Samsung Galaxy S Duos: dvě SIM a čtyři palce [recenze]

Samsung vytvořil větší smartphone s podporou dvou SIM, hardwarově ale odkazuje na původní Galaxy S. Bude to na konkurenci stačit?

Dual SIM zařízení, tedy, chcete-li, modely se dvěma sloty pro SIM karty, mají u Samsungu poměrně dlouhou historii. V současném portfoliu najdeme hned několik zařízení s dvojicí slotů pro SIM karty, mezi smartphony s Androidem se konkrétně jedná o trojici zařízení. Nejníže postaveným je Galaxy Y Duos (testovali jsme zde), u nějž byl největším nedostatkem malý displej s hrubým rozlišením. O něco výše stojí Galaxy Ace Duos (testovali jsme zde), který dvousimkovou nadstavbu postavil na úspěšném modelu Galaxy Ace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy S Duos

Pomyslně stoupáme na žebříčku hardwarové vybavenosti, takže si dnes představíme třetího zástupce se systémem Android. Hardwarově odkazuje na první Galaxy S, vzhledově se ale snaží co nejvíce přiblížit Galaxy S III. Řeč je o Samsungu Galaxy S Duos, který je v současné době nejvybavenějším Dual SIM telefonem u Samsungu. Nečekejte funkční explozi, ale slušný základ by mohl leckomu stačit.

Klíčové vlastnosti:

  • design letošní řady produktů Galaxy
  • podpora dvou SIM karet s pokročilým natavením
  • 4" TFT displej s WVGA rozlišením
  • Android 4.0.4 s grafickým rozhraním TouchWiz
  • 5Mpix fotoaparát s autofocusem a LED přisvětlením
  • doplňkové aplikace v základní nabídce

Hlavní nedostatky:

  • čočka fotoaparátu vystupuje nad okolní povrch, hrozí poškrábání
  • chybí informační dioda i čidlo regulace podsvětlení
  • místy pomalejší reakce v systému, časté ukončování aplikace Zprávy
  • občas nepochopitelně klesá intenzita signálu u jedné ze SIM
  • 1,7GB interní paměť, aplikace z ní nelze přesouvat na SD kartu
  • horší kvalita fotek v méně osvětlených prostředích
  • vyšší cena

Samsung Galaxy S Duos
S7562
rozměry a hmotnost: 122 × 63 × 10,5 mm, 120 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S1 (1× Cortex-A5, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 5MPx, video (640 × 480), autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy S Duos spadá pro produktové rodiny Galaxy, po které podědil design. Telefon se tak náramně podobá Galaxy S III, přesto má i svůj individualistický přístup. Zatímco čelní hrana zůstala lesklá, zadní kryt je konečně matný, takže na něm neulpívají téměř žádné otisky prstů a nebojím se tak moc o případné poškrábání. Boky pak zaujímá masivní pokovený proužek, u kterého se opět budeme muset obejít bez lesku. Nutno dodat, že to není na škodu, nýbrž ku prospěchu věci. Pokud telefon leží na stole, případných otisků si všimnete jen na displeji a to je bohužel vlastnost všech dotykových zařízení na trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní pohled na Galaxy S Duos z různých úhlů. Bílá barva vypadá zajímavě, černá má už jistý nádech elegance.

Samotný zobrazovač má 4" úhlopříčku a rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Náročnější by možná čekali AMOLED displej, budete se však muset spokojit s TFT LCD panelem. Jedním dechem je třeba dodat, že se jedná o poměrně kvalitní displej, který trpí při bočních pohledech minimální deformací barev. Při přímém srovnání s AMOLED zobrazovači s průměrným jasem nejsou barvy až tak jasné a probarvené, jakmile se jas pohybuje v nejvyšších příčkách, barevné podání se zlepší. Je opravdu škoda, že jas displeje nelze ponechat na automatiku, naštěstí máte k regulaci jasu přístup hned v rolovací stavové liště. Displej je vícedotykový, v jednou chvíli dokáže rozeznat až pět dotyků. Nejčastěji je použijete u aplikací simulujících hudební nástroje, běžné dva dotyky pak zvládne vyhodnotit systém při zvětšování a zmenšování daného zobrazení, tj. u pinch-zooomu.

Senzorové klávesy bez vibrační odezvy

Nad displejem nalezneme mřížku reproduktoru, logo výrobce a přídomek Duos, který značí přítomnost dvojice SIM karet. Nechybí zde ani kamerka pro videohovory a dvojice čidel. Jsou na první pohled stejná jako u Notu II, který disponuje automatickým přiblížením i regulací jasu, zde se očividně počítá jen s první variantou. Spodní část je tradičně vyhrazena pro trojici ovládacích prvků. Hardwarová klávesa Home se ovládá velmi jistě, protože lehce vystupuje na povrch. Po stranách jsou pak umístěny senzorová tlačítka - kontextová klávesa a zpětná šipka. Klávesám opět chybí vibrační odezva, pokud si vypnete poměrně zvláštní zvukové upozorňování, nebudete mít žádnou zpětnou vazbu o tom, zdali jste klávesy stiskli nebo ne. Osvětlení samotných tlačítek můžete mít nastaveno na několik vteřin nebo jej můžete nechat vždy vypnuté, resp. zapnuté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní stranu Galaxy S Duos z různých pozic a úhlů.

Levý bok zařízení je vyhrazen pro regulátory hlasitosti a otvor pro provlečení poutka. Pravý bok disponuje zamykacím tlačítkem, které též slouží k zapnutí přístroje, a slotem pro microSD karty. Na jeho místě bychom rádi uvítali hardwarovou spoušť fotoaparátu, tu však u produktů Samsungu poslední doby vždy hledáme marně. Pro nabíjení a přenos dat slouží microUSB na spodní hraně, pro poslech hudby přijde vhod 3,5mm jack na hraně horní. Zadní hrana nabídne snímač s 5Mpix fotoaparátem v ozdobném rámečku, který bohužel lehce vystupuje nad povrch a tak se bojíme o jeho možné brzké poškrábání. Fotoaparátu nechybí autofocus ani funkčnost přisvětlovací diody. Vedle je umístěn i hlavní reproduktor, u kterého musíme pochválit vysokou maximální hlasitost. Ani při položení na rovném povrchu nedochází k utlumení jeho výduchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - 5Mpix fotoaparát, 3,5mm konektor jack, klávesa Home a microUSB konektor, čidla a snímače nad displejem, zamykací tlačítko, slot pro microSD karty a regulátory hlasitosti.

Zadní skořápka na svém místě drží velmi pevně, po jejím odstranění se zpřístupní největší přednost zařízení - dvojice slotů pro SIM karty. Ty se netradičně nacházejí nad sebou, na vrchní pozici je karta SIM1, na spodní zase SIM2. Nemusíte se bát o případně vypadnutí karet ze slotů za chodu, na zadní skořápce je připevněn malý plastový protikus. Baterie má kapacitu 1500mAh, při běžném používání vydrží telefon na příjmu tři dny, pokud od něj budete vyžadovat maximum, není problém jej vybít v rámci jednoho rušného dne, který bude vyplněn častnými hovory i přehráváním hudby, videí a hraním her. Telefon v dlani překvapivě působí mohutněji, než vypovídají papírové specifikace, přesto se však drží dobře, palec i ukazovák dokážou poslepu nahmatat regulátory hlasitosti i zamykací tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sloty SIM karet jsou umístěny netradičně přesně nad sebou.

V základním balení najdeme mimo telefonu a baterie pouze datový kabel, nabíječku a uživatelskou příručku, sluchátka tentokrát chybí. Na závěr povídání o designu jen dodám, že jsme na testování obdrželi bílou verzi. Alternativně je v současné době k dispozici i elegantní černá varianta, která telefonu navozje daleko luxusnější vzhled. Případný výběr barevné varianty tedy bude záležet na vašich preferencích.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Alcatel One Touch 997D, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Sam, Běžná velikost, Textové pole, Samsun, Případné poškrábání, Závěrečný verdikt, Stejný operátor, Samsung poslední doby, Ekvalizér soundalive,