoužijete. Když už, tak si přečtete nějaké horké novinky, na psaní dlouhých esejů to samozřejmě není. Pokud používáte Gmail, můžete k poště přistupovat přes webové rozhraní, jehož odkaz najdete v hlavním menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro psaní textu jsou na displeji jen dva řádky, konverzační režim je barevně odlišen, doručenky jsou přítomny v podobě příchozí SMS zprávy, což vám může narušit jinak přehledné konverzace

V telefonu dále nalezneme vestavěný prohlížeč Access NetFront 3.5, můžete v něm sice stránku roztáhnout téměř na celý displej ale díky chybějícímu akcelerometru si stránky moc pohodlně neprohlédnete. Zatímco v České republice rostou UMTS vysílače jako po dešti, u Champu nepochodíte, zvládne pouze EDGE. Tato technologie vám bude muset stačit.

Pokud jste zastánci komunitních webů (MySpace, Facebook, Friendster,...), trochu nečekaně se v hlavní nabídce objevuje i odkaz na portál Samsung Apps. Ti z vás, kdo se ve světě Samsungu trochu orientují, vědí, že tento webový portál nabízí aplikace výhradně pro platformu Bada, tj. aktuálně pro model Wave. Co tedy dělá tato zkratka v telefonu, která zvládne jen Javu? Aplikace konkrétně vede na tyto stránky, kde si můžete stáhnout Java hry bezplatně po přihlášení do Samsung klubu nebo za úplatu. Co se mi na datových službách líbí, je fakt, že s novou vloženou SIM se automaticky aktivují předvolené datové profily (Wap, e-mail, MMS) pro daného operátora. Nic nemusíte nastavovat ani si nechávat posílat konfigurační zprávy z webu.

Témata článku: Samsung, , LG Cookie, Samsung Champ, Samsung Champ Duos, Jednoduchý správce, Potřebný údaj, Sam, Dobrá volba, Pár vyvolených, F +, Fešák, Školní lavice, Samsun, Nový kontakt, Hudební knihovna, Automatické hledání, Postupné psaní, Doplňková funkce, Prostřední část, Test, Lavice, Náhradní s