Samsung F300: to tu ještě nebylo (test)

Samsung F300 je mobilní telefon, který disponuje zcela ojedinělou oboustrannou konstrukcí. Jak se tento experiment osvědčí v praxi?

Telefonování: buď zvoní nebo vibruje

Telefonní seznam pojde až tisíc kontaktů. Ty mohou mít přiděleno několik položek: jméno, příjmení, pět telefonních čísel, e-mail, obrázek, melodii a poznámku. Nechybí ani řazení kontaktů do skupin volajících. Prohlížet telefonní seznam na malém displeji není nic příjemného. Na jednom řádku vidíte jméno, druhý slouží pro vyhledávání postupným psaním. Kontakty v paměti telefonu i SIM karty se zobrazují společně. Telefonní seznam si můžete prohlížet i na druhém displeji, jeho editace tady ale není možná.

m13.jpg m14.jpg
Nabídka telefonního seznamu • v telefonním seznamu vidíte jen jednu položku

m15.jpg m12.jpg
Detaily kontaktu • výpisy hovorů

m17.jpg 
Skupiny volajících

V telefonu bohužel chybí záznamník hovorů i jejich filtrování. Vyzváněcí profily tradičně nahrazuje jen tichý režim. Telefon proto neumí vyzvánět a vibrovat současně. Vyzvánění je jinak kvalitní, čtyřiašedesátihlasé. Vyzvánět může i jakákoliv melodie v telefonu ve formátu MP3, AAC a WMA. Samsung F300 pracuje v GSM sítích o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz. Podporu sítí třetí generace byste hledali marně. Nechybí ale offline mód pro používání telefonu například v letadle.

v01.jpg v02.jpg
Na multimediální straně lze telefonní seznam jen prohlížet

Zprávy bez e-mailu

Ani práce se zprávami není na malém displeji příliš komfortní. Na výběr jsou jen dva druhy zpráv: SMS a MMS. E-mailový prohlížeč v telefonu chybí. Textovky se tvoří jen na dvou řádcích. K dispozici je sice zobrazení zprávy na druhém displeji, to ale slouží jen pro případnou kontrolu. Text zde nelze editovat. Při psaní se počet znaků odečítá od čísla 1836, jste upozorněni i na překročení délky jedné SMS. Slovník T9 píše bez diakritiky a disponuje slušnou slovní zásobou. Do esemesky můžete díky standardu EMS vkládat obrázky, melodie nebo text formátovat. Zprávu lze odeslat až na dvacet telefonních čísel současně. K dispozici je i rychlý přístup k posledním příjemcům vašich zpráv.

m18.jpg m20.jpg
Nabídka zpráv • výpis doručených zpráv

Při čtení se zpráva taktéž zobrazuje jen na dvou řádcích. Pohodlněji si ji můžete přečíst na druhém displeji. Přijaté zprávy SMS i MMS se řadí do společně složky. Výrobce bohužel ani u tohoto modelu neumožnil výběr libovolného zvuku pro upozornění na přijetí zprávy. Na výběr máte jen z deseti možností. Útěchou pak je, že se zvuk může každé dvě minuty opakovat, dokud si zprávu nepřečtete. Do telefonu se vejdou rovné dvě stovky textových zpráv a tři megabajty zpráv multimediálních.

m19.jpg m21.jpg
 Psaní a čtení SMS probíhá jen na dvou řádcích

m23.jpg m24.jpg
Tvorba MMS pomocí nabídky • náhled na MMS

Tvorbu multimediálních zpráv usnadňuje nabídka pro vložení předmětu, textu, obrázku či videa a zvuku. Maximální velikost jedné MMS je podle vaší volby 95 nebo 295 kB. Vytvořenou zprávu si můžete zkontrolovat v náhledu na malém i velkém displeji. V telefonu najdete i zprávy SOS, které slouží pro oznámení nastaveným příjemcům, že se majitel telefonu nachází v nouzové situaci a potřebuje pomoc. Rychle se odesílají čtyřnásobným stiskem bočního tlačítka pro regulaci hlasitosti.

v05.jpg v03.jpg v04.jpg
Náhled na přijatou i napsanou SMS na multimediálním displeji • náhled na MMS

Nouzová organizace času

Kalendář v telefonu je velmi jednoduchý. Vzhledem k malému displeji nabízí jen denní zobrazení. Vkládané události mohou být třech typů: plán, výročí nebo úkol. Pro každý typ je v paměti vyhrazeno pouhých sto míst. Úkolům lze nastavit priorita a po skončení je odškrtnout, plán se zase může denně, týdně nebo měsíčně opakovat. Samozřejmostí je upozornění s libovolným předstihem. Všechny události jednoho typu si můžete nechat zobrazit společně.

m25.jpg m26.jpg
Kalendář nabízí jen denní pohled

m27.jpg m28.jpg
Editace události

m29.jpg m30.jpg
Diktafon • aplikace pro světový čas

V telefonu se nacházejí celkem tři budíky s opakováním. Nejde jim bohužel nastavit, v které dny v týdnu mají zvonit. Můžete pouze vynechat zvonění o víkendu nebo v neděli. Dále v novém Samsungu najdete diktafon s maximálně hodinovou délkou nahrávky, aplikaci pro světový čas, stopky s mezičasy, odpočet času a textové poznámky o maximální délce sto znaků. Kalkulačka překvapivě chybí.

m31.jpg m32.jpg
V telefonu jsou celkem tři budíky

m33.jpg m34.jpg
Textová poznámka • stopky s mezičasy

Netradičně umístěný fotoaparát

Integrovaný fotoaparát se nachází na netradičním místě, nad malým displejem na telefonní straně. Je tam umístěn, protože jako hlavní hledáček slouží velký displej na druhé straně telefonu. Pro tvorbu autoportrétů ale můžete využít i displej malý.

v11.jpg v10.jpg
Hledáček fotoaparátu • jedna z nabídek fotoaparátu

Fotoaparát má rozlišení dva megapixely, maximální velikost snímků je tedy 1 600 × 1 200 bodů. I přes absenci autofocusu je jejich kvalita překvapivě dobrá. Fotky vynikají dobrou ostrostí i solidním podáním barev. Makrosnímky sice fotoaparát nezvládá, vyfotografovaný text ale přečtete bez problémů.

m07.jpg
Telefonní displej slouží pro tvorbu autoportrétů

Fotoaparát nabízí široké možnosti nastavení. Upravovat můžete velikost snímku i jejich kvalitu, kompenzaci expozice, vyvážení bílé i citlivost ISO. Dále je možné aktivovat samospoušť, noční režim, různé barevné efekty nebo rámečky. Potěší plnohodnotný digitální zoom, který je poměrně dobře použitelný. Hledáček při fotografování může zabírat celý displej (fotografii pak neuvidíte celou) nebo jen jeho část ve skutečném poměru budoucího snímku.

Ukázkové snímky pořízené Samsungem F300:

SP_A0009.jpg SP_A0010.jpg  SP_A0015.jpg SP_A0019.jpg SP_A0020.jpg SP_A0021.jpg SP_A0022.jpg SP_A0023.jpg SP_A0026.jpg SP_A0027.jpg SP_A0041.jpg SP_A0040.jpg

SP_A0043.jpg SP_A0032.jpg SP_A0037.jpg SP_A0039.jpg
Ukázka barevných efektů

SP_A0011.jpg SP_A0012.jpg SP_A0013.jpg
Digitální zoom snímky interpoluje na plné rozlišení

SP_A0029.jpg SP_A0030.jpg SP_A0031.jpg
Kompenzace expozice

SP_A0048.jpg SP_A0049.jpg
Noční režim: vypnuto • zapnuto

SP_A0052.jpg SP_A0053.jpg SP_A0054.jpg
Fotografie s rámečky mají velikost jen 176 × 144 bodů

Příjemně mě překvapila možnost natáčení videozáznamů formátu MP4 v rozlišení QVGA, tedy 320 × 240 bodů. Jejich délka je omezena jen volnou pamětí.

m08.jpg m11.jpg
Správce souborů • ukazatel stavu paměti

m09.jpg m10.jpg
Prohlížení fotografií na malém displeji je jen pro orientační účely

Pořízené fotografie i natočená videa se ukládají do paměti telefonu. Na paměťovou kartu je musíte přesunout ručně. Všechny multimediální soubory si prohlédnete ve Správci soborů na telefonní straně nebo pod položkou Album na straně multimediální. V Obou případech jsou sobory rozděleny podle svého druhu. Obsah paměťové karty se zobrazuje zcela odděleně. Fotografie lze prohlížet na celém displeji, zoomovat, případně je zobrazit ve formě prezentace. Nechybí ani možnost odeslat snímky přes Bluetooth na jiné zařízení. Telefon je bohužel při práci s fotografiemi pomalý, což v kombinaci se senzorovými klávesami vede k nejistému ovládání.

v13.jpg v07.jpg v08.jpg v09.jpg
Fotografie lze prohlížet i pod položkou Album na druhé straně telefonu

Album také slouží jako videopřehrávač formátů MP4 a 3GP. Záznamy můžete přetáčet nebo si je prohlédnout na celém displeji. Na přehrávání videa jsou ale primárně zaměřeny vyšší modely s označením F500 a F510. Ty by měly nabídnout i podporu formátu DivX.

v14.jpg v15.jpg v16.jpg
Přehrávač videa má všechny potřebné funkce

Témata článku: Samsung, , Samsung F300, Vodorovný pruh, Šťastná volba, F +, Test, Střední hlasitost, Skvělá klávesnice, Samsun, Sam, Vestavěné rádio