Samsung E720: já s MP3 jdu jako ptáček (test)

Samsung vzal proslavený design véčka E700, bohatou výbavu výsuvného modelu D500 a stvořil model E720. Funkcemi nabité véčko má dva barevné displeje, megapixelový fotoaparát, Bluetooth, obří pamětí a přehrávač MP3.

Práce se nebojí

Ve funkční výbavě telefonu se samozřejmě nezapomnělo ani na organizaci času. K dispozici je osvědčený kalendář s možností měsíčního, týdenního nebo denního náhledu. Názvy jsou uváděny česky a týden začíná pondělkem (resp. počáteční den si můžete nastavit sami) – tyto zdánlivě samozřejmé informace uvádím proto, že u starších modelů Samsungu samozřejmé zdaleka nebyly.

   
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

V měsíčním náhledu se po jednotlivých dnech můžete pohybovat navigační klávesou, vždy se vám pod tabulkou ukáže, kolik kterých událostí pro daný den máte zapsaných. Při tvorbě nové události se projeví opět trochu pochybná česká lokalizace. Na výběr máte ze čtyř možností: rozvrh, narozeniny, poznámky a provést. V modelu D500 jsou stejné typy pojmenovány jinak a lépe: naplánovat, výročí, různé a úkoly. Dvojí názvy položek dostatečně vystihují jejich funkci. Do paměti telefonu lze uložit sto poznámek od každého druhu, tedy celkem 400. Bohužel není možná synchronizace s Outlookem.

  
Zadání nové události • informace o paměti

Pro mnohé stěžejní doplňková funkce – budík – zůstává nezměněna. Budíky jsou rovnou tři, můžete si v nich vybrat, ve kterých dnech budou aktivní, a zvolit, jestli se budík ozve i u vypnutého telefonu.

  
Ukázka doplňkových funkcí

Ani další užitečné funkce nechybí, v nabídce najdeme kalkulačku, převodník jednotek, výpočet světového času nebo hlasové poznámky. Ty mohou být až hodinu dlouhé. Nechybí ani časové funkce, kterými jsou stopky a odpočet. Také milovníci her si přijdou na své. V telefonu je připraveno rovnou šest her různých žánrů.


Seznam her je docela obsáhlý • některé z her jsou propracované

O přehled mezi multimediálními daty se stará jednoduchý správce souborů, který vám umožní prozkoumat obsah jednotlivých složek, posílat vybrané soubory přes Bluetooth nebo ve zprávě, přejmenovávat, mazat či zařadit mezi oblíbené. Samozřejmostí je kontrola stavu paměti.


Správce souborů • prohlížení složky s obrázky • informace o paměti

S chutí na internet

Pro náročnější uživatele bude zklamáním, že telefon nepodporuje rychlé datové přenosy EDGE, k dispozici je běžné GPRS třídy 10. Pro surfování na internetu je určen wapový prohlížeč, běžné internetové stránky však telefon prohlížet neumí.

 Wapový prohlížeč

Pro komunikaci s nejbližším okolím používá telefon Bluetooth nebo datový kabel, infraport ve výbavě chybí. Ve spojení s počítačem může Samsung sloužit jako hardwarový modem.

Komunikační software na CD u telefonu zřejmě nenajdete, ke stažení je však na stránkách Samsungu. Balík programů nazvaný EasyStudio 2.0 je stejný jako pro model D500. S jeho popisem se proto nyní nebudu zabývat a odkáži vás na recenzi Samsungu D500, kde je vše názorně předvedeno.

Multimediální společník

Samsung E720 je moderní telefon, který se drží všech současných trendů a má velkou naději na úspěch. Ten mu předurčuje už design, který vychází z úspěšného modelu E700 a ani po téměř dvou letech neztrácí na atraktivnosti. Zájemce bude nejvíce lákat vestavěný MP3 přehrávač s možností ovládání na předním krytu i přesto, že je jeho využitelnost poměrně omezená pamětí telefonu a funkcemi přehrávače. Dalším magnetem pro běžnou veřejnost bude megapixelový fotoaparát, velmi kvalitní displeje a vyzvánění. Náročnější uživatelé ocení kvalitně zpracovaný adresář a kalendář nebo e-mailový klient.

Přestože se Samsung poučil z dřívějších chyb, stále má co zlepšovat. Například chybějící vyzváněcí profily nebo malá velikost příloh u e-mailů může být pro někoho velmi omezující.

U testovaného modelu nás nejvíce zarazily problémy s češtinou, které se u předchozího modelu D500 nevyskytovaly. Chybně přeložené popisky v nabídce jsou k vidění velmi často a neschopnost zobrazit české znaky v e-mailech je překvapující. Věřme, že Samsung jazykové problémy v prodejní verzi ještě odstraní.

Samsung si bude konkurovat tak trochu sám. Starší model D500, který má v některých ohledech ještě lepší výbavu, se bude prodávat nižší cenu. Cena Samsungu E720 by se měla vejít do třinácti tisíc korun, cena modelu D500 už v některých obchodech klesla pod dvanáct tisíc. V této cenové kategorii už můžeme nalézt telefony s operačním systémem a v podstatě stejnou multimediální výbavou. Zájemci o stylový mobil s přívětivým uživatelským prostředím však jistě raději sáhnou po Samsungu. Přímo konkurovat tak může snad jen Nokia 7270 nebo Motorola V635.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


Důležité upozornění:

V původním textu recenze bylo uvedeno, že Samsung E720 podporuje plnohodnotnou synchronizaci kontaktů a upomínek v kalendáři s počítačem. Přestože je tato informace nadále uváděna v oficiálních specifikacích, synchronizační software není k tomuto telefonu k dispozici.


Plusy a minusy

+ velmi kvalitní displeje
+ atraktivní design
+ ovládání MP3 přehrávače

- chybí vyzváněcí profily
- hodil by se slot pro paměťové karty
- nemá infraport
- špatné počeštění

Druhý pohled

Přiznám se, že Samsung E720 mě trochu zklamal. Nemohly za to funkce, ale design. Možná je to tím, že jsem poměrně dlouho používal starší model E700, myslím si ale, že nový telefon by měl i po výtvarné stránce přijít s něčím inovativním. Kopie rok a půl starého designu, i když byl bezpochyby úspěšný, není to pravé. Doufám také, že se mobil objeví i v jiné barevné variantě než nudné šedivé. Funkčně jinak Samsung poskočil dopředu. Model E720 je stejně jako předchozí vysouvací D500 výborně vybavený mobilní telefon.

Marek Lutonský


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Samsung, , Motorola V635, Nokia 7270, Samsung D500, Samsung E700, Jak, PTAC, Signalizující stav, Vyryté logo, Test, Samsun, Telefon bluetooth, Komunikační software, Sam, Omalovánka, Výchozí model, Původní text, Malá velikost, Blízký záběr