Samsung E210: Co skrývá za lesklým kabátkem?

Je celkem pohledný a od každého umí trošku. Bude to ale stačit na úspěch, nebo jej nedostatky srazí ke dnu?

Kvůli foťáku si tento mobil nekoupíte

To je bohužel pravda, ale málokdo by očekával, že model v této cenové hladině potáhne fotoaparát. V novém Samsung je osazen fotoaparát s rozlišením snímače 1,3 MPx. Objektiv je umístěn nad vnějším displejem uprostřed šířky telefonu. Za příznivých světelných podmínek na střední a kratší vzdálenosti mají fotky přijatelnou kvalitu. S nedostatkem světla pak jde kvalita veškerých fotografií prudce dolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Věrnost barev mírně pokulhává a při prohlížení na monitoru počítače většinou fotky nejsou moc pěkné
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vyfotografovaný text musí být opravdu velký, aby byl čitelný a to i za výborného světla
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom je samozřejmě pouze digitální 

Kromě hezkého stříbrného rámečku nezdobí fotoaparát nic. Zrcátko, krytku objektivu či dokonce přisvětlovací diodu by očekával jen velký optimista. Rámeček je mírně vystouplý oproti okolní ploše a poskytuje tak sklíčku foťáku alespoň minimální ochranu před poškrábáním. Velikost pořizovaných snímků si můžete zvolit v šesti krocích, maximální rozlišení je 1 280 × 1 024 bodů. S telefonem fotíte nastojato a existuje několik možností nastavení displeje jako hledáčku. Snímaná scéna může být zobrazena přes celý displej, případně ještě doplněna rastrovými čarami, které rozdělí obraz na třetiny. Tohle nastavení však nedoporučuji, protože na displeji vidíte zachycovaný obraz na výšku, ale snímač ve skutečnosti fotí na šířku. Takže na fotku nikdy nedostanete přesně to, co jste chtěli a naopak tam budete mít i nějaké věci, co už tam patřit nemají. Problémům se dá předejít, pokud zvolíte zobrazení se standardním poměrem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Při focení mi chyběly na displeji takové informace, jako právě používané rozlišení, či množství zbývajících fotek, které je možno udělat do zaplnění paměti ještě pořídit. V nabídce možností jsou k dispozici vlastní nastavení zvuků fotoaparátu, rámečky, efekty, časovač a nastavení režimu záběrů, kde určujete, zda chcete fotit jednotlivé snímky, sérii snímků, nebo mozaiku složenou z 2 × 2 nebo 3 × 3 snímků. Při vlastním focení lze nastavit vyvážení bílé, korigovat jas či použít zoom. Zoomovat lze v deseti krocích, přiblížení je však pouze digitální a snižuje kvalitu fotografie.

K fotoaparátu se váže ještě jedná zvláštnost, chcete-li nepříjemná chyba. Pokud vám přístroj zahlásí vybitou baterii, tak už vám nepovolí aktivovat foťák. Chápu, že toto opatření se může zdát opodstatněné šetřením energie, jestliže ale přesto budete chtít nějakou tu fotku udělat, prostě máte smůlu a přijde mi to jako omezování. Také bych čekal, že výrobce využije vnějšího displeje jako možného „zrcátka“ pro focení autoportrétů, i tady jsem ovšem byl zklamán.

Pro ukládání je k dispozici vnitřní pamět o velikosti 17 MB či paměťová karta microSD. Fotoaparát zvládá i natáčení videa a to ve formátu MP4 s maximálním rozlišením 176 × 144 bodů. Ani zde se ovšem nedozvíte, kolik času vám zbývá do zaplnění paměti. Všechna multimédia jsou dostupná z nabídky Správce souborů. Jednotlivé soubory jsou zde roztříděny podle typu, vytvoření vlastních složek vám telefon nedovolí. Při prohlížení fotografií můžete využívat zoomu, či si spustit prezentaci, roztáhnout na celý displej se mi obrázky nepodařilo.

MP3 i rádio

Posluchačům mobilní hudby udělá Samsung radost. Je obsažen celkem povedený hudební přehrávač, který je schopen si bez problémů poradit s formáty MP3, AAC, AAC+e i WMA. Sice nejde minimalizovat, ale hraje dál i při zavření a tak nemusíte při poslechu držet telefon otevřený. Z uložených skladeb si můžete sestavovat vlastní playlisty, jejich počet je ale omezen na čtyři. Nastavení nabídne náhodné přehrávání, opakování a dva typy vizualizace při poslechu. Ekvalizér v tomto případě zůstal v rovině zbožných přání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

FM rádio s automatickým laděním přijde vhod, pokud se vám oposlouchají vaše skladby, nicméně není moc citlivé a tak dobrý příjem mají pouze velké celoplošné stanice. Drobným plusem je možnost spustit rádio přes reproduktor, sluchátka ovšem musejí zůstat zapojena, neboť slouží jako anténa. Narozdíl od MP3 přehrávače lze rádio minimalizovat, takže vám může hrát třeba při psaní esemesek. Náruživí hltači videosouborů asi budou zklamáni. Telefon sice nabízí i jednoduchý přehrávač videa ve formátech 3GP a MP4, avšak možnost roztažení na šířku displeje se v nabídkách nenachází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V balení je dodáváno stereofonní handsfree neobsahující redukci na klasický 3,5mm jack, systémový konektor a dodávaná sluchátka tak budou muset stačit. Kabel sluchátek obsahuje mikrofon, sponu pro uchycení a tlačítko pro příjem hovoru. Oblast reprodukce hudby zvládají přiložená sluchátka celkem obstojně a přestože zvuk rozhodně není excelentní, dá se bez problému vychutnat hudba bez větších rušivých pocitů. Vyvstává ale otázka nošení, neboť klasické kulaté plastové pecky nedrží v uších úplně ideálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mobilní hráč bude při prvním pohledu do složky Svět Java určitě nadšen. V testovaném telefonu je přeinstalováno celkem šest Java her. Podrobnější zkoumání však radost zchladí, protože povětšinou se jedná o omezené demoverze. Jak už bývá špatným zvykem, ani tento model E210 nereagoval na mé snahy instalovat další Java aplikace přenesené do telefonu přes Bluetooth a jednoduše je odmítal spustit. Holt bez kabelu to asi nepůjde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodně her? Bohužel jen na první pohled...

Datově nezaostává

Pokud se budete chtít připojit k internetu, poslouží vám technologie GPRS i EDGE, obě jsou třídy 10 a používají tedy 4+2 timesloty. 3G sítěmi tento Samsung nedisponuje, stejně jako byl vynechán infraport. Spojení telefonu a vašeho PC se děje pomocí Bluetooth nebo systémového konektoru.

K wapování je připraven prohlížeč NetFront ve verzi 3.2. Nabídne vám možnost procházet stránky pomocí záložek, zapnutí či vypnutí stahování obrázků a přehrávání zvuků a také podporu JavaScriptu. Při prohlížení wapu se na displej vejde až jedenáct řádků textu, který je v tomto počtu už velmi drobný a celkem špatně čitelný. Proto je lepší zvolit střední velikost písma, rozlišení displeje přece jen není ideální na drobná písmenka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Luxusní vzhled, levné funkce

Pokud vás přestala bavit ošklivě plastová véčka rádoby stříbrného vzhledu, ale nemůžete si dovolit kovový luxus, je nový Samsung E210 určen přímo pro vás. V průběhu testování jsem se ptal mnoha lidí, jak se jim tento model líbí a nenašel se nikdo, komu by se vyloženě nelíbil. Někdo si liboval v lesklém povrchu, jiný chválil eleganci, další vzhledovou čistotu a jednoduchost. A můj osobní názor se s ostatními ztotožňuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ale bohužel pouze v oblasti vzhledu. Jakmile se poprvé zakousnete do menu, bude vám ihned jasné, do jaké třídy je tento model směřován. Odpovídající je i cena, která se u O2 pohybuje na hranici tří a půl tisíc korun. Jde-li vám především o vzhled za dobré peníze, pak neváhejte. A jestli toužíte spíše po lepších funkcích a nehodláte akceptovat slabý displej, nekvalitní fotoaparát a pochybné menu, tak se budete muset porozhlédnout jinde.

Plusy a mínusy

+ líbivý vzhled
+ FM rádio a MP3 přehrávač
+ podpora EDGE
+ slot na paměťovou kartu microSD

- potvrzovací tlačítko připojuje na wap
- nízké rozlišení displeje
- nekvalitní fotoaparát
- nepřipojíte vlastní sluchátka

Témata článku: Samsung, , Samsung E210, Kabát, Nejdůležitější část, Výborný kontrast, Standardní poměr, Vzácná kombinace, Snímaná scéna, Dobrý příjem, Sam, Telefonista, Klasické rozložení, Závorka, Střední velikost, Samsun, Les, Lesk, Třetí řada, Navigační tlačítko