Samsung D500: ten, který zatřese zemí (velký test)

Bude stačit, když vyjmenuji některé funkce: Bluetooth, přehrávač MP3, velmi dobrý megapixelový fotoaparát, obrovská paměť, naprosto špičkový displej ... To je D500 – první Samsung, který vezme na milost i zhýčkaný technoid. Samsung v něm opravil všechny výtky, které jsme k jeho telefonům kdy měli.

Multimédia a zábava: funkční infraport

Samsung vylepšil i práci s multimediálními soubory. Snad všichni si pamatujeme stížnosti ke starším modelům, kde přes infraport nebylo možné odeslat a přijmout obrázek nebo vyzváněcí melodii. To je už minulost, infraport je u D500 plně funkční oběma směry. Jen u javových programů jsem narazil. Telefon snad kvůli ochraně autorských práv odmítl takové soubory přijmout. Stejně jako infraport funguje i Bluetooth, z telefonu i opačným směrem lze posílat všechny multimediální soubory.


Fotogalerie • detail obrázku • možnost následné editace

Samsung D500 podporuje Javu MIDP 2.0 a patří mezi mírně nadprůměrně rychlé telefony. V testu jBenchmark 1.0 dosáhl výsledku 1 473, ve verzi 2.0 na 154. Přímo v telefonu jsou tři javové hry, ke kterým se musíte prokousat přes vlezlou melodii, co se tradičně ozve po vstupu do příslušné nabídky. Stejná melodie se ozývá i při stahování javových aplikací z wapu – proč?!

Nabídka her

Hra Forgotten Warrior je dvourozměrná arkáda, ve které musí princ zachránit unesenou princeznu. Freekick je pěkně vyvedený fotbal, kde kopete na bránu, a Arch Angel létající střílečka.


Tři vestavěné hry

Data: první s Bluetooth

Na EDGE je u Samsungu ještě brzo, musíme si počkat na vylepšený model D500E. Běžný D500 podporuje GPRS třídy 10. S počítačem se telefon dá propojit dokoupitelným kabelem, přes infraport nebo Bluetooth. Jedním z programů balíčku Easy Studio, který si můžete stáhnout na internetu, je pomůcka pro snadné nastavení datových profilů. Česká republika sice mezi předpřipravenými zeměmi chybí, stačí ale zadat APN a vytáčené telefonní číslo.

Při testu jsem se ale s tímto programem příliš nedomluvil. Tvářil se, že všechno je v pořádku, při pokusu o vytočení čísla se ale pokaždé objevila chyba.

Datové spojení v telefonu využijete s e-mailovým prohlížečem a také pro wap. Na velký displej se vejde devět řádků klasického textu a dá se ně něm slušně číst.

D500 je také první Samsung s podporou Bluetooth. Při přenášení souborů do telefonu ani opačným směrem se neobjevily žádné problémy, pouze při spojení s programy na počítači se telefon moc nechtěl nechat poznat. Nakonec se to podařilo alespoň u synchronizace, v jiných případech posloužil infraport. V nastavení Bluetooth si můžete zvolit, jestli telefon má být viditelný ostatním zařízením, schválené protějšky lze autorizovat, aby se příště spojení navázalo automaticky. Samsung podporuje profily Handsfree, Headset a další běžné profily (sériový, vytáčené spojení, přenos souborů, object push).

Programy pro počítač

K Samsungu nedostanete žádné cédéčko s programy, na internetové stránce výrobce si ale můžete stáhnout balík EasyStudio. Je to už pěkný bumbrlíček, připravte se na 124 megabajtů dat. Balík se skládá z několika částí, které se instalují zvlášť. Sama instalace má nový vzhled a dává tušit, že se leccos změnilo.

 
Prostředí instalačního programu • ikony na ploše

PIM & File Manager: klasická aplikace, kterou známe ze starších Samsungů. Můžete v ní přímo editovat a zálohovat adresář, do počítače tímto způsobem dostanete textové zprávy, data z kalendáře, poznámky a třeba také údaje o hovorech. Databáze lze exportovat do databázových souborů a podobně je i načítat. Součástí aplikace je i správce souborů, se kterým se dostanete přímo do telefonu a můžete tak stáhnout třeba nafocené obrázky.


Stejný program jako u starších Samsungů

PC Sync: pro synchronizaci dat s počítačem. Je to absolutní novinka, Samsungy nikdy dřív plnohodnotnou synchronizaci nepodporovaly. Je připravena pro práci s Microsoft Outlookem a je vidět, že jde o první verzi. Ale funguje, a to je důležité. Nastavíte databáze Outlooku, se kterými chcete synchronizovat, zvolíte pravidla při řešení konfliktů a stisknete tlačítko. Zbytek udělá program sám. Napřed jsem trochu bojoval se samovolným ukončováním synchronizace, nakonec ale pomohlo delší odemknutí přístupu k Outlooku.


Synchronizace: prostředí žádná sláva, ale funguje

Internet Access: program pro snadné nastavení internetového spojení přes mobil.

 
 
Nastavení připojení k internetu

USB driver: ovladač dokoupitelného USB kabelu.

Image Editor: program pro úpravu fotografií

 
  
Grafický editor

Samples: tapety a vyzváněcí melodie

Prostě výborný mobil

Samsung SGH-D500 je vynikající telefon. Samsung v něm opravil téměř všechny výtky, které jsme starším modelům vytýkali. Zůstala snad jen melodie, která se ozve při vstupu do nabídky javových her, a tu berme třeba jako poťouchlou pomstu. Telefon má jinak téměř všechno a až na pár výjimek se navíc velmi pohodlně a ergonomicky ovládá. Podívejte se také na naše srovnání v katalogu mobilů. Když opomenu chytré telefony, je Samsung D500 díky svým funkcím ve stejné skupině jako Nokia 6230 a Sony Ericssony S700i a K700i. Tedy v nejvyšší třídě.

Samsung ale už známe a teď by se proto dala čekat pekelně mastná cena. Nic takového. Model D500 bude předběžně – ale oficiálně – stát 12 999 Kč včetně DPH.

Podrobné parametry Samsungu D500 najdete v katalogu mobilů

A už je ten pravý čas pro informace o paměti. Do Samsungu D500 se vejde rekordních 92 MB dat a další čtyři megabajty jsou vyhrazeny pro javové aplikace.

Obsah balení

Samsung se dodává v černé krabici se stříbrnými nápisy.

Klepněte pro větší obrázek

  • telefon
  • baterie
  • cestovní dobíječka

    Klepněte pro větší obrázek
  • sluchátka kombinovaná s handsfree

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • přídavné hlasité handsfree

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • poutko

    Klepněte pro větší obrázek
  • manuály


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také obrázky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Samsung, , Nokia 6230, Samsung D500, Samsung E630, Samsung Z, Vybraná položka, Absolutní novinka, Velký test, Dobíječka, Zátka, Dlouhá zpráva, Horizontální seznam, Klasická aplikace, Běžný stav, Samsun, Velký, Sam, Kter, Speciální mechanismus, Test, Barevné prostředí