Samsung G810: zadupe N95 do země? (test)

Místo šumivých plastů kov, ve foťáku 3× optický zoom a stabilizace, nižší cena. Sesadí šarmantní Korejec finskou královnu z trůnu?
Kapitoly článku

S krytem roste velikost

Zadní strana Samsungu G810 se nese ve znamení optiky 5 Mpx fotoaparátu s optickým zoomem. Čočka je chráněna masivní krytkou, která přidává vrchní části telefonu dva milimetry na tloušťce. Její vinou přístroj na podložce neleží pevně a rovně. Krytka se odnímá jednoduchým posunutím směrem dolů. Při posouvání neklade velký odpor, a tak se může stát, že se otevře při běžném vytahovaní z kapsy kalhot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní strana a posouvání masivní kryty fotoaparátu

Pod krytkou objektivu se nachází malý kryt velké baterie. Je vyrobený z měkkého kovu, ale ulomení aretačních nožiček určitě nehrozí. Pod ním má svoje místo rozměrná baterie s kapacitou 1 150 mAh. Výrobce údaje o výdrži nezveřejnil, naše praktické testy ale ukázaly, že Samsung se může pyšnit lepší výdrží než finská konkurence. I při extrémním testovacím provozu v sítích 3G jsme se bezpečně dostali přes hranici jednoho pracovního dne a vždy ještě zůstalo minimálně 30 % kapacity. V reálném nasazení se proto můžete těšit na pohodové dva dni bez nabíječky, což je určitě velkou výhodou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech je to klasika: kryt, pod ním baterie, pod ní slot na SIM

Neumí říct ne

Při pohledu na přední stranu musí každého udeřit do očí pětisměrné ovládací tlačítko a čtyři funkční tlačítka. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby tento nový mobil nebyl vybavený operačním systémem Symbian S60. Všechny telefony s tímto operačním systémem mají minimálně šest, často však ještě více funkčních tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek 
Netradičně rozmístěný ovládací blok

Samsung G810 je netradiční tím, že tlačítka zeleného a červeného telefonu se nacházejí nad numerickou klávesnicí v části, která je v normálním stavu zasunutá. Toto řešení má hned několik nevýhod. První a nejzásadnější je nemožnost odmítnout hovor klasickým stisknutím červeného telefonu. To platí za předpokladu, že máte nastavené přijímání hovoru vysunutím. Tato volba je v G810 přednastavená, ale v nabídce je možné ji změnit. Druhou možností, jak příchozí hovor odmítnout, je stisk levé kontextové klávesy s vybráním třetí volby „Odmítnout“. To ale, jak sami uznáte, není zrovna nejkomfortnější způsob.

Samotný mechanismus vysouvání je zpracován na výbornou. Na to už jsme ale u jihokorejských telefonů zvyklí automaticky. Při vysouvání klade konstrukce dostatečný odpor, samovolné otevírání v kapse tak nehrozí. Pod displejem ale opět chybí opěrka pro palec, Samsung se tohoto ergonomického ale ne příliš estetického prvku u posledních telefonů zcela vzdal. Pokud si nechcete ušpinit rozměrný displej, je třeba přístroj vysouvat tlakem na spodní hranu. Při tom ale budete nejspíš potřebovat i pomoc druhé ruky.

Klávesová kvalita

Klávesnice nového Samsungu se skládá ze standardních dvanácti numerických kláves. Jednotlivá tlačítka jsou vyrobena z tvrdého plastu a dodržují dostatečné vzdálenosti. Při psaní se ozývá slabé praskání. Zdvih i odezva jsou přiměřené a klávesnice je vhodná i pro psaní delších textů. Jedinou překážkou opravdu vytrvalých psavců se tak může stát vyšší hmotnost celého telefonu. Ve tmě klávesnici podsvětluje bílé světlo, díky kterému je na všechny znaky dobře vidět.

Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnice je zpracovaná příkladně

Nad numerickým blokem se nacházejí už vzpomínaná tlačítka hovoru, mezi nimi je umístěno céčko pro mazání textu. Takové řešení musíme na rozdíl od předcházející dvojice pochválit. Tlačítko je dobře dostupné při psaní a není třeba palcem přichytávat na vrchní ovládací blok.

Klepněte pro větší obrázek 
Tlačítka mírně vystupují nad půdorys přístroje

Uprostřed numerické klávesnice kolem tlačítek 5 a 8 se nachází stříbrný lem. Ještě před oficiálním představením přístroje jsme se domnívali, že bude sloužit jako dodatečné ovládání například při hraní her. Teď už víme, že rámeček bohužel nemá žádnou přidanou hodnotu a slouží pouze jako estetický prvek.

Základním kamenem ovládacího bloku je velké pětisměrné tlačítko. Je dostatečně rozměrné a vhodné i pro lidi s většími prsty. Tiskne se pohodlně, přesně a překlepy nehrozí ani při hraní akčnějších typů her. Okolo kříže je rozmístěna čtveřice funkčních kláves. Horní dvě tvoří vstup do kontextových nabídek – levé aktivuje hlavní menu, pravým se otevírá speciální hudební nabídka. Další funkční klávesy známé ze symbianových Nokií bychom u Samsungu hledali marně. A to je škoda. Rozloučit se tak musíme s editační tužtičkou, se speciálními klávesami pro ztišení mikrofonu v průběhu hovoru nebo vstup do vlastní uživatelské nabídky.

Témata článku: Samsung, , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Samsung G810, Žíla, Sam, Test, Samsun, Detail propracovaný, Digitální přiblížení, AEM, Video & AMP, Finská konkurence, Původní nokia, Velký odpor, Rozměrná baterie, Celý zástup, Rušivý zvuk, Normální stav, Malé tlačítko, Dialogové okno, Země, Vrchní hrana, Viditelný rastr