Samsung Chat 335: BlackBerry pro šetřílky [test]

Alfanumerická QWERTY klávesnice a nízká cena jsou hlavní konkurenční výhodou Samsungu Chat 335. Wi-Fi a její využití je jenom do počtu.
Kapitoly článku

Plná čtvrtina ikon vás zavede na web, což je díky podpoře GPRS a EDGE trochu nečekané. Navíc ale Samsung připravil berličku v podobě Wi-Fi, díky které můžete v práci nebo doma surfovat bez obav o svůj FUP limit. Jde vidět, že Wi-Fi nebyla integrována do původního systému, ale stojí trochu bokem, najdete ji totiž nečekaně mezi aplikacemi. Wi-Fi byla první věc, kterou jsem na telefonu vyzkoušel a musím se přiznat, že jsem byl zklamán. Telefon se k síti Wi-Fi připojil, vytvořil jsem pro ni nový profil a při načítání telefon pokaždé zobrazoval hlášku „Chyba DNS“. Přitom DNS má s tímto připojením pramálo společného. Tento problém bohužel trápí zhruba 50 % uživatelů na internetu, vesměs jsem nacházel příspěvky ze zahraničí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Shodou okolností se nám v redakci sešly hned dva přístroje a hádáte správně, druhý fungoval bezchybně. Jak tedy problém vyřešit? Po hodinách zkoušení jsem nakonec přišel na to, že telefon je třeba nejdříve připojit k mobilní datové síti, kde si asi zkusmo vyzkouší, že se k webu připojit zvládne, a až poté najednou začne Wi-Fi fungovat... To bohužel nebyla jediná překážka. Jakmile si do prohlížeče zadáte nemobilní webovou adresu (tj. většinou bez prefixu m), telefon u každého webu protestuje, že nemá paměť a nic s tím nenaděláte. Alespoň že občas telefon v menu upozorní, že vaše další kroky vyúsťují v připojování k internetu. Ne, messenger rozhodně neslouží primárně k brouzdání k webu.

Textování, ťukání a datlování

Naopak v instant messagingu by se měl cítit jako ryba ve vodě. K dispozici jsou zde javoví klienti MSN, Yahoo a Palringo, které zprostředkovává komunikaci s účty AIM, XMPP (Jabber), Facebook a Gtalk. Nikde však stále nevidím oblíbené a často využívané ICQ. Nechybí ani populární Bluetooth mesenger pro posílání zpráv lidem obyčejně do vzdálenosti deseti metrů. Otevírá se tak cesta v komunikaci v přednáškových sálech nebo v nezáživných školních hodinách. Na opačné straně komunikačního kanálu ale čekejte telefon s obdobnou aplikací, jinak se chat stane značně nepohodlný a zdlouhavý. Ve složce Communities pak najdeme záložky webového prohlížeče pro některé další komunitní weby, odkazy opět vedou na mobilní verze webů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro zprávy je připraven jednotný editor se dvěma řádky textu. Přidáním multimediálního obsahu se zpráva automaticky přemění na MMSku. Ulehčit psaní si můžete aktivací prediktivního slovníku, i když to bych spíše ocenil u alfanumerických klávesnic. Doručené zprávy mohou být zobrazeny chronologicky nebo v barevně odlišených konverzacích. V rámci textových vstupů oceňuji funkce pro kopírování vyjmutí a vkládání textu. Před psaním e-mailů je třeba nejdříve správně nakonfigurovat účty, telefon si bez problémů poradil s Gmailem i Seznamem. Celkem do telefonu uložíte maximálně 5 takovýchto účtů. V nastavení je třeba si vybrat defaultní účet pro odeslání, přijímat můžete pouze záhlaví nebo rovnou celé zprávy. Interval kontroly je dostupný od manuálního až po jeden den, e-maily mohou zůstávat v kopii i na serveru. Užitečnou funkcí může být blokování určitých odesílatelů SMS a e-mailových zpráv, texty od nich se pak hromadí ve složce nevyžádaná pošta a neruší chtěné konverzace. Pro SMS je připravena kapacita 1 000 záznamů, pro přijaté e-maily je vyhrazeno 100 pozic, s tím, že nesmí převýšit dostupnou kapacitu sdílené 28MB paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vyhledávání v telefonním seznamu probíhá postupným psaním, současně se mohou zobrazovat kontakty v telefonu i na kartě SIM. Pro kontakty je připraveno 1000 pozic, při tvorbě nového můžete mimo jména a telefonního čísla přidat mj. i e-mail, vlastní vyzvánění, obrázek a sadu dalších, více či méně potřebných, detailů. Kontakty můžete řadit do skupin (i vlastnoručně vytvořených), aby jste jim mohli po označení hromadně adresovat zprávy nebo nastavit vlastní melodii. Hlasitost protistrany při hovoru při maximální úrovni byla více než dostatečná, konference na dálku můžete vést i při hlasitém odposlechu. Pokud se budete potřebovat vyvléknout z nepříjemné situace, je tu falešný hovor. Předem si nahrajete hlas volaného čísla a nastavíte časovač, pak již jen stačí dlouze podržet klávesu pro snížení hlasitosti a se slovy "Omluvte mě, prosím" můžete odkráčet stranou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Organizační funkce čítají opakované budíky, již zmiňovaný kalendář, poznámky, úkoly, jednoduchou kalkulačku, převodník měn a jednotek a aplikaci světový čas. Pokračujeme plynule v aplikacích, kde čeká diktafon, časovač a stopky. Angličtinu studující potěší anglický výkladový slovník Collins Dictionary. Pro bezdrátovou komunikaci s okolím poslouží integrované Bluetooth. Telefon překvapivě nabízí i přímo v nastavení možnosti zálohování kontaktů, zpráv, položek v kalendáři, poznámek a úkolů. Zálohovat můžete buď na paměťovou kartu microSD (v základní balení není, takže ji budete muset dokoupit) nebo do interní paměti telefonu. Všechny smazané položky poputují nejdříve do koše, odkud je ještě můžete obnovit, pokud jste nějaké odstranili omylem.

Zábavy mnoho nepobral

Vestavěný přehrávač může hudbu přehrávat na pozadí, jde vybírat i z několika přednastavených ekvalizérů. Ty však oceníte až po zapojení dodávaných pecek s 3,5mm konektorem jack. Maximální hlasitost přehrávače je skvělá, ani při velkých hlasitostech nedochází k deformaci zvuku. Díky A2DP profilu si hudbu můžete spustit i v bezdrátových sluchátkách nebo reproduktorech. FM rádio si poradí i s vysílanými RDS popisky. Vysílanou hudbu můžete přímo nahrávat do souborů s formátem *.m4a. Pro přehrávač i FM rádio platí, že můžete poslouchat muziku na dobrou noc. Ta se umí po zadaném intervalu sama vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotografie detašovaný prohlížeč nemají, takže se k nim musíte proklikat přes správce souborů. Snímky z fotoaparátu vypadají, jak to u levných telefonů bývá zvykem, lépe na displeji telefonu, než na monitoru počítače. Fotografie jsou místy neostré, mají znatelný šum a občas mají rozmazané okraje. Ocenit mohu přechody mezi světlem a stínem, které telefonu nedělají až takový problém.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Videa natočíte jen v rozlišení QCIF, maximálně tedy mohou směřovat do přílohy MMS zpráv. Telefon se dokáže přes kabel připojit k aplikaci Kies, přes kterou mu můžete, v případě dostupnosti, nahrát nový firmware nebo stáhnout vyfocené fotografie. Mezi hrami najdeme titul Typing Master, který vás soutěžní formou naučí psát na klávesnici poslepu. Zbývající tituly ctí heslo „vyzkoušej a zaplať“, takže se o nich nebudu dále rozepisovat.

Výhodná koupě nebo propadák?

Za mě určitě to první. Chat 335 je zařízení určené k psaní textů a komunikaci s vašimi přáteli přes sociální sítě. Ocení jej především mladší uživatelé, kteří chtějí být neustále v kontaktu a QWERTY klávesnice pro ně znamená ulehčení a zrychlení psaní zpráv. Otazník trochu visí nad polofunkční Wi-Fi. Když už funguje, tak zobrazuje pouze minimum stránek. Pokud je pro vás Wi-Fi klíčovou funkcí, asi se poohlédněte jinde, pokud na ní nebazírujete, můžete být testovaný model za zhruba 2 500 Kč vítaným kapesním pomocníkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Blackberry, Samsung, , , Samsung Chat, Samsung Chat 335, Luxusní vzhled, Black, Původní systém, Dobré zpracování, Nový profil, Samsung Displej, Výhodná koupě, Dostupný znak, Poslední příspěvek, Samsun, Potřebný detail, Wi-fi slot, Zelené sluchátko, Test, Sam, Vícenásobný stisk, Pro +