Samsung E530: mazlíček pro ženy (test)

„Holčičí“ telefon Samsung E530 je velmi povedený přístroj, který obsahuje většinu moderních funkcí zabalených do velmi pěkného kabátku. Zatouží po něm snad každá žena. Chcete také poznat jeho kouzlo?

Jedním slovem úžasné

Hlavní barevný displej je aktivní a dokáže zobrazit 262 tisíc barevných odstínů na hřišti s rozměry 176 × 220 obrazových bodů. Jak již je u mobilních telefonů společnosti Samsung dobrým zvykem, patří tento displej ke špičce ve své kategorie snad všemi myslitelnými parametry. Obraz je jako od malíře, jednotlivé body jsou dostatečně drobné a ani diagonální čáry tak nejsou znatelně zoubkované. Při čtení na slunci podává displej také poměrně slušné výsledky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej vyniká svým kvalitním zobrazením

Také vnější displej je kvalitní, přestože je o pořádný kus menší. Je však vyroben technologií OLED, která je zárukou velmi dobré čitelnosti snad za všech myslitelných podmínek. Tento drobeček je velmi vtipně rozdělen na dvě části: na horní řádek se základními stavovými informacemi (časem, datem, sílou signálu, zbývající energie v akumulátorech) a spodní grafickou část s rozlišením 96 × 96 obrazových bodů. Počet zobrazitelných barev dosahuje hodnoty 65 tisíc odstínů a díky použité technologii září horní stavový řádek pořád bez jakéhokoli zvýšeného odběru energie z akumulátorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Analogové hodiny na vnějším displeji • zobrazení digitálních hodin v úsporném režimu


Ukázka zobrazení informací na vnějším displeji

Prostředí a ovládání

Prostředí mobilních telefonů značky Samsung mám osobně rád. Přestože vždy velmi hezky barevně i graficky provedeny, vždy zůstávají dostatečně přehledné. Při práci se Samsungy mám vždy pocit, že barva mi při orientaci spíše pomáhá, zatímco u jiných telefonů si lze myslet, že jejich prostředí je barevné jen proto, aby výrobce využil barevného displeje. Ano, u některých konkurentů mi barva v menu spíše překáží.

 
Pohotovostní displej • hlavní nabídka • v telefonu je připraveno několik pěkných obrázků tapet

Pro vstup do hlavní nabídky telefonu slouží levá kontextová klávesa, přičemž pravá je vyhrazena pouze pro vstup do telefonního seznamu. Aplikace a funkce vyvolané čtyřmi směry kurzorového tlačítka lze libovolně měnit, v základním nastavení slouží pro zahájení psaní nové textovky (levá klávesa), kalendář (pravá klávesa), Bluetooth zařízení v okolí (klávesa dolů) a MP3 přehrávač (klávesa nahoru).

  
Barvu nabídky si můžete zvolit ze čtyř variant • změnit lze i barvu písma číslic při volbě nového čísla

Maticová hlavní nabídka je tvořena devíti animovanými ikonami uspořádanými do čtverce. Aktuálně zvolená ikona je zvětšena a orámována barevným ohraničením. V hlavním ikonovém menu i v textových podmenu se lze pohybovat prostřednictvím rychlých klávesových zkratek. Barevnost nabídky lze pomocí nastavení měnit pomocí barevných vzorů, kterých telefon obsahuje hned čtveřici. Stále přetrvávají občasné chybičky v počeštění, stejně jako u jiných mobilních telefonů tohoto výrobce.

Telefonování a seznam

Vnitřní telefonní seznam mobilního telefonu Samsung E530 je tradičně vícepoložkový a do vnitřní paměti telefonu umožňuje uložit více než tisíc položek. A když říkám vícepoložkovým, myslím tím opravdu vícepoložkovým: ke každému záznamu můžete přiřadit čtyři telefonní čísla, poznámku, e-mail, obrázek s portrétem i zvuk. V jednom náhledu umí telefon zobrazovat položky vnitřního seznamu společně se záznamy uloženými na kartě SIM. Velmi svižné je také vyhledávání v telefonním seznamu pomocí postupného psaní jednotlivých znaků.

  
Detaily kontaktu • kontakty lze třídit do skupin • kontextová nabídka ke kontaktu • nastavení rychlé volby

Kontakty lze samozřejmě třídit také do skupin. Lze jim přiřadit také specifické rozlišovací vyzvánění a obrázek nebo fotografii. Na obou displejích se tento obrázek zobrazí na celé ploše displeje a vyzvánění má na starosti buďto známá čtyřiašedesátihlasá polyfonie nebo vestavěný MP3 hudební přehrávač. Přestože telefon nemá speciální vyzváněcí reproduktor, je zvuk jím produkovaný kvalitní a až překvapivě plný, znatelná je i basová složka.

Také při otevření nebo zavření telefonu může zaznít dříve zvolený zvuk. Příchozí hovor lze odmítnou také při zavřeném displeji, přijmout ji lze také pouhým rozevřením telefonu. Bočními tlačítky lze hlasitost vyzvánění také regulovat.

Zprávy i s e-maily

U telefonu se od modelu E720 co se týká zpráv nic nezměnilo, vypůjčíme si tedy popis textových a multimediálních zpráv z recenze Davida Polesného:

Telefon dokáže kromě textových zpráv zpracovávat také rozšířené EMS nebo multimediální zprávy. Nechybí ani e-mailový klient. Textovek se do paměti vejde tradičně 200. Při psaní můžete využívat slovník T9 a jednu zprávu lze natáhnout až na dvanáct dílčích. Odpočet znaků se provádí z celkového počtu a zároveň se ukazuje počet použitých zpráv. Slovník píše bez české diakritiky a proto se nemusíte obávat zkracování zpráv. Podobně jako u modelu D500 i v novince je možné slovník natrvalo vypnout, takže nebude zapnutý po každém vstupu do editoru SMS zpráv. Při psaní textovek máte k dispozici sedm řádků.

 
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy

S editorem pro tvorbu multimediálních zpráv se po prvním seznámení musí sžít každý, je velmi přehledný. Na čtyřech řádcích s popisky a ikonami postupně zadáváte jednotlivé položky zprávy, v kontextové nabídce pak vybíráte funkci Náhled pro přehrání vytvořené zprávy, nebo můžete vložit další stránku. Velikost zprávy nesmí překročit 300 kB a maximální počet stránek je deset. O aktuální velikosti vytvářené zprávy a počtu stránek jste informováni v horní části displeje. Paměťový prostor pro uložené multimediální zprávy je omezen na 3 MB.

E-mailový klient umožňuje spravovat až pět účtů prostřednictvím protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Klient dokáže pracovat i s přílohami, v jedné zprávě lze však odeslat pouze 250 kB dat. S českými znaky si telefon nerozumí, je však ale možné, že nemáme zcela finální verzi firmwaru. Dříve vyrobený model D500 s češtinou problémy neměl. Maximální počet znaků v jedné odesílané e-mailové zprávě je omezen na tisíc.

Přijaté e-maily se zobrazují ve zvláštních složkách pro každý účet. Nejprve se stahují hlavičky, následně můžete stáhnou celý e-mail i s přílohami. Můžete si zvolit, zda chcete nechávat kopie zpráv na serveru nebo nastavit maximální velikost e-mailu, který se do telefonu stáhne. Bohužel musíte vybírat pouze ze tří možností, a to 100 kB, 200 kB nebo 300 kB.

Nastavit můžete automatické stahování, nejmenší možný interval jedné hodiny však může být pro někoho příliš dlouhý. K dispozici je také jednoduchý filtr, který umožňuje odmítnout zprávy ze seznamu zakázaných adres nebo seznamu nepovolených předmětů zpráv.


V další kapitole
se zaměříme na fotoaparát, přehrávač MP3 a další funkce telefonu, včetně speciální nabídky funkcí pro ženy.

Témata článku: Samsung, , , Samsung D500, Samsung E530, Protější bok, Mazlíček, Test, Sam, Dodávané stereo, Samsun, Nákupní košík, Oblíbená hudba, Zbývající energie, Zen, Pro +, Vejčitý tvar