Samsung D800: svůdná placatice (video a první dojmy)

V nabídce Vodafonu vystřídal oblíbený model D600E. Je také výsuvný, také černý, ale jinak úplně odlišný. Tak dlouho vás bude svádět, až vás dostane a odpustíte mu i mezery ve výbavě. Takový je Samsung D800.

Samsung si u nás vybudoval pověst zejména jako výrobce stylových telefonů. Ty jsou však zároveň docela slušně vybavené a třeba takový model D600E může vyhovovat i velmi náročným uživatelům. Bylo proto velkým překvapením, když tento ještě relativně mladý top model značky vystřídala v nabídce Vodafonu novinka s názvem D800.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D800

Samsung D800 byl představen v listopadu 2005 spolu s dalšími čtyři telefony, které spojuje zejména velmi malá tloušťka. Model D800 si do své nabídky vybral Vodafone, kterému vděčíme za rychlé nasazení na náš trh. Z listopadové série by se k nám měl dostat také miniaturní model P300, ale bez podpory operátora je jeho nástup pomalejší.

Pokud se chcete více dozvědět o technických parametrech nového Samsungu D800, přečtěte si první pohled. Telefon jsme dostali zapůjčený k testu a nyní se s vámi podělíme o první postřehy a dojmy, jako malý předkrm před velkou recenzi.

Snadné podlehnou, těžko si zvykat

Kdyby existovala soutěž krásy mezi mobily, byl by Samsung D800 jasným finalistou, ne-li vítězem. Opět se potvrzuje, že jednoduchost i čistota designových linií vydá za víc, než extravagantní kreace ve stylu Nokia L’Amour.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je poměrně široký, ale při ovládání to nijak nevadí

Tělo černého Samsungu je tenké pouze 14,9 mm, což je vhledem k výsuvné konstrukci velmi nízká hodnota. Funkční část klávesnice je zcela plochá a z jediným plastickým výstupkem na přední straně tak zůstává nenápadné vyzdvižení plastu pod displejem, které slouží jako zarážka pro palec při otevírání či zavírání telefonu. Jinak je přední strana hladká. Lesklá černý plast doplňují chromované lemy na okrajích, což ještě s chromovaným páskem u reproduktoru a středem navigační klávesy vytváří zaručeně elegantní kombinaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jen 14,9 mm

Má to ale dva háčky. Prvním je nutnost neustálého leštění, nechcete-li mít telefon posetý otisky svých prstů a druhým je nešťastně řešená navigační klávesa. Krajním funkčním tlačítkům bylo věnováno dost prostoru, stejně jako středu navigační klávesy. Na ni samotnou už by však bylo potřeba místa trochu více, případně by se hodilo její vyvýšení. Na stisk kteréhokoli směru nemá palec dostatek prostoru a přehmatům se nelze vyhnout. A pokud se rozhodnete místo polštářků prstů použít přesnější nehet, sklouzne po hladkém plastu.

Klepněte pro větší obrázek 
Navigační klávesa dokáže vytočit

Snadno tak místo příslušného směru stisknete kontextové klávesy nebo ještě častěji střed. Z pohotovostního režimu bohužel neaktivuje hlavní nabídku, ale tradičně wapový prohlížeč. Stačí přitom jen krátký stisk a telefon se začne připojovat.

Špatný dojem z ovládání napravila příkladné konstrukční zpracování. Obě části telefonu po sobě hladce kloužou a do krajních poloh jim pomůže pružina.

Po otevření se dostaneme k numerické klávesnici. Tlačítka jsou zcela hladká, ale jsou mezi nimi hmatatelné horizontální předěly, které díky svému chromovanému provedení dotváří celistvost designu. Psaní je po chvilce cviku docela pohodlné a rychlé. Na zadní straně se po otevření dostane na světlo čočka megapixelového fotoaparátu. Je tak dobře chráněna proti nečistotám a poškrábání. Zadní strana telefonu je hladká, z černého matného plastu. Nějaké oživení by neuškodilo.

Klepněte pro větší obrázek 
Fotoaparát se při zavření schová

Stále při starém, ale na novém

Displej s rozlišením 240 × 320 bodů předvádí nádhernou podívanou a u Samsungu vědí, jak jeho potenciál využít. Ikony nabídky jsou detailně prokreslené. Dílčí nabídky jsou však už jen textové. Uvnitř nabídky nečekejte žádné převratné změny, stejně jako v ovládání. K hlavní nabídce se dostanete přes levou kontextovou klávesu, pravá slouží ke vstupu do telefonního seznamu. Funkce směrů navigační klávesy v pohotovostním režimu si můžete nastavit.

Do telefonního seznamu se vejde tisícovka jmen. Ke jménu a příjmení lze přiřadit sedm položek, vyzvánění a obrázek. V nabídce zpráv nechybí e-mailový klient. Na velkém displeji najde využití kvalitní webový prohlížeč, který umožní najednou zobrazit až 22 řádků drobného textu. Na displeji se hned také dozvíte, zda máte k dispozici rychlé datové přenosy EDGE.

Vzhledem k omezené vnitřní paměti o velikosti 80 MB se zřejmě tento telefon jako MP3 přehrávač moc neujme. Aplikaci přehrávače navíc nelze minimalizovat na pozadí a rovnou můžete zapomenout na třídění podle interpretů a alb. Fotoaparát nabízí fotomobilový megapixelový standard, ale nadprůměrně kvalitní video v rozlišení až 352 × 288 bodů.

K dispozici jsou také organizační a různé doplňkové funkce. Vše je stejné jako u jiných Samsungů. A tak třeba také chybí vyzváněcí profily.

Krásný, ale...

Klíčovou slabinou Samsungu D800 je jeho navigační klávesa. Uvidíme, jestli si za několik dní používání zvyknu, ale moc tomu nevěřím. Je trochu škoda, že tento atraktivní mobil nemá slot pro paměťové karty a dvoumegapixelový fotoaparát jako D600E, ale takto vybavený je až vylepšený model D820. Ten se však u nás bohužel nebude prodávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pozot, hodně hraje na city!

Diskuze (12) Další článek: VK Mobile VK4100: odolný vysouvák na háček

Témata článku: Samsung, Samsung D800, Mini model, Plac, Pláč, Nízká hodnota, Samsun, Neustálé leštění, Sam, PLA, Rychlé nasazení