Samsung D900: tenký vysouvák s nabitou výbavou (velký test)

Brzy se na našem trhu objeví nejtenčí vysouvací telefon na světě. Samsung D900, jehož tloušťka v zavřeném stavu činí jen 12,9 mm, nabídne téměř maximální výbavu podtrženou třímegapixelovým fotoaparátem a špičkovým displejem. To vše ve stylovém vysouvacím provedení za poměrně vysokou cenu.

Klávesnice prakticky bez chyby

Klávesnice je rozdělena na dvě části. Funkční část je přístupná neustále, numerická část jen při otevřeném telefonu. Všechna tlačítka funkční části jsou dostatečně velká a práce s nimi je bezproblémová. Kromě klasického čtyřsměrného navigačního tlačítka s potvrzovacím středem zde najdete ještě dvojici kontextových kláves, tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru a korekční klávesu. I v zavřeném stavu si tedy můžete přečíst SMS, spustit přehrávání hudby nebo vstoupit na wap.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici se dobře píše • funkční část je dostupná i v zavřeném stavu

Numerická část klávesnice je tvořena přesnou maticí stejně velkých tlačítek, která jsou v obou směrech oddělena mezerami. Klávesy jsou dostatečně rozměrné, ale zcela ploché. Vůbec nevystupují nad okolní povrch, takže jejich hmatové rozlišení není nejlepší. Jinak je ale jejich stisk jistý s minimálním zdvihem a poměrně hlasitým cvaknutím. Psaní zprávy v tichém prostředí tak může být rušivé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily funkční části klávesnice • numerická část je zcela plochá

Popisky klávesnice jsou podsvíceny dostatečně silným bílým světlem. Jen tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem svítí svou barvou. Podsvícení klávesnice je možné i zapnout jen v určitém rozmezí dne, například od večera do rána. Po zbytek dne pak bude klávesnice z důvodu šetření energie nepodsvícena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice lze aktivovat jen v určitém rozmezí dne 

Displej opět na špici

Telefony od Samsung se vždy vyznačovaly skvělými displeji, ani tento model není výjimkou. Jeho displej disponuje rozlišením 240 × 320 bodů a zobrazí 262 tisíc barev. Je samozřejmě aktivní TFT. Díky těmto parametrů vyniká po všech stránkách. Zobrazení je velmi detailní, jednotlivé body jsou okem velmi těžko rozlišitelné. Vynikající je i podání barev, rychlost překreslování a čitelnost na přímém slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je špičkový • disponuje velmi jemným zobrazením i skvělým podáním barev 

V nabídce telefonu lze upravovat intenzitu podsvícení i dobu jeho trvání. Po jejím uplynutí podsvícení displeje mírně pohasne a poté se displej vypne zcela. Pro kontrolu zmeškaných událostí je tedy nutné stisknout některé tlačítko nebo telefon otevřít.

Klepněte pro větší obrázek Zpracování mřížky reproduktoru je decentní

Displej ochraňuje krycí sklíčko, které zasahuje až k okrajům telefonu. Překrývá i lesklý černý rámeček okolo displeje s logem výrobce. Je tedy velmi rozměrné a náchylné na otisky prstů, což vás bude štvát, pokud sem budete při otevírání telefonu pokládat palec. Občas jej tedy bude nutné přeleštit. Mřížka reproduktoru nad displejem je ozvláštněna stříbrným proužkem, jinak je její provedení decentní.

Prostředí a ovládání: pozadí pro cestovatele

Ovládání telefonu je stejné jako u předchozích modelů. Do hlavní nabídky se z pohotovostního režimu vstupuje levým kontextovým tlačítkem, pravé je pak napevno přiřazeno telefonnímu seznamu. Střed navigační klávesy bohužel z pohotovosti opět spouští wapový prohlížeč. Jednotlivým směrům této klávesy ale lze přiřadit rychlý přístup k jedné z dvaadvaceti položek. Jen směr nahoru je pevně nastaven na vstup do vlastního menu, kde si můžete uspořádat dalších pět nejpoužívanějších funkcí.

 
Pohotovostní displej • hlavní nabídka v černém provedení

Poznámka: Samsung dodal telefon k recenzi bez české lokalizace. Pro snímky displeje jsme tedy zvolili lokalizaci anglickou.

Pohotovostní displej nabízí široké možnosti přizpůsobení. Horní lišta je vyhrazena klasickým ikonkám o intenzitě signálu, stavu baterie, dostupnosti GPRS, vyzváněcímu módu apod. Pod ní se nachází šedý pásek s aktuálním datem a digitálními hodinami. Jméno operátora lze umístit nahoru, dolu nebo zcela vypnout. Upravovat můžete i barvu a styl jeho písma. Spodní řádek pak jako obvykle slouží k popisu funkcí přiřazených kontextovým klávesám. Praktická je možnost trvalého zobrazení měsíčního náhledu na kalendář na pohotovostním displeji.


Pouze vybraná ikonka je barevná • nižší úrovně nabídky s vyskakovacími okny

Na pozadí pohotovostního displeje lze umístit jednu z deseti předpřipravených tapet nebo libovolný jiný obrázek a fotografii. Velmi neobvyklé je ale animované cestovatelské pozadí s analogovými hodinami. To podle operátora pozná, v které zemi se právě telefon nachází a vybere odpovídající tapetu. U nás tak budete mít na pozadí pražské Staroměstské náměstí s Týnských chrámem, např. ve Francii pak Eiffelovu věž. Pozadí je animované, na obloze létají ptáčci a mění se oblačnost. Od sedmi večer do šesti ráno je denní motiv nahrazen motivem nočním s tmavou oblohou a osvětlenými domy.

 
Ukázka bílého provedení hlavní nabídky i nižších úrovní

Hlavní nabídka telefonu může být zobrazena jako matice devíti ikon nebo jako klasický seznam. V obou případech je její barevnost střídmá. „Omalovánky“, které známe z jiných telefonů Samsung zde nečekejte. K dispozici jsou dvě barevné varianty nabídky: stylová černá, kdy je barevná jen vybraná ikona, a barevnější bílá. Další položky nabídky jsou již jen textové s vyskakovacími okny nižších úrovní, do kterých se přepnete vodorovnými směry navigační klávesy. Menu má ale podle mého názoru jednu poměrně nepříjemnou vlastnost. Pamatuje si, ve které položce jste byli naposledy a cestu k ní vám tak při jeho dalším otevření nabídne jako prioritní. Občas se tak budete muset v nabídce vracet. Jinak je pohyb v menu poměrně svižný, telefon se neloudá. Můžete využít i klávesové zkratky.


V další kapitole: fotoaparát, natáčení videa, ukázkové snímky, správce souborů

Témata článku: Samsung, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Samsung D900, Sony Ericsson K800i, Velký test, Samsun, Velký, Svižný telefon, Sam, Celková kapacita, Dostupná technologie, Test, Zbytek dne, Libovolný zvuk