Samsung Galaxy Mini: zmenšený svět (test)

Malé a levné Androidy jdou na odbyt. Jak obstojí Samsung Galaxy Mini v ostré konkurenci podobně vybavených smartphonů do čtyř tisíc?

Na softwarové klávesnici se mi psalo dobře, možná jsou jen klávesy trochu malé, takže se budete potýkat s občasnými překlepy. K psaní diakritických znamének se dostanete dlouhým podržením inkriminované klávesy. V malém okénku místo českých znaků najdete i polské, portugalské, německé a další, české se však objevují na prvních pozicích. Další možností je psát na klávesnici Swype a to pouze tahem prstu, je to účelné a efektní, avšak ne každý si na to dokáže navyknout. Pokud jste zvyklí psát na klasické alfanumerické klávesnici, můžete si ji nastavit (včetně prediktivního zadávání XT9) stejně tak, jako rámečky pro rozpoznávání psaného textu technologií DioPen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Pro kompletní využívání služeb Androidu je třeba telefon přihlásit pod účtem Gmailu a ten se použije i jako hlavní e-mailový účet u vestavěného klienta Gmailu. U něj si můžete nastavit push synchronizaci, kdy se příchozí e-maily automaticky objeví v telefonu. Jejich přečtením se stanou přečtené na webovém portále apod. Pokud chcete do telefonu přidat e-mail i od jiného poskytovatele, je pro vás stěžejní položka E-mail. Postačí vám dvě věci – e-mailová adresa a heslo, telefon už se o další nastavení pokusí postarat sám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zkoušel jsem si přidat e-mail na seznamu, avšak telefon se ohlásil hláškou, že nezadávám platné údaje, přesto byly 100% správné. E-mailů od Googlu ale zvládne přidat nespočet a hlavně bez problémů. Při odesílání si můžete nastavit automatický podpis a hlavně také účet, ze kterého budou maily odcházet. U jiného poskytovatele, než Gmailu, lze nastavit aktualizace mailu v určitém časovém intervalu, push synchronizace chybí.

ThinkFree nahrazen QuickOfficem

Kalendář se zobrazuje v měsíčním, týdenním a denním náhledu, popř. si můžete nechat v seznamu zobrazit, co vás v následujícím týdnu čeká. Při vkládání nového záznamu můžete přidat i místo konání události, upozornění, interval opakování nebo kalendář, do kterého se událost uloží (typicky interní kalendář nebo Google kalendář). Kalendář vzhledově vypadá jinak, to, že je na některý den naplánovaná událost zjistíte přítomností modrého pole v šedém obdélníku. Kalkulačka je na první pohled jednoduchá, k tomu aby jste se dostali k pokročilým funkcím musíte tlačítka odsunout doleva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diktafon dokáže pořídit maximálně dvanáctihodinový záznam ve formátu AMR. Barevné poznámky se po vložení vizualizují na jakousi virtuální nástěnku, vestavěná galerie se podobná všem ostatním u Androidu. Můžete si lehce pohrát s obrázky nebo spustit prezentaci, při sólo přohlížení se ale některé náhledy generují poněkud déle. Volba hodiny je již u posledních modelů Samsungu trochu něčím jiným, než bývala. Jedná se obrazovku pro telefon, který je zadokován ve stojánku. Jedním kliknutím nastavíte slideshow fotek, zapnete hudební přehrávač nebo se vrátíte na domovskou obrazovku. Nastavení budíků do této volby nesedí, přesto jej zde najdeme. Další aplikací, kterou ocení uživatelé, je QuickOffice - prohlížečka dokumentů Word, Excel, PowerPoint a PDF. Dokumenty je ale možné pouze prohlížet a ne vytvářet. Otevírání a úprava dokumentů je umožněna až po koupení vylepšené verze z Marketu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Market, jakožto centrum freewarových a placených aplikací, nemůže a nesmí chybět v žádném Androidu. Po prvním najetí se bleskově aktualizuje a zhruba po pěti minutách najede s novým světlezeleným designem. Svou ikonu má v hlavní nabídce i portál Samsung Apps, ale hned zpočátku jsem si myslel, že na něm nebude nic, co by Galaxy Mini mohl použít. Bohužel jsem pravdu, takže se jedná o úplně zbytečnou ikonu v menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co naopak zbytečnou ikonou není, jsou Mapy. V mapách si můžete nechat zobrazit vaší pozici, určovanou podle BTS souřadnic nebo lépe pomocí vestavěné GPS. Navigování přes Aplikaci Navigace zatím není možné použít, Google ji pro naše končiny ještě nepovolil. Můžete si pouze nechat vizuální ukázat trasu, kterou se máte vydat. Pro pohyb v neznámé oblasti se hodí aplikace Místa, která vám ukáže, jaké podniky vybraného druhu se nacházejí ve vaší blízkosti. Pomocí funkce Latitude můžete svoji polohu sdílet s ostatními. Od Googlu ještě v telefonu najdeme Hlasové vyhledávání, které konkrétně funguje jen v angličtině, takže žádný zázrak.

Témata článku: Samsung, , , , , LG Optimus, LG Optimus One, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Spica, Sony Ericsson Xperia X8, Svět, Svižné ovládání, Nejbližší konkurent, Mini, Zelené tlačítko, Velký vliv, Uživatelská podpora, Mini +, Bílá plocha, Test, Naplánovaná událost, Kouzelné slůvko, Nový svět,