Samsung Galaxy S III: vládce galaxie [recenze]

Samsung Galaxy S III. Dlouho očekávaná vlajková loď přichází. Bude opět kralovat ostatním Androidům jako jeho předchůdci?
Kapitoly článku

Jak to celé funguje

Díky zaoblení všech rohů a hran se telefon drží dobře, padne do dlaně, nikde netlačí. Vzhledem k větší úhlopříčce umístil Samsung hlavní vypínač na bok, kde je mnohem lépe přístupný než na horní hraně. Většinou totiž budete S III ovládat oběma rukama, tedy v jedné, která jej obejme a dobře dosáhne na boční ovladače, jej budete držet a druhou obsluhovat dění na displeji.

Ne, že by nešlo ovládat Samsung jednou rukou, jednoduché úkony zvládnete bez problému. Dosáhnout ale palcem do protilehlého horního rohu není snadné a dvouruční úchop (popsaný výše) je mnohem jistější. Asi nikdo nechce řešit následky upuštěného telefonu jenom proto, že byl líný použít obě ruce.

Klepněte pro větší obrázek
Předchůdce vsadil na hrany, novinka je jako oblázek

Výkon a výdrž

Celý telefon pohání čtyřjádrový procesor Samsung Exynos 4412 pracující na 1400 MHz. V našich končinách bude mít S III gigabajt paměti, některé trhy (např. Japonsko) dostanou dvojnásobek, ovšem pouze s dvoujádrovým procesorem. V telefonu bylo po prvním spuštění, tedy bez jakýchkoliv doinstalovaných aplikací dostupných 400 MB RAM. S nedostatkem paměti byste neměli mít problém.

Klepněte pro větší obrázek
Volná paměť u nového telefonu

Jak se telefon vypořádal s řadou benchmarků jsme vás již seznámili v samostatném článku. Galaxy sice pokaždé nevykázal nejvyšší čísla, je však nutné dodat, že benchmarky, které nejsou optimalizované pro čtyři jádra, jsou spíše zavádějící. Významnějším hlediskem je zhodnocení, jak se telefon chová při běžné práci, zda nemá tendenci se zadýchat při každodenních operacích. Nemusíte se bát, nemá. Prostředí telefonu se výrobci podařilo dobře sladit s hardwarem, přechody jsou plynulé, nikde se nic nezasekává, nezatuhává, telefon nemá problémy se zamrzáním, kdy by bylo nutné jej oživovat nuceným restartem.

Velký displej a čtyřjádrový procesor určitě nepatří mezi střídmé jedlíky a umí si říct o pořádný přísun energie. Samsung nepodcenil apetit telefonu a vybavil S III 2100mAh akumulátorem. Stejně jako řadu jiných chytrých zařízení, i tento telefon můžete vybít v řádu hodin, pokud ho zaměstnáte tak, že si procesor neoddychne. Při běžném používání se ale můžete těšit na (v kontextu výkonu zařízení) solidní výdrž. S dvoudenním dobíjecím cyklem mohou počítat uživatelé se střídmějšími požadavky, den vydrží i těm, kteří jej pomalu nepustí z ruky. I zde hraje rozebíratelná konstrukce pro Samsung, pokud pocítíte, že akumulátor má svoje nejlepší už za sebou, jeho výměnu zvládne i malé dítě, nemusíte hledat nejbližší servis.

Galaxy S III má mít tři varianty lišící se kapacitou uživatelského prostoru. Na test dorazila 16GB, tedy nejnižší, verze. Další varianty by měly disponovat dvoj, respektive čtyřnásobkem prostoru. Integrovanou paměť lze rozšířit microSD kartami, v nejvyšší konfiguraci se tedy lze dostat až na 64 + 64 GB, což už je slušná porce prostoru. Paměť je dostupná celá, nemusíte se tedy bát, že by oddíl vyhrazený pro aplikace nestačil. U 16GB verze bylo po prvním zapnutí volných 11 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupné úložiště nového telefonu • dostupné úložiště nového telefonu (pohled ze správce aplikací)

Kromě integrované paměti a karet nabídne Samsung ještě cloudové úložiště. Podobně jako HTC má předinstalovaného klienta služby Dropbox, stačí se přihlásit ke svému účtu a na dva roky dostanete 48 GB prostoru, tedy dvojnásobek toho, co nabízí konkurence. V řadě materiálů se dočtete, že prostor má velikost 50GB. To platí jen v případě, že se do služby registrujete poprvé, pokud ji už používáte, dostanete o 2 „základní“ gigabajty méně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní stránka Dropboxu • upload souborů • nastavení Dropboxu

Klepněte pro větší obrázek
Bonusový prostor na 2 roky

Spojenectví Samsungu (a vlastně i HTC) s oblíbenou službou představuje promyšlený tah, jak si dlouhodobě připoutat uživatele. Pokud si majitel Samsungu zvykne na takto velký prostor obdržený bezplatně, po dvou letech přejde buď k placené verzi, nebo při nákupu nového telefonu opět sáhne po Samsungu, aby o „bezplatný“ velký prostor nepřišel.

Počítačová konektivita a obsah balení

K počítači se telefon připojuje ve dvou režimech – MTP nebo PTP. Při prvním se bude „tvářit“ jako multimediální zařízení, ve druhém jako fotoaparát nebo skener. K datům v telefonu či na kartě se dostanete přes obyčejného Průzkumníka, u sofistikovanějších souborových manažerů budete patrně potřebovat dodatečný zásuvný modul. Další alternativou je správa dat v telefonu přes software Kies, případně lze v dosahu WiFi (nebo máte-li dostatečně dimenzovaný FUP) využít Dropbox či jinou cloudovou službu. U řady Androidů běžný režim Mass Storage telefon neumí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Varianty připojení přes USB a zobrazení obsahu telefonu a karty v počítači

V krabičce najdeme spolu s telefonem krátký manuál, malou cestovní nabíječku s USB konektorem a datový/nabíjecí microUSB kabel. Přestože telefon postrádá HDMI konektor, díky podpoře MHL jej můžete propojit s televizí přes USB konektor, příslušnou redukci však budete muset dokoupit. Stejně tak se připravte na drobnou investici v případě, že vám nebude postačovat integrovaná paměť telefonu. Multimédia je také možné sdílet bezdrátově přes AllShare nebo rovnou přehrávat na jiných zařízeních díky AllShare Play (více o technologii zde).

Posledním kusem příslušenství v balení jsou bílá sluchátka, která díky mikrofonu poslouží i jako handsfree. Samsung sáhl po špuntech, které drží v uších mnohem lépe než pecky a také lépe izolují od vnějšího hluku. Pokud by vám špunty nesedly, můžete využít další výměnné gumové koncovky, celkem (včetně těch nasazených na sluchátkách) máte čtyři různě veliké páry. Na rozdíl od řady jiných sluchátek, která se nevyplatí ani vybalovat, hrají tato velmi slušně. Možná budete muset lehce upravit ekvalizér, zvlášť vyžadujete-li hutnější basy, kvalitativně ale převyšují drtivou většinu konkurentů. Minimálně stojí za to je vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chcete-li z balení vidět více, mrkněte na video

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Sony Xperia S, Slušná porce, Galaxie, Odpovídající displej, Malé dítě, Správa dat, Standardní funkce, Slepý test, Výměnný akumulátor,