Samsung D900: tenký vysouvák s nabitou výbavou (velký test)

Brzy se na našem trhu objeví nejtenčí vysouvací telefon na světě. Samsung D900, jehož tloušťka v zavřeném stavu činí jen 12,9 mm, nabídne téměř maximální výbavu podtrženou třímegapixelovým fotoaparátem a špičkovým displejem. To vše ve stylovém vysouvacím provedení za poměrně vysokou cenu.

Zábava: MP3 hrají na pozadí

Hudební přehrávač se konečně naučil hrát na pozadí. Kromě toho nabízí ještě roztřídění hudby do čtyř playlistů, opakované a náhodné přehrávání a ekvalizér se čtyřmi křivkami. Na hlavní obrazovce přehrávače může být zobrazena jedna ze dvou vizualizací. Zvuk z hlasitého reproduktoru je poměrně kvalitní, při maximální hlasitosti se ozývá rezonance. Kromě něho umí telefon hrát i přes Bluetooth stereo sluchátka nebo klasická sluchátka, která se připojí do datového konektoru. Bohužel ani jedny Samsung k testu nedodal, takže jejich kvalitu nemohu posoudit. Přehrávač si rozumí s formáty MP3, AAC a AAC+. FM rádio v telefonu bohužel chybí.


Hlavní displej hudebního přehrávače a jeho nabídka

Telefon umí přehrávat videosoubory ve formátu 3GP a MP4. Video můžete přetáčet, na celý displej jej roztáhnete stiskem jedničky. 

Zajímavou funkcí je propojení telefonu s televizorem pomocí speciálního kabelu. Ten ale bohužel není součástí standardního balení. Po připojení byste vše co vidíte na displeji, měli vidět i na televizní obrazovce. Telefon zvládá kódování PAL i NTFC. Vyberete si mezi nimi v nabídce.

Při chvílích nudy přijdou jistě vhod i Java hry, v telefonu je jich celkem osm. Zda to tak bude i v prodejní verzi telefonu ale není jisté. Další hry lze doinstalovat díky podpoře Javy 2.0. Musíte je ovšem stáhnout z wapu, po přijetí přes Bluetooth nebo paměťovou kartu je není možné spustit. Java ale není v telefonu příliš rychlá.

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0: 1659 bodů
  • jBenchmark 2.0:   100 bodů

Data: 3G by bodlo

Z datových technologií Samsung D900 podporuje GPRS a EDGE, obě ve třídě 10. Dostupná technologie je indikována ikonkou v pohotovostním režimu. Vzhledem k vysoké ceně telefonu by dle mého názoru neměla chybět ani podpora UMTS. Tu ale v telefonu nenajdete. Pro spojení s blízkým okolím je připraveno Bluetooth verze 2.0 a datový konektor s USB kabelem, který najdete v základním balení. Infraport chybí. Před připojením datového kabelu si můžete vybrat, zda má telefon vystupovat v režimu PictBridge, modemu nebo diskového prostoru. K datům na paměťové kartě se tak dostanete i bez nutnosti instalovat ovladače.

 Nabídka wapového prohlížeče

Wapový prohlížeč je povedený a zvládne zobrazit i jednoduché internetové stránky. U některých má ale problémy s diakritikou. Kromě přímého zadání adresy nabízí i patnáct záložek pro oblíbené stránky. Při prohlížení wapu se na displej vejde jedenáct řádků textu.

Za styl se platí

Samsung D900 je stylový telefon výsuvné konstrukce s velmi štíhlým designem. Spíše než pro tvrdé pracovní nasazení se hodí jako módní doplněk, vaši přátelé jej jistě budou obdivovat. Z jeho bohaté funkční výbavy nejvíce zaujme špičkový displej a třímegapixelovým fotoaparát. Ani s ostatními funkcemi se ale nešetřilo. Bohužel Samsung stále nedotáhl některé funkce k dokonalosti. Někomu může chybět filtrování a záznamník hovorů, jinému zase FM rádio nebo vyzváněcí profily. Telefonu by neuškodilo ani použití kvalitněji vypadajících plastů nebo kovu. Vzhledem k poměrně vysoké ceně, která se bude pohybovat okolo jedenácti a půl tisíce korun, by telefonu slušela i podpora sítí třetí generace.

Tu ale najdete až u modelu Z400, který sice není tak tenký, nabízí ale videohovory i pro někoho atraktivnější stříbrné provedení. Při rozhodování stojí za povšimnutí i model D800, který má sice chudší výbavu bez slotu pro paměťové karty a jen 1,3megapixelový fotoaparát, seženete jej ale o několik tisícovek levněji.

Plusy a mínusy

+ atraktivní výsuvné štíhlé provedení
+ špičkový displej
+ třímegapixelovým fotoaparát s automatickým zaostřováním

- chybí vyzváněcí profily
- nelze filtrovat hovory
- chybí FM rádio


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Samsung, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Samsung D900, Sony Ericsson K800i, Velký, Dostupná technologie, Libovolný zvuk, Zbytek dne, Celková kapacita, Test, Svižný telefon, Samsun, Sam, Velký test