Samsung D800: krok do vyšší společnosti (test)

Je nízký, široký, naleštěný a každý se za ním otočí. Není to Ferrari ani Lamborghini, ale nový Samsung D800. Luxusní placka s výsuvnou konstrukcí má mimořádně kvalitní displej a solidní výbavu. Video!

Palcové kluziště

Funkční část klávesnice je tvořena čtyřsměrnou navigační klávesou s potvrzovacím středem a pěticí funkčních tlačítek. Navigační klávesa není moc pohodlná a při ovládání často dochází k překlepům na sousední funkční tlačítka nebo na střed. Není to způsobeno ani tak nedostatkem místa, ale spíše chybějícím hmatovým rozlišením a kluzkým povrchem tlačítek. Je to daň za krásu, která se může i prodražit. Po stisku středu se totiž okamžitě začnete připojovat k wapu, protože potvrzovací funkci plní až po vstupu do nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ploché, krásné, ale trochu nešikovné

Ovládání okolních tlačítek už mi problémy nedělá, na čemž se podepsala především jejich velikost. Nízký stisk vždy potvrdí tiché, ale zřetelné cvaknutí. Pohodlně se ovládá také numerická část klávesnice. Chce si chvilku zvyknout na kluzký povrch a chybějící vertikální rozlišení kláves, ale několik minut tréninku stačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chromované pásky pěkně vypadají a navíc pomáhají při hmatové orientaci

Očím pro radost

Pohled na displej s jemným rozlišením 240 × 320 bodů je odměnou pro oči. Každý bod se dokáže rozzářit jednou z 262 tisíc barev. Jas displeje lze regulovat v pěti stupních. Po několika vteřinách nečinnosti však displej úplně pohasne a nezobrazí žádnou informaci, takže snadno přehlédnete zmeškaný hovor či zprávu.

Kvalit displeje dokáže Samsung využít. Hlavní nabídka je tvořena devíti nádherně prokreslenými ikonami s jemnými detaily. Pokud si chcete líbivé grafiky pořádně užít, zapnete si nabídku ve stylu flashových animací. Vybraná ikona se pak vždy zvětší na úkor velikosti ostatních a mřížka nabídky se při procházení deformuje.


Pohotovostní displej • hlavní nabídka v běžném stylu • styl flash

Dílčí nabídky už jsou jen textové, s vyznačeným číslem rychlé volby. Čtyři nejoblíbenější funkce můžete přiřadit jednotlivým směrům navigační klávesy, funkce kontextových tlačítek v pohotovostním režimu jsou ale pevně dané – vlevo vstup do nabídky, vpravo přístup k adresáři. Reakce telefonu jsou bleskové.

Takovému stylovému telefonu by slušela možnost změny grafiky nabídky prostřednictvím schémat. Bohužel jsou k dispozici jen dva typy vzhledu – modrý nebo červený. Podle svého gusta si můžete nastavit styl výpisu číslic při volbě telefonního čísla. Od nastavení jednotné barvy písma, přes duhové zobrazení až k lístečkům s čísly připínaným na korkovou nástěnku.


Pokud se vám nelíbí modrá, je jedinou možností červená • neobvyklá volba čísla

Struktura nabídky je stejná jako u Samsungu D600E. Inovované jsou ikony v hlavní nabídce a dále jsme si všimli vylepšeného počeštění nabídky. Přesto se stále najde několik chyb.

Hola hola, tam telefonista

Výsuvným mechanismem je možné pohodlně a efektně přijímat či zavěšovat hovory. Příchozí se ohlásí 64hlasou melodií, písničkou v MP3 souboru nebo vibracemi. Vibrace a vyzvánění nelze provozovat současně, zvuk se vždy rozezní až když skončí krátká vibrační předehra. Telefon není vybaven vyzváněcími profily a vystačit si tak musíte pouze s přepnutím mezi hlasitým a tichým režimem. To se provádí delším podržením mřížky. Zvuková reprodukce je kvalitní a dostatečně hlasitá, ale úplně se vytratila basová složka. Totéž platí o vlastnostech sluchátka při hovoru.

 
Seznamy hovorů

Do adresáře se dostanete stiskem pravé kontextové klávesy. Pokud byste si chtěli přístup k adresáři nastavit ke stisku dolního směru navigační klávesy, jak to bývá u konkurence, neuspějete. Tuto volbu v nabídce funkcí možných k přiřazení kupodivu nenajdete.

Na displej se vejdou pouze tři kontakty z telefonního seznamu, ale uvidíte u nich zároveň i hlavní telefonní číslo. Mezi dalšími záznamy bohužel není možné přepínat horizontálními směry navigační klávesy, stiskem středu se však dostanete k náhledu na kontakt, kde si číslo vyberete. Adresář pojme až tisíc kontaktů, mezi kterými je možné vyhledávat postupným psaním jména. Ke každému jménu lze přiřadit pět telefonních čísel, e-mailovou adresu, krátkou textovou poznámku, fotografii a specifickou vyzváněcí melodii. Fotografie se při vyzvánění zobrazí přes celý displej a bezpečně volajícího poznáte. Kdyby náhodou ne, je vidět i jméno nebo číslo.


Nabídka telefonního seznamu • vyhledávání v seznamu • přidání nového kontaktu • nastavení pro skupinu

Skupiny se hodí pro zpřehlednění adresáře a k nastavení zvláštního obrázku či vyzváněcí melodie k více kontaktům zároveň. Bohužel není možné podle skupin filtrovat příchozí hovory. Telefonní seznam rychle zaplníte prostřednictvím synchronizace s počítačem.


V další kapitole se vrhneme na zprávy a multimediální funkce. Pohrajeme si s fotoaparátem a budeme v telefonu pouštět hudbu a video.

Témata článku: Samsung, , Samsung D600E, Samsung D800, Špičkový design, Test, Ostříží zrak, Krok, Vesmírná střílečka, Telefonista, Jemný detail, Mozaika, Prvotřídní zpracování, Sam, Mini model, Rychlé nasazení, Přiblížený snímek, Samsun, Společnost, Nejoblíbenější funkce