Samsung E630: teprve teď přicházejí Vánoce (test)

Samsung do předvánoční nabídky stihl zařadit ještě jednu novinku – snad nejatraktivnější model, jaký letos představil. Samsung E630 je elegantní vysouvací telefon se slušnou nabídkou nejdůležitějších funkcí. A hlavně není opět stříbrný!

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • velmi atraktivní design
  • pevná konstrukce
  • dostatek paměti
  • diktafon dokáže nahrát až několikahodinový záznam

Hlavní nedostatky

  • horší vysouvací konstrukce než u jiných Samsungů
  • hodně zapuštěné čtyřsměrné tlačítko
  • slovník T9 nelze trvale vypnout


Z nabídky mobilních telefonů Samsung doposud výrazněji vyčníval pouze jeden model: E700. Byl totiž jiný než všechny ostatní – barvou, konstrukcí, jako první také přišel s displejem typu OLED. Všechny další telefony se ale vrátily zpět k původní koncepci stříbrných véček a i když se objevila zajímavá vysouvací konstrukce v modelech D410 a E800, stále to byl původní Samsung. Další změna, i když menší, přichází až teď v modelu E630.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Samsung E630 se v současné době už prodává, v internetových obchodech ho najdete za cenu těsně nad devět tisíc korun. Má podobně jako jeho starší bratříček E800 vysouvací konstrukci, je ale o pár tisíc levnější. Svým zaměřením se orientuje na stylové uživatele a na lidi, kteří ke štěstí nepotřebují tu poslední ze sto padesáti funkcí. Je to typický Samsung – až jsem byl překvapen, jak málo se za rok, kdy jsem naposled testoval telefon této značky, změnilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jestli vám jde o funkce, ještě raději nějakou dobu vydržte. Samsung totiž chystá a v zahraničí už prodává svůj nejvybavenější model D500. Jeho vzhled je velmi podobný, nabídne ale megapixelový fotoaparát, podporu MP3, lepší displej, více paměti a poprvé také Bluetooth. Však se na něj podívejte.

Tření plastu o plast

Samsung E630 mi hned připomněl starší E700. Vypadá totiž jinak než ostatní, hlavní barvou není „korejská stříbrná“, celkově jde o tmavý telefon. Černé lesklé i matné plochy se střídají s tmavě stříbrnými prvky. Je to velmi elegantní mobil, podle mého názoru jeden z nejhezčích, co u nás Samsung prodává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon má rozměry 85 × 42 × 22 mm, což jej ve srovnání s ostatními řadí do skupiny velmi malých telefonů. Hmotnost 79 g je také nízká a vedla k ohodnocení „lehký telefon“. Tvarově telefon připomíná protáhlé vajíčko, je to kvádr s velmi zakulacenými rohy a hranami. Plasty, ze kterých je Samsung sestaven, působí kvalitně, telefon nijak nevrže.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zhýčkaný staršími Samsungy vybavenými vysouvací konstrukcí jsem sáhl na výstupek pod displejem ... a zhrozil se nad zvukem, co se ozval. Nový model totiž nedostal do vínku mechanismus pro snadné rozevírání, kde displej neslyšitelně klouzal po vodicích tyčích. U Samsungu E630 jsou obyčejné drážky, ve kterých dře plast o plast, displej nevyjede sám po jemném dotyku, celou dráhu s ním musíte projet. Vzpomínám, jak český Samsung opovržlivě hodnotil vysouvání Siemensu SL65 – a teď má úplně stejný telefon. Dobrá, tady bych asi křivdil, u Siemensu bylo pro rozevření nutné vyvinout ještě větší sílu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žádné vodicí lišty, ale plast v plastové drážce

Samotná konstrukce Samsungu E630 je celkem pevná. Ve vysunutém stavu je displej dostatečně aretován, při otvírání je ale zarážka velmi slabá. Dovolím si odhadnout, že se telefon občas otevře, i když to zrovna nebudete chtít.

Displej je vidět i po vypnutí

Mobilu s výsuvnou konstrukcí stačí jeden displej. Chrání jej lesklý štítek, který v černé náprsence přechází až za hrany čelní plochy. Lesklá černá úprava má ale jako vždy jeden nedostatek: velmi snadno se upatlá, je na ní vidět každý otisk prstu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lesklý displej se snadno ušpiní • displej ve tmě

Rozměry displeje jsou dnes spíš už průměrné (25 × 31 mm), stejně tak i rozlišení 128 × 160 bodů. U Samsungu už vůbec nepřekvapí ani typ TFT s 65 tisíci barvami. Displej je ale hodně kvalitní, na hlavní plochu můžete přidat barevnou a také animovanou tapetu. Navíc lze třeba také vypnout název operátora, aby nezabíral místo obrázku.


Hlavní displeje: kromě nastavení polohy nápisů lze název operátora také úplně vypnout

Po zkušenostech se Samsungem E700 velmi oceňuji, že na displeji je neustále něco vidět. Podsvětlení se sice po čase vypne a na pozadí naskočí spořič, ale hodiny, datum, zmeškané hovory nebo zprávy zůstanou viditelné. Bylo by sice dobré, kdyby Samsung na zmeškané události upozorňoval ještě blikající diodou, tentokrát se bez ní ale budeme muset obejít.


V následující kapitole se dozvíte, jak se Samsung E630 ovládá. Zjistíte také, k čemu slouží malý jehlan, který se s telefonem dodává v krabici

Témata článku: Samsung, , , Samsung E630, Samsung E800/E820, Sam, Rychlé zavolání, Tep, Průměrný výsledek, Test, Interní mikrofon, Vánoce ??, Pravý okraj, Špatné umístění, Podmínka používání, Samsun, TED