Samsung E630: teprve teď přicházejí Vánoce (test)

Samsung do předvánoční nabídky stihl zařadit ještě jednu novinku – snad nejatraktivnější model, jaký letos představil. Samsung E630 je elegantní vysouvací telefon se slušnou nabídkou nejdůležitějších funkcí. A hlavně není opět stříbrný!

Zpět ke starému ovládání

V zavřeném stavu je na čelní ploše vidět pouze blok s funkčními klávesami. Po zavření se automaticky aktivuje zámek klávesnice, po jeho deaktivaci se ale dostanete ke všem funkcím, ke kterým nejsou potřeba číslicová tlačítka. Dá se tak i telefonovat.

Rozložení funkčních kláves není nijak překvapivé. Vedle dvou tlačítek, ovládajících aktuální funkce zobrazené na spodním řádku displeje, je zde zelené a červené sluchátko, korekční klávesa a čtyřsměrné ovládací tlačítko. Přestože Samsung u modelu E300 dokázal, že umí vyrobit telefon, kde bude střední klávesa potvrzovat, tady opět pouze spouští wapový prohlížeč. Hlavní tlačítko, hlavně jeho čtyři směry, se ale moc dobře neovládá; okraje jsou dost zapuštěny do plochy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blok funkčních kláves je přístupný i u zavřeného telefonu

Jednotlivým směrům jsou potom natvrdo přiděleny čtyři funkce: zprávy, diktafon, nastavení vyzváněcí melodie a fotoaparát. Ten má ale samostatné tlačítko ještě na pravém boku, přitom pro vstup do telefonního seznamu musíte stisknout dvě klávesy.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro spuštění fotoaparátu

Nad bočním tlačítkem pro spuštění fotoaparátu je pod posuvnou krytkou konektor tvářící se jako USB. Ale není to USB, jde o nový port pro připojení handsfree, který Samsung používá v posledních modelech. Na opačné straně najdeme kolébkové dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti, pod ním infraport a ve spodní části systémový konektor, přes který se dá telefon kabelem připojit k počítači a do kterého patří také nabíječka. Konektor je bohužel chráněný malou odnímatelnou zátkou, kterou bych okamžitě ztratil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Posuvná krytka chrání konektor handsfree • tlačítko pro ovládání hlasitosti a infraport •
chráněný systémový konektor

V rohu je potom otvor pro provléknutí poutka, na zadní straně objektiv fotoaparátu, zrcátko a přisvětlovací dioda. Baterie typu Li-Ion je součástí zadního krytu, má kapacitu 800 mAh a podle oficiálních specifikací vydrží až 240 h v pohotovosti, případně 360 min hovoru. Anténa je integrovaná, Samsung zvládá práci ve frekvenčních pásmech 900, 1 800 a 1 900 MHz (americké pásmo mimochodem musíte v nabídce telefonu aktivovat).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otvor pro poutko v rohu telefonu • objektiv a další příslušenství vestavěného fotoaparátu • pohled pod baterii

Číslicová klávesnice se ukáže až po odsunutí displeje. Tlačítka mi velmi připomínají model E700, jsou nadprůměrně velká a kdyby telefon nebyl tak malý a úzký, k ovládání bych už nenapsal žádné křivé slovo. Tlačítko 5 není jako obvykle odlišeno ostrým výstupkem, ale drobným vybráním po stranách. Osobně jsem s tímto řešením spokojen, nevím ale, jestli ho ocení lidé se zrakovým postižením – nedá se vůbec nahmatat. Popisky černých kláves jsou bílé a dostatečně prosvětlené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Vánoční františek z Koreje

K telefonu v krabici nedostanete hezkou osobní handsfree se šňůrkou pro pověšení na krk, jakou Samsung dodává k některým modelům, ani druhou baterii. Objevíte ale podivný černý jehlan s očkem. Nesnažte se ho zapalovat, není to vánoční vůně, ale přídavné hlasité handsfree. Jehlan se stisknutím pojistek rozdělí na dvě části a objeví se protikus, který zasunete do „USB“ na boku telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asi byste neuhodli, k čemu tahle věc slouží

Je to zbytečné příslušenství? Asi ano, zvlášť když telefon nabízí hlasité handsfree standardně. S jehlanem je zvuk sice hlasitější a plnější, zesílí také vyzváněcí melodii; kdo by se ale s tímto příslušenstvím nosil a pamatoval na něj. Díky očku se sice jehlan dá připevnit na poutko nebo šňůrku, i tak je to ale zbytečnost navíc. Něco jiného by bylo, kdyby v jehlanu byl také kvalitnější externí mikrofon. Samsung ale ve všech případech využívá interní mikrofon mobilu.

Klepněte pro větší obrázek „František“ nasazený na telefonu

Zvuk telefonu je celkově velmi dobrý – hlasitý, s basovým spodkem, při hovoru není slyšet žádné šustění. V kontextové nabídce je ještě volba pro vylepšení kvality zvuku, subjektivně jsem ale žádný rozdíl nepostřehl. Doporučuji vypnout „Tón spojení“, aby vám telefon při vytáčení nepísknul do ucha.

U telefonů s jinou než běžnou konstrukcí je důležité zmínit, jak se chovají při telefonování. U Samsungu E630 si můžete zvolit, jestli vysunutí displeje rovnou zvedne hovor, případně jestli zavření skočí do pohotovostního stavu a rovnou zamkne klávesnici. Příchozí hovor lze jinak utlumit podržení bočního tlačítka.


V následující kapitole podrobně zhodnotím vestavěný digitální fotoaparát, zmíním uživatelské prostředí a paměť, zaměřím se také na funkce pro telefonování

Témata článku: Samsung, , , Samsung E630, Samsung E800/E820, Test, Průměrný výsledek, Pravý okraj, Špatné umístění, Vánoce ??, Podmínka používání, Tep, Interní mikrofon, Samsun, Rychlé zavolání, Sam, TED