Samsung Galaxy Mega 6.3: velikostní maximum [recenze]

Obří smartphone se u nás původně neměl objevit, nakonec ale zvítězila poptávka. Velký displej je nebezpečný, rychle si zvyknete.
Kapitoly článku

Samsungy řady Galaxy Mega byly představeny v dubnu letošního roku původně s cílem zaútočit na zákazníky, kteří prahnou po velkých displejích, ale nechtějí investovat finance do dražšího Galaxy Note II. Zatímco menší Galaxy Mega 5.8 se k nám nedostal, větší sourozenec Mega 6.3 již na českém internetu můžete pořídit. Cestou z Koreje se však poněkud vytratila původní idea o cenově dostupném zařízení, a tak se Mega 6.3 prodává za téměř stejnou cenu jako Galaxy Note II. Není však 6,3" displej u smartphonu až přespříliš? Jak lze Mega 6.3 přenášet a jaká je jeho použitelnost v praxi?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Mega 6.3 v tmavé barevné variantě na tiskových fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • 6,3" TFT LCD displej s dobrými pozorovacími úhly
  • velký displej je ideální na konzumaci multimédiálního obsahu
  • dvoujádrový 1,7GHz procesor, 1,5 GB RAM
  • Android 4.2.2 s nadstavbou TouchWiz
  • 8Mpix fotoaparát s nahráváním Full HD videí
  • svižné procházení uživatelského rozhraní, na nic se nečeká
  • pohodlné psaní na QWERTY klávesnici

Hlavní nedostatky:

  • vyšší rozměry a hmotnost
  • otisky prstů na čelní a zadní straně
  • pouze HD rozlišení displeje
  • problematická přenositelnost
  • posunutí zamykacího tlačítka a regulátorů hlasitosti
  • nemožnost přesouvat aplikace nativně na SD kartu
  • NFC není plně funkční, nenačte štítky TecTiles

Samsung Galaxy Mega 6.3 8GB
I9200
rozměry a hmotnost: 168 × 88 × 8,0 mm, 199 g
displej: 6,3", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 720, 233 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 3 200 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (2× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Přenositelnost na zvážení

Samsung Galaxy Mega je, jak již samotný název napovídá, obrovským telefonem, jeho tělo má rozměry 168 × 88 × 8 mm a ani hmotnost atakující dvousetgramovou hranici není zanedbatelná. Ve své podstatě se jedná o podstatně zvětšený Galaxy S4, podobné je materiálové zpracování i dostupné barevné varianty. Testovaný přístroj rozhodně nemá za cíl úsporu místa, je právě naopak určen pro ty, kteří od smartphonu vyžadují abnormálně displej. S tím jde v ruku v ruce i otázka přenášení telefonu. Do kapsy jej dá málokdo, spíše se hodí do příruční tašky nebo do batohu, čímž však trochu ztrácíte na mobilitě, protože telefon už není na dosah ruky. Oficiální pouzdra na Mega 6.3 k dispozici nejsou, výhledově se objeví flipová pouzdra ale najít pouzdra do kapsy a za opasek, už bude problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Mega 6.3 z různých úhlů pohledu

Galaxy Mega 6.3 intuitivně od začátku budete používat tak, že jej chytnete do levé ruky, zatímco pravou budete vykonávat patřičné úkony na displeji. Na ovládání pouze dominantní rukou raději zapomeňte, palcem nedokážete obsloužit celou plochu displeje. Mnohem jistější je držení zařízení obouručně, kdy dlaně podpírají telefon a palce se mohou starat o ovládání. I u tohoto modelu Samsung nezapomněl na základní hardwarové ovládací prvky. Tím nejpodstatnějším je hardwarová klávesa Home, jenž je následována senzorickými tlačítky (kontextová klávesa a zpětná šipka) po stranách, které si poradí s vibrační odezvou a můžete jim nastavit domu jejich podsvětlení. S jejich ovládáním jsem problém neměl, snad opět v pozici jednoruč se palec bude nahýbat až nebezpečně nízko k dolnímu okraji telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - klávesa Home a microUSB konektor, regulátory hlasitosti, hlavní reproduktor, mikrofon a zamykací tlačítko

Pokud jste vlastnili již nějaké zařízení od Samsungu, jistě víte, že Samsung často na pravý bok umísťuje zamykací tlačítko, zatímco levý osazuje regulátory hlasitosti. V případě Galaxy Mega 6.3 jsou však tlačítka přesunuta směrem k prostřední části boční lišty, takže se začátku budete mít problém s jejich správnou lokalizací poslepu. Týká se to zejména kontextového tlačítka, místo nějž budete zpočátku tvrdošíjně mačkat pokovený plast na boční hraně přístroje. I přesto, že blyštivý proužek nabízí velkou porci místa pro různé doplňkové prvky, uchytily se jen na horní a spodní hraně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt je lesklý, budou vám tak na něm ulpívat otisky prstů 

Sluchátkový konektor poslouží k připojení dodávaného nebo vlastního handsfree, mikrofon je používán při nahrávání videa. Infraport má své využití pouze u aplikace WatchOn, dovolí vám ovládat televize, set-top boxy a další elektroniku v obývacím pokoji různých značek. MicroUSB konektor slouží k nabíjení a datovým přenosům, kabel v telefonu drží pevně, nekoná se tak situace jak u Galaxy Note II, kdy microUSB díky zkosenému konektoru poměrně často vyskakoval.

Dobré pozorovací úhly

Ústředním hardwarovým prvkem je samozřejmě displej, jedná se o TFT LCD panel o úhlopříčce 6,3" a rozlišení 1280 × 720 pixelů. V dnešní době běžně vídáme menší displeje s lepším rozlišením, u Galaxy Mega se však budete muset spokojit s papírově hrubou maticí, která však při běžném používání není nikterak viditelná, ba ani omezující. Samsung do testované novinky zřejmě integroval jednu z posledních generací TFT LCD displeje, která se může pyšnit slušným podáním barev a velmi dobrými pozorovacími úhly. Při maximálním jasu může leckomu připadat, že se jedná o Super AMOLED panel, určitým vodítkem však může být to, že ani při maximálním jasu nedochází tak k velké saturaci barev. Při maximálním jasu je telefon poměrně dobře ovladatelný i na přímém slunci, v ostatních případech postačí nechat jas na automatiku.

Klepněte pro větší obrázek
Displej se po prvním spuštění jevil jako Super AMOLED, nakonec se však jedná „pouze“ o kvalitní TFT LCD panel, které se v mnohém blíží AMOLED panelům

Displej je jednoznačně velkým lákadlem, na který si hodně rychle zvyknete. Po jeho otestování přichází zvláštní pocit, kdy se vám dříve velké pětipalcové displej zdají až zbytečně malé. Čas od času je ale třeba displej očistit od nevzhledných otisků prstů, stejně tak, jako zadní lesklý kryt, což je ostatně neduh téměř všech smartphonů prodávaných na našem trhu. Nad displejem ještě nalezneme reproduktor krytý mřížkou a pak čidla pro regulaci pasu a přiblížení k displeji, nechybí ani kamerka pro videohovory. Pod plastem je umístěna i notifikační dioda, která modře poblikává při zmeškané události, červené blikání znázorňuje vybitou baterii. Její barvy mohou být upraveny různými aplikacemi, zobrazuje i např. bílou nebo fialovou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Mega 6.3 v dlani působí obrovským dojmem, do malých rukou jej rozhodně nedoporučujeme 

Zadní skořápka je po vzoru předchůdců odnímatelná, přesto na svém místě sedí poměrně dobře a nikde nic nevrže. Samsung i zde použil pružný materiál, který debutoval o loňské vlajkové lodi Galaxy S III. Pod tenkou skořepinou najdeme rozměrnou 3200mAh baterii, se kterou telefon vydržel v zátěži slušné tři dny, a ještě trochu energie zbylo. Po vytažení baterie se zpřístupní sloty pro microSD a microSIM kartu. Zvětšení paměti bude určitě potřeba, protože 8GB verze má po prvním spuštění volných zhruba 4,8 GB a dopředu předesílám, že přesun aplikací na SD kartu v systému nativně chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plastová skořápka je poměrně hodně ohebná, po jejím odstranění se objeví velká baterie s kapacitou 3200mAh

V základním balení nalezneme mimo telefonu a baterie také standardní nabíječku, USB kabel, špuntová sluchátka, výměnné gumové špunty různých velikostí a uživatelskou příručku. 

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mega 5.8, Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos, Samsung Galaxy Mega 6.3, Samsung Galaxy Mega 6.3 16GB, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Horizontální směr, Dlouhý seznam, Textová zpráva, Číselná řada, Pravé sluchátko, Zvukové nastavení, Detailní nastavení, Pohodlné psaní,