Samsung Galaxy R: neobjevený supertalent [recenze]

Galaxy R je funkčně ořezanou verzí populární S dvojky, navíc dostal kovový kryt. Udělal český Samsung chybu, když ho nezařadil do nabídky?

Pracovní funkce na výbornou

K internetu se můžete připojit prostřednictvím EDGE, UMTS s HSDPA (dle infrastruktury sítě) nebo lokálně přes Wi-Fi. K ní mám však velkou výtku, čas od čase se mi stávalo, že se telefon nechtěl připojit k již rozpoznané síti, když se znovu objevila jako dostupná. Při stisknutí připojit telefon informoval - Odpojeno, Připojování, Odpojeno, Vyhledávání, Připojování, Odpojeno, atp. Bylo třeba zapnout a vypnout Wi-Fi připojení. Protože dnes nabídky mobilních operátorů neoplývají cenově dostupnými neomezenými datovými tarify, je třeba si hlídat aktuální stav přenesených dat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Aplikace, které nenajdete přímo v rámci systému, je možné doinstalovat z Android Marketu. Mimo placených titulů se na skladbě obchodu podílí velkou měrou i freewarové aplikace, u kterých bývá největším omezením vkládaná reklama. Samsung připravil i vlastní nabídku aplikací, kterou najdete pod položkou Samsung Apps. Hra Asphalt 6 je lákavým oříškem, ale jen do té doby, než zjistíte, že je určena výhradně pro modely Galaxy S II. Testovaný model se totiž hlásí spíše k verzi Galaxy S, tedy můžete do něj stáhnout zkušební verzi Need for Speed Sift HD, které je pro tento model výhradně určena. Nesmím opomenout ani možnost sdílení internetového připojení, kdy se telefon může tvářit jako modem, což se hodí pro internet na cestách. Modem může být kabelový nebo jako Wi-Fi AP, ke kterému se může připojit až osm dalších zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Internetový prohlížeč nedoznal žádných změn, opět je možno využívat ke zvětšování stránek pinch-to-zoom nebo dvojici prstů které umístíte na displej a přibližováním či oddalováním telefonu docilujete požadovaného efektu. V celém systému je využit akcelerometr, takže i zde dochází k přetočení stránky na bok, jakmile telefon překlopíte. V prohlížeči si spustíte i flashové animace nebo videa, jejich rychlost odpovídá té, kterou by jste docílili na počítači. Mezi ryze pracovní funkce bezesporu patří aplikace Polaris Office, která umožňuje vytvářet a editovat kancelářské soubory MS Office. Najdeme zde i připichování poznámek na virtuální nástěnku, mimo přednastavených staromódních textů můžete propustit uzdu vaší fantazii. Nechybí ani možnost bezdrátového tisku, pouze však na tiskárny Samsung.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Poznámky můžete zamykat vlastním určeným PIN kódem, takže se otevírá možnost ukládání choulostivých dat a loginů, bez toho aby jste znali heslo, se na poznámku nepodíváte. Kalkulačka se v podání Samsungu již delší dobu nemění, v klasickém zobrazení dává na odiv pouze jednouché matematické funkce, které rozšíří až po přetočení na bok. Úkolovník nabízí připomenutí i priority, po odškrtnutí se ve virtuálním poznámkovníku přeškrtne. Důraz na vizuální zpracování je vidět i u kalendáře. Počet teček u data značí počet událostí, kterou je pro tento den naplánovány. Červeně se zobrazují svátky, světle modře synchronizované události z Facebooku, vámi vložené informace mají tmavě modré podbarvení. Kalendář je v přehledné formě přítomen i ve formě widgetu.

Google Mapy a připojení k počítači

Ve všech Androidech v základu najdeme Google Mapy a nejinak je to i v případě testovaného Galaxy R. S mapovými podklady od Googlu jde rovněž i navigovat, nezapomeňte ale, že jsou data včetně mapových podkladů stahována z internetu v reálném čase. Potěšila mě i lokalizace navigačních hlasů do češtiny. Ve spojitosti s mapami nechybí aplikace Latitude pro mapování poloh přátel. První fixace GPS signálu byla delší, než bych čekal, později se mi už ale dařilo  být zachycen družící zhruba do dvaceti sekund. Je to o něco pomalejší, než u Galaxy S II, podíl na vině tomu dávám kovovému krytu. Funkce, kterou jsem vůbec nevyužil, je minidiář, kdy ke každému dni v kalendáři můžete přidat fotografii, popisek a GPS souřadnici. Z povinnosti dodám zbývající doplňkové funkce, jsou to opakované budíky, diktafon, aplikace světový čas, stopky a časovač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Správce souborů sdružuje hierarchii interního filesystému (3,7 GB) a paměťové karty, která se ukrývá pod položkou external_sd. Pokud chcete do telefonu nahrát soubory přes Mass Storage, je třeba zapnout v nastavení režim Ladění USB. V počítači se nainstalují ovladače a vysunutím z horní lišty aktivujete USB režim, přes který se připojíte. Je to trochu kostrbatý způsob, ale jediný funkční. V telefonu sice máte položku Velkokapacitní paměť USB, jenže když ji chcete připojit, telefon hlásí, že je třeba nejdříve zapojit kabel. Pokud už jste však tuto prerekvizitu splnili, telefonu zase zahlásí, že je připojen kabel a že jej přece musíte nejdříve odpojit. Tudy cesta tedy nevede. Jakmile se úspěšně připojíte, interní paměť a microSD karta (bude-li ji používat) se pak objeví jako dva externí disky.

Telefon Samsung bývají doprovázeny aplikací Kies pro správu telefonu a obsahu, nebudeme si nic nalhávat, aplikace dobrou pověst nemá. U jiných modelů se uživatelé občas setkávali s tím, že chtěli spravovat svá uživatelská data, ale telefon se k aplikaci ne a ne připojit. Proto je k dispozici aplikace Kies Air, která umožňuje základní správu přes Wi-Fi. V mém případě se mi ale spojení vytvořit nepodařilo. Telefon přijal vzdálený požadavek, takže data sítí protékala, jen internetový prohlížeč zadanou IP nedokázal zobrazit. Pokud máte po ruce kabel, můžete se připojit konvenčním způsobem. Přes aplikace Kies můžete aktualizovat firmware, zálohovat a synchronizovat multimédia a osobní informace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Co se týče firmwarů, existuje ještě jedna možnost upgrade, nachází přímo v nastavení a jedná se OTA (Over-The-Air) update. Zmiňuji se o tom záměrně, protože Samsung tuto funkcionalitu delší dobu ignoroval, ale teď se zdá, že konečně najde svého uplatnění. Aktualizace jsou kontrolovány automaticky, z důvodů velkého vytížení datové sítě můžete nechat firmware stáhnout pouze přes Wi-Fi. Jen si netroufám odhadovat, zdali se v podání Galaxy R ještě dočkáme novější verze systému. A teď nemám na mysli přehlížení uživatelů, ale to, že to není až tak globální telefon a tedy nebude na stupnici TODO nikterak vysoko.

Funkcionalita hubů: knihy vítězí

Zatím jsme si popisovali pracovní a organizační funkce, což už vás mohlo přestat bavit. Rychle se tedy přepněme na zábavu, jak si s Galaxy R ukrátit volný čas? Základem jsou huby, tedy centralizovaná místa sdružující tu či onu funkcionalitu. Začněme music hubem, kde si můžete poslechnout a posléze zaplatit za vybrané skladby nebo rovnou celá alba. Pokud už ale máte své oblíbené interprety v domácí audio knihovně a nechcete stahovat skladby, které se každý den střídají mezi špičkovými skladbami, asi vás příliš nenadchne. GameHub je po Marketu a portálu SamsungApps další cestou jak do telefonu stáhnout hry. Herní tituly se však stahují přímo do aplikace, takže pro jejich spuštění musíte nejdříve otevřít zmiňovaný Game Hub. Nutno dodat, že tituly nejsou nijak herně ani vizuálně atraktivní. Větší využití měl pro mě Readers Hub, který sdružuje Noviny, Knihy a Časopisy. Je třeba ještě dodat, že Samsung zde figuruje jen jakýsi prostředník – zprávy poskytuje PressDisplay, Knihy Kobo a Časopisy si přečtete díky poskytovateli Zinio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Noviny od PressDisplay jsou určeny všech, kteří mají chuť si na tabletu přečíst novinky v elektronické podobě. Program nabízí vyhledávání novin podle jazyků, zemí nebo vaší oblíbenosti. Pro Českou republiku je dostupná MF Dnes, Lidové noviny, Rytmus života a pražské anglické noviny -  The Prague Post. Pro každé noviny si můžete nastavit v kalendáři datum, kdy si přejete daný výtisk objednat, popř. zdali se mají stahovat i detašované přílohy, z nichž některé jsou brány jako samostatné výtisky (zvláště u velkoformátových novin typu The Times, apod.). Tyto noviny můžete do telefonu získávat automaticky na pozadí, jakmile se objeví novější vydání vašich oblíbených novin. Mezi jednotlivými stránkami novin se můžete přesouvat nebo přibližovat a oddalovat dvěma prsty. Pro jeden z nejčtenějších českých deníku, MF Dnes pak platí, že po kliknutí na modře označený nadpis článku se text přeformátuje do takové podoby, aby byla dobře čitelná na displeji. Toto zobrazení vám umožní nastavit vlastní velikost fontu a navíc i nechat telefon článek předčítat! Kvalita není 100% , hlas je strojový a můžu pochválit poměrně slušné čtení některých zkratek a všech diakritických znamének. Pokud si necháte přečíst anglické noviny, můžete smeknout – je to výborné pro výuku i opakování jazyka. Po nainstalování aplikace máte k dispozici volný výběr sedmi novinových titulů, další jsou již placené. Např. za MF DNES zaplatíte za jeden elektronický výtisk €0,79, což je zhruba 20 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Knihy od Kobo jsou další položkou na seznamu, zobrazí vám virtuální knihovnu s knižními tituly. Ke stažení je k dispozici zhruba 300 freewarových titulů. Placené si můžete pořídit přímo přes aplikaci zadáním údajů o vaší platební kartě. České knihy zde však nenajdete, maximálně anglické knihy psané o České republice. Jakmile máte titul stažený či koupený, můžete v něm začíst číst. Při čtení mezi stránkami procházíte posouváním prstu zprava doleva, resp. zleva doprava. Při čtení dále můžete měnit velikost a font textu, popř. vybírat text a přidávat k němu poznámky nebo jej jen vizuálně označovat. Jakmile se z knihy vrátíte zpětnou šipkou, založí se vám tam, kde jste skončili, barevná záložka. Pomocí kontextové nabídky můžete do aplikace importovat i knížky z paměťové karty  – poradí si pouze s formáty *.epub. Přejděme tedy dále na časopisy . Titulní strana obsahuje vaše stažené časopisy, zatímco ikona košíku dole vás vezme na nákup časopisů. Jsou rozděleny do přehledných kategorií, snad mi schází jen vyhledávání podle jazyka. Najdeme zde jen jednoho českého zástupce a tím je týdeník Autocar. Ten si sice zdarma nevyzkoušíme, ale pokud si pořídíte předplatné, vyjde vás na 1/3 toho, co by jste zaplatili na novinovém stánku.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy R, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Správné vyvážení, Přesný údaj, Ideální volba, Vzdálený objekt, vybavený smartphone , Super +, Šup, Ladění USB, Sup, Rychlé procházení, Konvenční způsob, Neo, Sam, Přeřek, Neo +,