Samsung Galaxy S III mini: podobnost čistě záměrná [recenze]

Jmenuje se a vypadá skoro jako populární Galaxy S III, ve skutečnosti je ale jiný. Pokud víte, co od mini verze očekávat, nebudete zklamáni.

V německém Frankfurtu byla letos v říjnu představena malá verze současné vlajkové lodi Samsungu. Jihokorejský výrobce nám ukázal verzi zredukovanou nejen v rozměrech, ale značně i ve výbavě. Samsung Galaxy S III mini nabídne především 1 GB operační paměti RAM, pouze dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a jak napovídá samotný název i menší tělo, a tím pádem menší displej. Samsung zjevně doufá, že Galaxy S III mini zaujme zákazníky hlavně jmenovitou podobností k většímu a nesrovnatelně výkonnějšímu bratrovi, proto nasadil i cenu na vyšší úroveň. Pohybovat se bude zprvu okolo 9 000 Kč, postupem času snad klesne na zákaznicky přátelštější částku. Jak moc se podaří tomuto menšímu vydání naplnit očekávání spojená se jménem S III, zjistíme v následující recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S III mini na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • 4" kapacitní Super AMOLED displej
  • příjemná velikost a dobré držení přístroje
  • 1 GB paměti RAM
  • dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz
  • operační systém Android ve verzi 4.1 Jelly Bean
  • komfortní nadstavba TouchWiz
  • široká podpora formátů audio/video

Hlavní nedostatky:

  • nižší výdrž (baterie 1 500 mAh)
  • chybí notifikační dioda
  • chybí čidlo pro automatickou regulaci jasu
  • displej s PenTile mřížkou
  • méně přehledný kalendář
  • zatím chybí NFC

Samsung Galaxy S III mini
I8190
rozměry a hmotnost: 122 × 63 × 9,9 mm, 112 g
displej: 4,0", kapacitní Super AMOLED, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 500 mAh
procesor: ST-Ericsson U8420 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zmenšený, ale tlustší

Nespornou výhodou Galaxy S III mini proti většímu bratrovi S III je jeho velikost, zvláště pak pro lidi s menšíma rukama či kratšími prsty. Rozměry 122 × 63 mm umožňují pohodlný úchop i manipulaci jednou rukou, bez problémů se dostanete palce po celé ploše displeje. Za povšimnutí stojí, že trochu narostla tloušťka, 9,9 mm ale stále spadá do kategorie tenčích telefonů. Jen váha, která se zastavila na 120 g, mohla být vzhledem k ostatním parametrům a použitým materiálům o něco málo nižší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designová inspirace velkým modelem Galaxy S III je zřejmá

Na českém trhu má zájemce možnost volit ze dvou barev. Mramorově bílé a jak sám výrobce uvádí, oblázkově modré. Nám se do rukou dostala první uvedená varianta. Tělo telefonu tvoří bez ohledu na barvu plastový výlisek. Ten působí poměrně solidně a pevně, nikde nevrže ani nevykazuje vůli. Samsung na rozdíl od některých jiných výrobců dovádí barevné rozlišení telefonu až do konce. V případě bílého těla se dostala tato barva nejen na záda, jak bývá zvykem, nýbrž i na rámeček displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana je vyrobena z lesklého plastu

Lem obehnaný po bocích telefonu je stříbrné barvy a má zřejmě připomínat povrchem broušený hliník či chrom. Rozdílná tloušťka lemu zvýrazňuje zaoblená záda telefonu. Ta se stejně jako u kteréhokoli jiného telefonu s lesklým povrchem snadno umazávají a zůstávají na nich viditelné otisky prstů. Bílá barva je však dává znát jen v určitém úhlu a světle, což se dá označit za pozitivum. K otření mastnoty a otisků není zapotřebí velkého úsilí ani speciálních hadříků.

Ochuzený o HDMI

Při ohledání boků telefonu zjišťujeme, že se Samsung stále snaží udržet počet prvků na minimu, stejně jako u většího Galaxy S III. Na pravém boku nalezneme pouze tlačítko pro zamknutí displeje kombinované s funkcí zapnutí/vypnutí celého zařízení. Levá strana zůstala podobně skromná a skýtá pohled pouze na kolébkově provedené tlačítko pro regulaci hlasitosti. Na horní hraně telefonu umístil výrobce 3,5mm konektor na sluchátka. Na spodní hraně se ukryly prvky dva, mikrofon a microUSB konektor. Malým zklamáním zmíněného konektoru je jeho omezená funkcionalita. Galaxy S III mini totiž nedostal na rozdíl od svého většího bratra MHL standard a nepřipojíte jej tak prostřednictvím HDMI kabelu třeba k televizoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S III mini je o něco tlustší než jeho větší vzor S III

Záda telefonu zdobí vedle výrazné mřížky hlasitého reproduktoru jen čočka 5Mpx fotoaparátu a LED blesk pro přisvětlení. Pod odnímatelným zadním krytem se pevně drží ostatních vnitřností baterie o kapacitě 1 500 mAh. To není s ohledem na výbavu telefonu mnoho, některé konkurenční modely jsou na tom ale ještě hůř. Plně nabitá baterie postačí pouze na den a půl středně intenzivního používání. To zahrnuje celý den zapnuté 3G s datovou synchronizací, 15 minut uskutečněných volání, 10 poslaných SMS zpráv či e-mailů a půl hodiny brouzdání po internetu na Wi-Fi. Vzhledem k průměrné tloušťce mobilu jej mohl výrobce vybavit akumulátorem alespoň o 300 mAh větším.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Akumulátor mohl mít větší kapacitu

Těsně nad hranou baterie dostal své místo slot na miniSIM kartu, nemusíte tedy nic ořezávat. Po vyjmutí baterie se dostanete ke slotu na microSD kartu, jíž lze rozšířit interní paměť telefonu 8, případně 16 GB. V námi testovaném přístroji je z 8 GB uživatelsky dostupných pouze 4,5 GB. Maximální kapacita paměťové karty, jakou je Galaxy S III mini schopen pojmout, dosahuje 32 GB.

Témata článku: Samsung, , , , , Huawei Ascend P1, Motorola Razr, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia P, NovaThor, Grafický prvek, Abecední seznam, Grafická úprava, Maximální kapacita,