Samsung D900: tenký vysouvák s nabitou výbavou (velký test)

Brzy se na našem trhu objeví nejtenčí vysouvací telefon na světě. Samsung D900, jehož tloušťka v zavřeném stavu činí jen 12,9 mm, nabídne téměř maximální výbavu podtrženou třímegapixelovým fotoaparátem a špičkovým displejem. To vše ve stylovém vysouvacím provedení za poměrně vysokou cenu.

Fotoaparát patří mezi elitu

Integrovaný fotoaparát je bezesporu hlavním lákadlem nového Samsung. Jeho snímací čip má totiž rozlišení 3,2 megapixely a maximální velikost fotografií je 2048 × 1536 bodů. Samsung D900 je tedy dalším telefonem na českém trhu, který se může zařadit do elitní kategorie třímegapixelových fotomobilů. Spolu s ním tam zatím patří jen tři symbianové Nokie a Sony Ericsson K800i/K790i.


Hledáček fotoaparátu a videokamery • nabídka fotoaparátu

Fotoaparát Samsungu se ale nemusí chlubit jen vysokým rozlišením. I jeho další výbava je velmi dobrá. Nejvíce asi potěší automatické zaostřování neboli autofocus, které zajistí kvalitní makrofotografie. Autofocus, který je možné v případě potřeby vypnout, ale funguje trošku jinak než u konkurence. Potvrzovací střed, který slouží jako spoušť, stačí jen zmáčknout. Fotoaparát poté zaostří a ihned pořídí snímek. Žádné namačkávání tedy není nutné. Jde o poměrně příjemnou vlastnost, jen je problém, že od stisku spouště do pořízení fotografie uplynou téměř tři sekundy.

 
Výběr typu snímání • nastavení fotoaparátu

S telefonem se za otevřeného stavu fotí klasicky „nastojato“. Objektiv je totiž jinak schován za spodní částí telefonu. Hledáček tak buď nevyužije celý displej nebo je na něm vidět jen střed výsledné fotografie. Okolo hledáčku jsou pak umístěny ikonky informující o nastavení fotoaparátu. To kromě nastavení velikosti fotografie umožňuje i vkládání rámečků, osmi efektů, zapnutí samospouště nebo nočního režimu, upravení kompenzace expozice, citlivosti ISO, vyvážení bílé i úrovně komprese snímku. K dispozici je i digitální zoom, jehož rozsah se zvyšuje s klesajícím rozlišením snímku, sekvence až patnácti snímků nebo tvorba mozaikové fotografie. Přisvětlovací dioda může svítit trvale nebo jen při snímání, aktivovat ji může i automatika. Při opětovném zapnutí fotoaparátu je ale standardně nastavena na vypnuto. Její dosah není velký, při fotografování blízkých předmětů ale přijde vhod. Zvuk spouště lze deaktivovat nebo si vybrat z pěti variant. Nastavení fotoaparátu je možné upravovat i pomocí klávesových zkratek.

Ukázkové snímky pořízené vestavěným fotoaparátem:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ukázka efektů:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kompenzace expozice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mozaikové fotografie můžou být v rozlišení jen 240 × 180 bodů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozsah digitálního zoomu v maximálním rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Účinnost přisvětlovací diody je na krátké vzdálenosti dobrá

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyfotografovaný text s vypnutým a zapnutým autofocusem

Pořízené snímky jsou velmi dobré, jak jste ale i sami v anketě rozhodli, na fotografie ze současných nejlepších fotomobilů v podobě Sony Ericssonu K800i a Nokie N73 nedosahují. Fotografie trpí chromatickou aberací i horší kresbou detailů. Možná až přehnaná je i jejich barevná saturace. Při horších světelných podmínkách ale většinou dojde k jejich rozmazání. Vyfotografovaný text je díky autofocusu velmi dobře čitelný. Pořízené snímky lze v telefonu dále upravovat vkládáním efektů a různých ikonek, otáčením a upravováním kontrastu i jasu. Při prohlížení je snadno roztáhnete na celý displej nebo spustíte jako prezentaci. Není problém je i odeslat přes Bluetooth. Telefon podporuje i standard PictBridge pro přímý tisk fotografií bez použití počítače.


Telefon nabízí i jednoduchý fotografický editor s vkládáním efektů a rámečků

Poznámka: Další ukázkové snímky naleznete ve fotogalerii v poslední kapitole recenze.

Nelíbí se mi ovšem to, že se snímky po pořízení automaticky ukládají do paměti telefonu, která činí přibližně 60 MB. Na paměťovou kartu je pak musíte přemístit ručně. Adresářová struktura paměti telefonu a paměťové karty je přitom zcela oddělená.


Správce souborů • fotogalerie • ukazatel stavu paměti 

Fotoaparát zvládá i natáčení ozvučeného videa ve formátu MP4, jehož maximální rozlišení činí 352 × 288 bodů. VGA rozlišení to sice není, všechny telefony se jím ale pochlubit nemůžou. Délka videa je omezena jen volnou vnitřní pamětí. Při natáčení je možné používat zoom nebo pořídit video i s barevnými efekty.

Ukázková videa natočená Samsungem D900:

Poznámka: Z důvodu nekompatibility souborů MP4 se serverovou aplikací jsou videa zabalena do formátu ZIP.


V další kapitole: telefonní seznam, zprávy, organizace času

Témata článku: Samsung, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Samsung D900, Sony Ericsson K800i, Test, Celková kapacita, Velký, Zbytek dne, Samsun, Svižný telefon, Dostupná technologie, Velký test, Sam, Libovolný zvuk