Samsung D500E: zařaďte vyšší rychlost (test)

Samsung nepatrně vylepšil svůj elitní model D500. Inovovaný telefon se může pochlubit podporou rychlých datových přenosů. Atraktivní design, vysouvací konstrukce, podpora MP3, Bluetooth a megapixelový fotoaparát zůstávají zachovány.

Co dělá střední tlačítko?

Pod displejem je blok funkčních kláves. Se Samsungem lze pracovat i v případě, kdy je zavřený a v takovém případě jsou k dispozici všechny funkce, ke kterým nepotřebujete klávesnici. Dostanete se třeba i do editoru zpráv, na který se ale potom můžete akorát dívat – bez vysunuté klávesnice se nedá psát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko uprostřed většinou potvrzuje

Všem čtyřem směrům hlavního tlačítka lze v nastavení přiřadit rychlé spuštění vybrané funkce. Jenže ouha, není mezi nimi telefonní seznam. Ten je ale „natvrdo“ přiřazen pravému funkčnímu tlačítku a oproti starším modelům se po stisknutí dostanete rovnou do seznamu jmen. Takže spokojenost. Připomínku mám k ovladatelnosti: horní část čtyřsměrného tlačítka se kvůli výstupku pro vysouvání špatně tiskne.

Nastavení funkcí čtyřsměrnému tlačítku

Tlačítko uprostřed hlavní klávesy, tento dříve nenáviděný prvek, po jehož stisknutí se bez varování otevřel wapový prohlížeč, funguje v pohotovostním stavu stejně jako dřív. Spustí wap. Jinde ale už slouží k potvrzování a doufejme, že Samsung se už tentokrát nikdy nevrátí zpět. Okraj zavřeného telefonu potom lemuje ještě pět dalších, běžných tlačítek.

Hovor lze převzít ze zavřeného stavu stisknutím tlačítka nebo otevřením. Druhou možnost lze ale v nastavení telefonu vypnout a nechat potvrzování jen na klávesy se sluchátky, pokud vám tato varianta připadá lákavější. Vyzvánějící telefon není nutné zvednout, podržením boční klávesy se zvuk dá utlumit.


Nastavení chování při vysunutí a zasunutí telefonu

Krytku ztratím do dvou dnů

Telefon otáčím dozadu a nevidím nic než černou plochu. Je to kryt kombinovaný s baterií typu Li-Ion a kapacitou 800 mAh. Samsung udává výdrže 300 h/390 min. Bližší údaje o reálné výdrži zatím nemohu poskytnout. Systémový konektor chrání plastová a bohužel neupevněná krytka. Je velmi malá a snadno ji mezi nabíjením ztratíte. U dalšího konektoru na pravé straně, který vypadá jako USB a je určen pro připojení handsfree, je přitom posuvná krytka. V rohu je potom otvor pro provléknutí poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzadu nic • jen slot pro kartu SIM pod krytem • tlačítko a konektor pro handsfree chráněný posuvnou krytkou

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zátka systémového konektoru není upevněná • otvor pro poutko

Na levé straně mobilu se ukrývá infraport a kolébkové tlačítko pro nastavení hlasitosti: v klidovém stavu ovládá pípání kláves, při hovoru hlasitost sluchátka. Na pravé straně je potom tlačítko fotoaparátu, které je ale funkční jen při otevřeném telefonu. Objektiv se totiž objeví až po odsunutí horní části. Vedle je zrcátko pro autoportréty a silná přisvětlovací dioda. Pojďme si rovnou popsat, jaké jsou možnosti fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolébkové tlačítko a infraport • fotoaparát, zrcátko a dioda • dioda svítí

Fotomobil mezi nejlepšími

Přestože Samsung v Koreji před několika měsíci představil už pětimegapixelový fotomobil, v České republice má u D500 premiéru teprve megapixelové rozlišení. Konkrétně jde o formát 1 280 × 1 024 bodů, tedy 1, 31 Mpx. Nejde přitom o první evropský Samsung s tímto rozlišením, model P730 se však u nás neprodává (a mezi námi: snímky z něj nestojí za nic).

D500 je ale kvalitou úplně jinde, zařadil se mezi nejlepší současné fotomobily, po bok Sony Ericssonu S700i a Nokie 6630. Stejně jako u všech telefonů s fotoaparátem i zde trochu záleží na štěstí; někdy se vám povede skvělá fotka, jindy se na ni nedá dívat. Celkově je ale kvalita výborná. Samsung drží barvy, nepřepaluje bílé plochy, stíny jsou v rámci možností prokreslené. Kdybych měl kritizovat, zaměřím se na jemný mlhavý závoj, který pokrývá každý snímek, na nepoužitelný digitální zoom (navíc je k dispozici jen u menších rozlišení) a na nepříliš dobré makro. 

Hlavní nabídka fotoaparátu

Možnosti nastavení fotoaparátu jsou nadprůměrné. Vedle zoomu můžete manuálně ovládat i kompenzaci expozice, k dispozici je samospoušť, sériové snímání a možnost vložit více scén do jednoho obrázku. Tmavé blízké scény přisvětlíte vestavěnou bílou diodou, v nastavení můžete dokonce zvolit i citlivost ISO nebo středové měření expozice, hodí se možnost vypnout zvuk závěrky. Chybí mi snad jen zaznamenávání parametrů expozice do hlavičky EXIF.

 
Prostředí při focení • nastavení • schéma klávesových zkratek

Focení se Samsungem je trochu pomalejší, chvíli trvá než fotoaparát vůbec naběhne a zpoždění má i spoušť. Po jejím stisknutí se uprostřed snímku objeví kolečko, které oznamuje, abyste s mobilem ještě nehýbali, protože se zrovna fotí. Stává se to ale jen u nejvyšších megapixelových rozlišení, práce s malými formáty je rychlá.


Při focení lze použít efekty • a obrázek zarámovat

U Samsungu E630 jsem si stěžoval, že na displeji nevidím celou snímanou scénu, že je zde pouze výřez. Stejně se chová i D500E, po stisknutí hvězdičky ale ukáže plný formát. Nejsem si teď jistý, jestli to takhle nepůjde i u jiných Samsungů, které trpí touto vlastností.

Telefon umí natáčet i video v rozlišení 176 × 144 bodů, ukládá je ve formátu 3GP. Nahrávka může být velmi dlouhá, protože využívá plnou sdílenou paměť, a ta má kapacitu ... Ne, tady vám to ještě neřeknu.


Video: prostředí • nastavení • klávesové zkratky

Fotoaparát v D500E se Samsungu povedl. Podívejte se na ukázkové obrázky, které jsme pořídili. Jsou samozřejmě bez jakýchkoli úprav.

Snímky nejsou převzaty z recenze modelu D500, jedná se o nové obrázky pořízené přímo modelem D500E.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Další kapitolu začnu popisem klávesnice, nového uživatelského prostředí a ovládání. Popisuji zde také funkce pro telefonování a začnu s prací se zprávami

Témata článku: Samsung, , Samsung D500E, Samsung Z, Warrior, Vyzvánějící telefon, Vybraná položka, Horizontální seznam, Samsun, Běžný stav, Sam, Zátka, Speciální mechanismus, Klasická aplikace, Zář, Kibo, Test, Rychlost, Dlouhá zpráva, Absolutní novinka