Samsung Galaxy Ace 3: cesta středem [recenze]

Třetí generace Galaxy Ace cílí na běžné uživatele, model samotný na trhu nahrazuje Galaxy S III Mini.
Kapitoly článku

Samsung Galaxy Ace 3 byl představen v červnu loňského rok, na trh však rozhodně nechvátal. Až v únoru letošního roku jej do své nabídky zařadil operátor Vodafone, zejména díky podpoře LTE, která se tak pomalu stěhuje do nižších kategorií a pro operátora s červenou kapkou ve znaku i nadále zůstává prioritou. Galaxy Ace 3 je pokračovatelem populární řady telefonů, ve které zaujal nejvíce první model, který se přestal prodávat teprve nedávno. Oproti Galaxy Ace 2 prošel drobnými změnami, zejména co se týká procesoru, baterie a verze Androidu. Zastaralý Gingerbread totiž nahradil podstatně novější Android 4.2.2 Jelly Bean.

Samsung Galaxy Ace 3
S7270
rozměry a hmotnost: 121 × 63 × 9,8 mm, 115 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 500 mAh
procesor: Broadcom BCM21654G (1× Cortex-A9, 1 GHz, 40nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Po rozbalení z krabice vidíme model, který designem jasně odkazuje na ostatní modely jihokorejského výrobce. Do dlaně padne model dobře, již zpočátku si ale všímáme klouzající zadní strany. Klávesa Home je naopak velmi dobře ovladatelná, a to díky dobrému zdvihu i její samotné velikosti. Po spuštění si všímáme dobře čitelného a jasného displeje, na kterém se zobrazují veliké a prokreslené systémové ikony. Vizuálně tedy zřejmě nebudou žádné problémy. Novinka vsází na LTE, které se u Vodafonu rozjíždí na frekvenci LTE 900 pod názvem Turbo Internet. Zařízení na nás nepůsobí žádným špatným dojmem, jedná se o pracanta střední třídy, který nabídne slušnou porci funkcí za ještě poměrně dobrou cenu. Budeme zvědavi, jak si zařízení povede zejména ohledně výdrže baterie na jedno nabití.

Jasný TFT displej

Samsung Galaxy Ace 3 je smartphonem klasické konstrukce o rozměrech 121 × 63 × 10 mm a hmotností 115 gramů. V ruce se nám drží dobře, snad jen postupem času dochází k zamaštění krytů, které v dlani trochu prokluzují. Nejvýraznější je to zejména na zadním panelu, které se sice vzhledově tváří jako kov, jedná se však o lesklý plast. Stejný materiál, i když již bez imitace kovu, je použit na čelní stran. Nejvýraznějším designovým prvkem je pak stříbrná lišta, která obíhá boky zařízení. Na první pohled se nejedná o měkký plast, takže by se do ní neměly zaznamenat žádné vrypy způsobené běžným používáním a nošením. Samozřejmě přenášet telefon v kapse s klíči nedoporučujeme, displej je sice kryt ochranným sklem ale nejedná se o odolný Gorilla Glass, takže byste jej poměrně snadno poškrábali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Ace 3 z čelní a zadní strany. Kompaktní zařízení má dobrou konstrukci, trochu nám však vadí použité plasty, která se po čase zamastí a telefon začne v rukou prokluzovat 

Ústředním prvkem je samozřejmě čtyřpalcový TFT displej s rozlišením 480 × 800 obrazových bodů, který překvapí svým poměrně velkým jasem. Byť trochu postrádáme automatickou regulaci jasu (čidlo je, zdá se, nad displejem přítomno), displej má při větších hodnotách reálně vypadající barvy a dobré pozorovací úhly, při kterých dochází k minimální barevné korekci. U černých ploch se ale připravte na to, že se v nich budou odrážet objekty okolo vás. Ne tak výrazně jako u low-end modelů s méně kvalitními displeji, zvláště v osvětlených místnostech je to však znatelné. WVGA rozlišení na čtyřech palcích je dnes již poměrně standardem, jednotlivé body tak nedokážete z běžné pozorovací vzdálenosti rozlišit. Texty se zobrazují ostře, a to jak v rozvržení na výšku, tak i na šířku displeje.

Chybí vibrační odezva

Pod displejem jsou umístěny hlavní ovládací prvky Androidu v čele s rozměrnou a pohodlně se mačkající klávesou Home. Ta vás odkudkoliv vrátí do pohotovostního režimu, dvojklikem spouští hlasového průvodce S Voice, podržením se dostanete k posledním spuštěným aplikacím. Zpětná šipka a kontextová nabídka jsou senzorické, mohou být modře podsvětlena až při dotyku nebo kontinuálně. Vypnout podsvětlení nedoporučujeme, protože klávesy nemají vibrační odezvu. Takhle je světlo alespoň nějakou indikací stisku, zvuky kláves imitující kapající vodovodní kohoutek velmi rychle vypnete. Nad displejem je vedle mřížky reproduktoru umístěna kamerka pro videohovory a senzor pro přiblížení k displeji, který při volání deaktivuje dotykovou plochu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - domovské tlačítko, microUSB a mikrofon umístěny ve stříbrné liště, ozdobná mřížka reproduktoru, 3,5mm konektor jack a detail zadní strany, která vypadá jako broušený kov, jedná se o ale pouze o lesklý plast. Na zádech je pak umístěn 5Mpix fotoaparát s LED přisvětlením

Levý bok je vyhrazen pro dvojklávesu regulace hlasitosti, její druhou užitečnou funkcí je změna velikosti fontu u zpráv. Na pravém boku je umístěna zamykací klávesa, které táž slouží k vypnutí a vypnutí celého smartphonu. Horní hrana nabídne jen 3,5mm konektor, do kterého můžete zapojit přibalená i vaše vlastní sluchátka. Nabíjení je řešeno standardizovaným microUSB konektorem, do kterého též zapojíte datový kabel. Vedle něj je ještě umístěn hlavní mikrofon. Hlavní reproduktor, ze kterého se bude ozývat přehrávání hudby, videa a vyzvánění je umístěn na zadním krytu vedle 5Mpix fotoaparátu s automatickým ostřením. Čočka je umístěna o něco výše nad okolní povrch, takže při položení na stůl není reproduktor nijak výrazně utlumen. Zapomenout nesmíme ani na přisvětlovací LED diodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ace 3 je napájen 1 800mAh baterií, microSIM za běhu nevyměníte, microSD ano

Pod zadní skořápkou, která jde po lehkém odlomení z horní hrany velmi rychlé celá dolů, najdeme 1 800mAh akumulátor, který dokázal napájet zařízení zhruba 3 dny na jedno nabití. Až po jeho vyndání se zpřístupní microSIM karta, kterou vkládáte netradičně výřezem k sobě. Naopak microSD můžete vyměňovat i za chodu, slot je po sundání zadního krytu zpřístupněn na boku. Telefon si bez problémů dokázal poradit i s 64GB kartou. Konstrukce zařízení je po zpětném složení velmi dobrá, nikde nic nevrže a to ani v krutu. Dokázali bychom si však představit lepší a hlavně zdrsněný plast na bateriovém krytu, telefon by pak stabilněji držel v dlani.

Témata článku: Samsung, , , , , , , HTC Desire, HTC Desire 500, HTC Desire 500 Dual SIM, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Ace 3, Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia L, Přehledný widget, Prodejní trhák, Základní vlastnost,