Samsung Exynos ModAp: Samsung dohání Snapdragony s LTE

Samsung včera představil mobilní procesor Exynos ModAp, který vyplňuje mezeru mezi procesory používanými u smartphonů Samsungu. Dosavadní Exynosy totiž nedisponovaly LTE čipy, Samsungu se jejich implementace nedařila vůbec nebo jen v malém měřítku, které nemohlo pokrýt poptávku. Proto jihokorejský výrobce v případě vlajkových lodí vždy sáhnul po procesorech Snapdragon od Qualcommu.

Klepněte pro větší obrázek 
Exynos ModAp je podle nepublikované grafiky z webu Samsungu označení pro Exynos 3470. Ten je součástí nedávno představeného Galaxy S5 Mini

Exynos ModAP chipset disponuje čtyřjádrovým procesorem s integrovaným modelem 4G LTE vlastní výroby. ModAP podporuje i specifikace LTE-A (LTE-Advanced), zatím však není známa maximální teoretická rychlost stahování, nevíme zdali to bude 150 Mbps nebo 225 Mbps. Chipset byl vyroben 28nm HKMG technologií. Nový procesor podle Samsungu podporuje rychlejší multitasking a fotoaparáty vyšších rozlišení, natáčení 4K videa však zřejmě podporováno nebude. Nový procesor bude pravděpodobně použit u modelů vyšší střední třídy a vyšší třídy, kde nahradí Snapdragon 400, resp. Snapdragon 800. Nově představený procesor je navíc již integrován v Samsungu Galaxy S5 Mini.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při představovací akci se nakonec nedostalo na Exynos 5433, osmijádro, které ve výkonu poráží i Snapdragon 805

Samsung představení nového procesoru teasoval na Twitteru, původně jsme očekávali představení osmijádrového Exynosu 5433, který výkonově strčí do kapsy i Snapdragon 805. Jeho představení se tedy prozatím odkládá. Již teď ale víme, že bude tento procesor obsažen v chystaném Samsungu Galaxy Note 4 a výhledově možná i v dalších chystaných modelech Samsungu vyšších tříd.

 Zdroj: Samsung

Diskuze (4) Další článek: Sdílené LTE od O2 a T-Mobilu realitou – na Táborsku a Pelhřimovsku

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 mini, Teoretická rychlost, Exynosy, Samsun, Doha, Sam, Samsung Exynos, Snapdragony