Samsung Galaxy S III mini: podobnost čistě záměrná [recenze]

Jmenuje se a vypadá skoro jako populární Galaxy S III, ve skutečnosti je ale jiný. Pokud víte, co od mini verze očekávat, nebudete zklamáni.

Ne tolik nahlas!

Po stránce bezpečnosti lze displej zamknout znakem, obličejem, obličejem a hlasem, PIN kódem, textovým heslem nebo nezabezpečeně přejetím po displeji. Pro nezabezpečená odemykání lze přidat i pětici hlasových Wake-Up příkazů. Jeden slouží k odemčení zařízení, zbylou čtveřici můžete nastavit např. na spuštění hudby, fotoaparátu, rádia nebo pro nahrávání hlasu a kontrolu událostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní menu lze zobrazit jako tabulky či seznam, nastavení rozdělené do kategorií, do notifikační lišty přibylo několik dalších přepínačů

Adresář v Galaxy S III mini působí přehledně, na první místě se vždy zobrazí vaše vizitka, až po ní začne běžný seznam jmen. U každého čísla případně jména se objeví malá ikonka SIM karty, Googlu nebo Microsoft Exchange - podle toho, ze kterého zdroje se kontakt zobrazuje. Uživatel si může rovněž vytvořit skupiny oblíbených kontaktů, do které se automaticky řadí i často používané kontakty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník lze využít i pro inteligentní vytáčení, v kontaktech je na prvním místě vlastní vizitka, do oblíbených přibyla podskupina často používaných kontaktů

Samsung podporuje inteligentní vytáčení, virtuální číselník lze tedy využít i pro vyhledávání kontaktů podle čísla. Během hovoru nás druhá strana vždycky slyšela bez problémů a šumění. My jsme rovněž nezaznamenali jakékoli potíže. Při zapnutém hlasitém odposlechu se hlasitost dá ohodnotit jako dostačující, nezapomínejte však, že nic se nemá přehánět. Proto raději ponechejte hlasitost na předposledním stupínku a vyhnete se tak možnému chrčení. Samozřejmostí je přítomnost tří vyzváněcích profilů (ticho, jen vibrace, zvuk), kde lze každý z nich dále modifikovat. Potěší i možnost vytvořit si vlastní vibrační rytmus.

Naučte se psát

Zprávy se zobrazují v současnosti již běžným konverzačním způsobem. Textový editor Samsungu Galaxy S III nabízí při tvorbě zpráv široké možnosti. Kromě obvyklých nastavení jako maximální počet zpráv na konverzaci či obdržení doručenky si můžete vybrat i z řady nových grafických nastavení. Mezi ně patří například použití tlačítka hlasitosti pro změnu velikosti písma zpráv. Na výběr je z pěti různých stylů bublin, jak pro příjemce, tak pro odesílatele zpráv, odlišených tvarem i barvou. Změnit lze rovněž pozadí, buď na jedno z nabídky telefonu, nebo na vlastní, kde můžete použít vlastní obrázek nebo fotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhled konverzace, různá grafická úprava bublin zpráv a jejich pozadí

Mohlo by se zdát, že míra pohodlí a rychlosti psaní na klávesnici je přímo úměrná velikosti displeje. Bohužel tomu tak vždy není. Navzdory poměrně rozměrnému čtyřpalcovému displeji, se na Galaxy S III nepíše příliš pohodlně. QWERTZ klávesnici v režimu na výšku nedoporučuji používat vůbec a raději nastavit numerickou 3 × 4. V landscape poloze je sice do šířky místa dost, ale na výšku je klávesnice až příliš zploštělá, nejspíš proto, aby bylo vidět víc napsaného obsahu v editoru. Nic však není definitivní a frekventovaným překlepům, nejčastěji mezi jednotlivými řádky, můžete dát své sbohem zhruba po týdnu tréninku. Nechybí ani možnost psaní tahem, tedy Swype.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QWERTZ a numerická klávesnice na výšku, QWERTZ na šířku jako jediná volba

E-mailový klient podporuje simultánní využívání několika účtů, pro každý z nich lze pak samostatně vytvořit nastavení. Synchronizace e-mailových účtů v pravidelných intervalech i v případě, že samotný poskytovatel nepodporuje push e-mail, je již dlouho jednou z velkých výhod poštovní aplikace Samsungu. Galaxy S III mini zvládá nastavit automaticky i méně známé české freemailové schránky. Nevyžaduje nic jiného, než vaši e-mailovou adresu a přístupové heslo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhled na seznam přijatých emailů, barvu textu a pozadí bohužel už nejde změnit na rozdíl od předchozích verzí systému

Přeplácaný kalendář

Během nastavování času buzení vám telefon prozradí, zda bude ve zvolený čas světlo či tma. Nečekejte však žádnou high-tech aplikaci. Galaxy S III mini má jednoduše rozdělený den a noc po 12 hodinách a tak nehledě na to, zda je léto či zima, vám bude vnucovat, že tma je od osmnácti hodin do šesté ranní. Kromě tónu upozornění a jeho hlasitosti si můžete nastavit i tzv. Alarm polohy. Pokud tuto funkci aktivujete, vyzve vás telefon k nastavení polohy na mapě, ve které se budík aktivuje. Samsung nezapomněl do nastavení přidat ani inteligentní buzení či oblíbené posunutí budíku v intervalu od tří do třiceti minut s jedním až deseti opakováními. V aplikaci budíku najdete i klasické stopky či časovač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehledně zpracovaný budík, stopky a časovač

Kalendář neboli S plánovač se podle našeho názoru stal od verze TouchWiz nad Androidem 4.1 poněkud nepřehledným. Zmizelo černé pozadí a na jeho místo nastoupil jakýsi zažloutlý papír, který možná pasuje do grafického konceptu Galaxy Notů, ale ne obyčejných smartphonů bez stylusu. Téměř celou plochu displeje nyní zabírá mřížka měsíčního náhledu a prostor pod ní, určený pro náhled událostí je tak zbytečně malý. Při vyšším počtu událostí se musíte spokojit se scrollovaním mezi jednotlivými položkami. Aby ovšem nezůstala zvětšená plocha kalendáře nevyužita, nahradil jihokorejský výrobce tečky, které dříve znázorňovaly jednotlivé události, celými slovy. Úplný název schůzky nebo událost se ale do okýnka obvykle stejně nevejde, vidíte tak pouze například polovinu slova a pár teček. Ocenil bych, kdyby se Samsung vrátil alespoň na menších úhlopříčkách k původnímu názvu, designu a provedení kalendáře.

Klepněte pro větší obrázek
Kalendář si za svou grafickou inovaci a změnu názvu pochvalu rozhodně nezaslouží

Tvorba poznámek v Galaxy S III mini je snadnou záležitostí. Není třeba instalovat aplikaci třetí strany, v telefonu jsou poznámky již předinstalované. Psaní se neomezuje pouze na klávesnici, zadávat znaky lze totiž i psaním rukou nebo hlasem. Ke každé poznámce se automaticky přiřadí datum a čas její tvorby a následně se bude aktualizovat podle poslední změny. Pokud chcete přidat k poznámce i nějaký grafický prvek, stačí zkopírovat požadovaný obrázek do schránky a následně jej v aplikaci poznámek vložit. Jednotlivé poznámky lze odeslat přes e-mail, textovou (multimediální) zprávou, přes bluetooth nebo Wi-Fi direct.

Klepněte pro větší obrázek
Poznámky se ukázaly jako dobře zpracované a intuitivní

Témata článku: Samsung, , , , , Huawei Ascend P1, Motorola Razr, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia P, Grafická úprava, Maximální kapacita, Záměr, Široká podpora, Papírový parametr,