Samsung Galaxy Note: chytrý náčrtník [recenze]

Galaxy Note balancuje mezi mobilem a tabletem. Má skvělou výbavu a k praktickému grafickému využití si dopomáhá netradičním stylusem.

Na dokumenty po tabletovsku

Mezi nejdůležitější kancelářské funkce patří balík Polaris Office. Běžné dokumenty formátů DOC, XLS nebo PPT nejen přečte, ale i upraví nebo vytvoří vlastní. To se ve standardní výbavě často nevidí. S internetovým připojením spolupracují doplňky jako předpověď počasí a aktuální zpravodajství. V základu sice najdeme hlasovou navigaci od Googlu, která využívá podkladů Google Mapy. S tím souvisí i další položky Latitude pro zjištění polohy přátel a Places pro vyhledání nejbližších objektů zájmu. GPS čip je obohacen o podporu A-GPS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tradicí se u Samsungu staly tzv. Huby. Čtveřice položek pod sebe sdružuje sociální, hudební, čtenářské a herní funkce. Social Hub je centrem pro všechny populární sociální sítě, počínaje Facebookem a Twitterem, konče účtem MySpace či LinkedIn. Aktualizace stavu může proběhnout na více účtech současně, dostupná je i služba zpráv. Shrnutí všech zpráv a e-mailů pod jednu střechu práci značně zpřehledňuje. V Readers Hubu opět nacházíme aktuální zpravodajství z preferovaných novin, elektronické knihy a časopisy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Synchronizaci dodává úplně jiný rozměr služba Kies Air. Prostřednictvím Wi-Fi dokáže nahradit jakýkoliv stolní program. Stačí se připojit k příslušné síti, do internetového prohlížeče v počítači zadat odpovídající adresu a už můžete pracovat v přehledném rozhraní. Máme zde k dispozici adresář kontaktů, zprávy, dokonce i fotografie a video.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Webový prohlížeč je již tradičně velmi dobrý. Spolupracuje s multidotykovým displejem, jeho ovládání je pohodlné a reakce rychlé. Aktuální stránku si uložíme mezi záložky, případně ji umíme sdílet. Hodí se možnost vyhledávání a tisku, v nabídce najdeme i jednoduchého správce stahovaných souborů. Při stahování se tento proces zobrazí v informačním panelu, který vyvoláme srolováním notifikační lišty z horní části displeje. Díky stále ještě trvající podpoře Adobe si na Samsungu Galaxy Note vychutnáme i plně flashové stránky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vzhůru za zábavou

Přehrávání hudby můžeme v novém Galaxy Note vnímat ve dvou rovinách. První je tradiční hudební přehrávač se základními funkcemi. Nabídne několik přednastavených ekvalizérů s jedním přizpůsobitelným, zvukové efekty, vizualizace a náhodné či opakované přehrávání. Na pozadí se zobrazí obal alba. Skladby se dají sdílet a přidávat do playlistů. Strukturu třídění písniček si sami přizpůsobíme. Podporovanými hudebními formáty nejsou jen MP3, WAV nebo AAC, ale i FLAC. Dalším zdrojem hudby je FM rádio s RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Druhou rovinou je již zmíněný Music Hub. Pro jeho využití si připravte nejen připojení k internetu, ale i pár drobných z kreditní karty. Nejnovější, nejoblíbenější nebo ručně vyhledané skladby si na tomto místě můžete zakoupit a přidat do hudební knihovny. Jejich cena se nejčastěji pohybuje na úrovni symbolických 99 eurocentů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pochválit musíme hlavní osmimegapixelový fotoaparát. Disponuje autofokusem, přičemž bod zaostřování volíme na displeji prstem. Jinou možnost pořízení snímku nemáme, protože jak už jsme si v úvodu řekli, na těle telefonu chybí mechanická spoušť. V horších světelných podmínkách vypomůže diodový blesk. V nastavení najdeme několik scénických režimů a efektů, dále kompenzaci expozice, makrorežim, detekci obličeje nebo nastavení ISO.

Klepněte pro větší obrázek

Mobil se před rozmazanými snímky zčásti chrání stabilizátorem obrazu. Umí identifikovat nežádoucí mrknutí a fotografiím přiřadí zeměpisnou polohu díky funkci geotaggingu. Kvalita snímků je výrazně nadprůměrná a srovnatelná například s modelem Galaxy S II. Zvuku závěrky se nezbavíme ani s tichým režimem.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér
Klepněte pro větší obrázek
Interér ve tmě s bleskem

Novinka velmi příjemně překvapila kvalitou pořizovaného Full HD videa. Nejvyššího rozlišení 1 920 × 1 080 bodů dosáhne při frekvenci 30 snímků za sekundu. Velkým plusem je možnost použití přisvětlovací diody po celou dobu natáčení. Sekvence vyniknou i na televizní obrazovce, jsou plynulé a díky redukci okolního šumu jsou i po zvukové stránce na dobré úrovni. Obtěžující je nemožnost natáčení i fotografování krátce před vybitím baterie, telefon odmítne aplikaci fotoaparátu spustit.

Klepněte pro větší obrázek

Video, stejně jako snímky, je přímo v telefonu možné jednoduchými efekty a základními funkcemi editovat. Při přehrávání si Galaxy Note hravě poradí s datově náročnými videi ve vysokém rozlišení. S kvantem volné paměti tedy nemusíme filmy nijak upravovat. Obrovské plus udělujeme za nativní podporu DivX a Xvid. O výstup videa se postará MHL port (je součástí microUSB konektoru). Z jeho otvoru můžeme za pomoci redukce vést HDMI kabel do televizoru.

To nejlepší v jednom balení

Samsung Galaxy Note můžeme směle označit za největší překvapení druhé poloviny letošního roku. Při představení před dvěma měsíci na IFA v Berlíně nám Note vykouzlil spíše úsměv na tváři, jako další z řady velikostních verzí známých zařízení. Po důkladném testování nás však přesvědčil, že evoluce šla podstatně dále. Fyzickými parametry stojí na pomezí tabletu a telefonu, a tak poskytuje velmi široké možnosti využití. Někdo ho bude používat jako primární telefon, jiný spíše místo tabletu na prohlížení webu a pro někoho může být dobrou náhradou za dosluhující starší PDA. Každý si může vybrat to, co mu vyhovuje nejvíce. Podstatné ale je, že všechny tyto funkce Galaxy Note zvládá bez nejmenších problémů.

Pochvalu zaslouží integrování stylusu a jeho dobré spojení s aplikacemi. Tento ovládací prvek zůstal ve víru událostí posledních let, zejména pak kapacitních displejů, pozapomenut. Samsung však dokázal, že ještě má co říct. Psaní poznámek, rychlé označování podstatných věcí na screenshotech, kreslení, přesouvání schůzek v kalendáři či pohodlné prohlížení webu jsou disciplíny, které sice dokáží i jiná zařízení, se stylusem jsou ale podstatně komfortnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pod kryty se schovává mimořádně výkonný hardware v čele s dvoujádrovým procesorem s taktem 1,4 GHz a grafickým čipem. Díky tomu se Samsung Galaxy Note řadí mezi nejvýkonnější mobilní zařízení současnosti a nemá problém ani s nejnáročnějšími aplikacemi napsanými pro operační systém Android. Pokud ho budete hodně trápit, nemělo by vás překvapit, že se bude trochu potit a zahřívat. Ze všeho nejdůležitější ale je, abyste se smířili s jeho velikostí a hmotností. To je vlastnost, která se žádným případným budoucím updatem nezmění.

Samsung Galaxy Note (typové značení N7000) vstoupí na český trh oficiálně v průběhu příštího týdne. Jeho doporučovaná koncová cena bude na volném trhu oscilovat kolem 15 a půl tisíce korun, což je vzhledem k výbavě a schopnostem zařízení cena příznivá. Do prosincové nabídky zařadí tento tabletofon také operátor Vodafone. Galaxy Note se bude prodávat v černém provedení s 16 GB paměti. Bílá verze a 32 GB paměti dorazí v případě dobré zákaznické odezvy později.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Česká verze, Spodní řádek, Note, Nejnáročnější aplikace, Přehledné rozhraní, Virtuální tlačítko, Primární telefon, Doručená zpráva, Velká šířka, Malé okno, Nejvýkonnější zařízení, Speciální sekce, Chytrý, Funkční tlačítko, Drážka,