Samsung Galaxy Note 4: kov a výkon [recenze]

Čtvrtá generace Notu je kovová, pero S Pen umí více věcí a hardware zase o třídu vyrostl. Jak se nám zamlouvá nový tabletofon Samsungu?

Samsung v pravidelném ročním harmonogramu opět představil dalšího zástupce modelové řady Galaxy Note. Stalo se tak na zářijovém veletrhu IFA, přičemž do prodeje se tabletofon dostal až koncem října. Samsung zareagoval na dřívější nespokojenost s plastovými telefony, takže je Note 4 v pořadí již druhým telefonem s kovovým šasi. Na zádech stále zůstává plastová skořápka, pod níž najdeme vyměnitelnou baterii. Novinkou je QHD Super AMOLED panel, nechybí ani každoroční stálice - pero S Pen. A protože finanční výsledky Samsungu za třetí čtvrtletí nedopadly úplně podle představ, je právě Galaxy Note 4 jeho největším želízkem v ohni v předvánočním čtvrtletí. Jak se povedl?

Samsung Galaxy Note 4
N910S
rozměry a hmotnost: 154 × 79 × 8,5 mm, 176 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 220 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 805 (4× Krait 450, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
44 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Redakcí nám již prošel Samsung Galaxy Alpha, takže jsme již věděl, na co se připravit. Tabletofon je vyroben z kovu, přesto díky eloxaci, díky které není kov úplně přiznán, nevypadá až tak atraktivně, jako zmiňovaná Alpha. Zpracování je na velmi dobré úrovni, telefon se v ruce drží příjemně, snad až jen na hraní her na šířku, kdy nedopatřením často mačkáme senzorické klávesy, které hraní nesmyslně brzdí.

Displej je pastva pro oči, je vidět, že je o něco jemnější a hlavně ostřejší, než u Galaxy Note 3. Ovšem bude rozdíl na tolik výrazný i po dlouhodobějším používání? Nestačil by novému Notu Full HD panel? Již při prvním výletu ven displej na přímém slunci zvýšil jas na automatiku, takže nebyl problém přečíst texty na webu nebo SMS zprávu. V telefonu je přítomen Android 4.4.4 KitKat s grafickou nadstavbou Samsungu. Na TouchWiz je rychlost prostředí poměrně svižná, čistému Androidu se ale stále nevyrovná. Grafika je laděno do sytých barev, a pokud přecházíte se staršího Samsungu, budete jako doma.

Naše první dojmy na Galaxy Note 4 jsme již shrnuli v samostatném článku.

Kov a plast

Galaxy Note 4 je telefonem klasické konstrukce s trochu vyššími rozměry 154 × 79 × 8,5 mm. Oproti loňské generaci tablet povyrostl jen o 3 mm na výšku, takže při troše štěstí jej vměstnáte i do univerzálních pouzder, ve kterých jste nosili loňskou generaci tabletofonu. Note 4 je taky nepatrně těžší, zhruba o osm gramů. Výrazná změna je patrná již na první pohled - designové zpracování. Note 4 je prvním vlajkovým modelem Samsungu, který vsadil na kov, boky tak obíhá kovové šasi se zbroušenými hranami, které jsme si pochvalovali již u Galaxy Alpha. Boční část je tedy jednolitá a hladká, kov je však viditelný pouze na zbroušených hranách, protože zbývající plochy jsou eloxovány načerno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 4 - pohled na čelní stranu a na kovové boky

Rohy jsou opět trochu širší, což zařízení opticky zvětšuje, není to ale až tak výrazné jako u Alphy. Na horní a spodní hraně jsou opět přítomna „přerušení,“ ve kterých jsou umístěny antény pro příjem GSM signálu. Detailní pohled odhalí, že ze čtyř zdálivě plastových části jsou na boční lištu vyvedeny čtyři miniaturní tenké plíšky, což je vidět zejména proti světlu. V horní hraně najdeme výřez pro 3,5mm konektor jack, vedle něj, ale už v rámu standardní tloušťky, je umístěn mikrofon pro redukci šumu a infraport pro ovládání televize. Na spodní hraně se o rozšíření postaral microUSB konektor. Samsung se nečekaně vrací zpět k microUSB 2.0, přestože již loňská generace (i Galaxy S5) disponovala širokým microUSB 3.0. Vedle konektoru jsou umístěny dva základní mikrofony, v pravé části se nachází slot pro pero S Pen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky jsou kovové, záda zůsávají plastová a obebná. Má to však jednu výhodu, tabletofon v ruce neklouže

Záda jsou vyrobena z pružného měkčeného plastu, který naomak zdánlivě imituje kůži. Díky němu a zbroušeným hranám tabletofon dobře drží v ruce a neklouže. Při nasazení ale dejte pozor na to, aby kryt doléhal úplně na všech stranách, Note 4 sice není voděodolný, ale určitě nechcete, aby se vám dovnitř snadno dostával prach. Na zadním krytu je umístěn 16Mpix fotoaparát s LED přisvětlením, automatickým ostřením a optickou stabilizací, pod ním se pak nachází senzor srdečního tepu. Hlavní reproduktor je umístěn ve spodní části, díky vyvýšenému fotoaparátu není reproduktor téměř vůbec utlumen, byť telefon se při dotyku na kraje nepatrně kolébá.

Jeden z nejlepších mobilních displejů

Čelní strana je z velké části osazena 5,7" Super AMOLED displejem poslední generace s odolným sklem Gorilla Glass 3, který má úctyhodné rozlišení 2 560 × 1 440 pix. To je hodnota, které nedosahuje v redakci ani používáná Smart TV ani displej notebooku, na kterém recenze vznikla. Mezi displejem a kovovou hranou není patrná žádná mezera, ta se objevovala zřejmě jen u prvních prodaných modelů, což rozpoutalo aféru #GapGate. První spuštění telefonu vás ale rozhodně nenechá na pochybách, Samsung displeje umí a ani Note 4 není výjimkou.

DisplayMate jej označil jako zatím nejlepší testovaný displej a s tím musíme bezpodmínečně souhlasit. Panel má skvělou jemnost, absolutní černou (černá = vypnutý pixel), velmi dobré pozorovací úhly i velmi dobrou čitelnost na přímém slunci. Používáte-li automatiku, zvýší se při pobytu na sluníčku jas nad maximální úroveň, čímž sice trpí kvalita barev, ovšem vše bez problémů přečtete. Snad jen přepnutí do maximálního jasu trvá na náš vkus trochu déle, Alpha byla v tomto ohledu o něco rychlejší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej má úhlopříčku 5,7", oproti Notu 3 tedy nepatrně narostl. Dramaticky se však změnilo jeho rozlišení, z matice 1 920 × 1 080 pix přešel na 2 560 × 1 440 pix. Jak je však vidět i z fotografií, displej se snadno upatlá, takže bude třeba jej pravidelně čistit hadříkem (není součástí balení)

Displej má opět několik režimů, adaptivní upravuje odstíny barev podle spuštěné aplikace. Pokud jsou oči unaveny ze sytých odstínů, je zde základní režim, který je spíše trochu došeda. Režim Kino AMOLED nabídne přesaturované barvy vhodné pro přehrávání videí (režim se u nich aktivuje sám), Fotografie AMOLED má širší spektrum podání barevných odstínů, nejreálnější vzhledem k původním barvám. Detaily o režimech si můžete přečíst v tomto článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Veškeré hodnocení designu chtě nechtě vždy sklouzne ke kovu. Telefon je do dlaně ale již trochu velký, na větší rozměry si bude třeba chvíli zvykat

Automatický jas můžete manuálně o pět úrovní nahoru či dolů ještě uživatelsky upravit, pro noční čtení na webu a hraní her, pokud nechcete oslňovat své oči a okolí, doporučujeme manuálně nastavit jas na minimum. Automatika je nejen trochu pomalejší, ale navíc se neumí se dostat až do tak nízkých hodnot. Na minimum displej sotva svítí. Pokud v nastavení zapnete zvýšení citlivosti dotykové plochy, můžete displej ovládat v rukavicích nebo rovnou nožem. Ovládání obyčejnou tužkou, jako u Galaxy S5, se nekoná. Asi by bylo zbytečné, když má Note své vlastní pero S Pen.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 6 Plus, Apple iPhone 6 Plus 128GB, Apple iPhone 6 Plus 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S5,