Samsung Galaxy S: intergalaktický koráb (megatest)

Galaxy S je zářným příkladem toho, že Android už není jen nedodělaný systém pro geeky. Mašina s rychlým hardwarem na něm dokáže divy.

Takže jaký je vlastně Samsung Galaxy S? Lze mu vůbec něco vytknout? Uživatelé, kteří v ruce rádi drží masivní kus pevného materiálu (prostě kov) mohou mít problém s ryze plastovým provedením. Tělo skutečně čas od času zaskřípe, plast je ale celkem kvalitní a pevný. Pád na hrubou kamenitou nebo betonovou zem ale nedoporučuji – stejně jako přisednutí.

GPS a navigace

Několik čtenářů se mě také ptalo na přesnost GPS, která by prý podle několika recenzí neměla patřit k těm nejlepším. V otevřené krajině se odchylka pohybuje do deseti metrů, což je myslím v normě a signál bez problému chytíte i v interiéru letní chaty s dřevěnou stěnou a jedním oknem. Já takto na chalupě naměřil odchylku pouhých 20 metrů, což považuji za velmi slušné. Proklamovaná horší přesnost tak mohla být dána starším testovacím firmwarem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google Mapy, Google Earth a zatím stále zakázaná Google Navigace

S GPS souvisí ještě jedna častá otázka – navigace. V testovacím kousku jsem žádné třicetidenní demo některé z komerčních navigací nenašel, zbývají tedy pouze Google Mapy a Google Navigation. Ta se sice dočkala české lokalizace, v našich končinách však stále není povolená, jedinou cestou je tedy instalace neoficiálních „upravených“ map z XDA-developers, které obsahují odemčenou navigaci pro celý svět. U nás ale narazíte ještě na horší bezdrátové sítě mimo velká města. Vše se totiž stahuje z internetu včetně mapových podkladů, na GPRS kdesi uprostřed Šumavy tedy budete mít problém – zobrazí se leda tak trajektorie cesty bez podkladu.

Rychlejší než při první zkušenosti

Když jsem telefon držel poprvé v ruce, překvapila mě celkem vysoká prodleva při spouštění programů. Po hard resetu to ovšem bylo už mnohem lepší. Telefon je dále za běžného testování skutečně poměrně svižný, ale po připojení na Android SDK nástroje, které se používají pro tvorbu snímků obrazovky, systém čas od času výrazně zpomalí. I to je jistě jeden z důvodů nízké rychlosti, kterou zaznamenali někteří recenzenti. V každém případě, jen co na Galaxy dorazí Android 2.2 s rychlejším jádrem, bude to bezkonkurenční jednička.

Klepněte pro větší obrázek

A teď ty lepší zprávy. Galaxy S je nesporně nejrychlejší androidí telefon na surfování na webu. Posouvání stránky s rozměrnou a složitou webovou stránkou je zase o kus plynulejší a jemnější než na Nexusu s Androidem 2.2 a skutečně máte pocit, jako byste v ruce drželi iPhone. Zde se jistě zapojila GPU akcelerace a i čipset od Samsungu by měl pracovat svižněji než Snapdragon, který najdete v Nexusu, HTC Desire nebo třeba Xperii X 10.

Nejvybavenější Android na českém trhu

Pokud vás neodradí plastové šasi a podoba jablečného iPhonu, kterému se snaží Galaxy S přiblížit ze všech nejvíce, získáte nejvybavenější chytrý telefon s Androidem na současném trhu a to za cenu, která by mohla stlačit konkurenci ještě o pár stovek níže. Pár výhrad bych jistě našel vůči dodávanému softwaru Samsung Kies, který je příliš překombinovaný a nepatří zrovna k těm, na které bych nalepil samolepku „ergonomický“. V praxi ho ale budete nutně potřebovat jen k instalaci nového firmwaru a k přístupu na vnitřní paměť telefonu skrze mass storage.

Samsung nastavil laťku vysoko a rodina Androidů má dalšího dospělého zástupce, který netrpí vadami svých předchůdců. Teď už je řada jen na Googlu, aby konečně do světa (především toho českého) uvolnil plnohodnotný Android Market včetně komerčních aplikací. Samsung Galaxy S se do českých prodejen dostává právě v těchto dnech, cena se pohybuje okolo 13 tisíc korun.

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, HTC Desire, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Chrome Lite, Poslední záložka, Skutečný výkon, Lehký telefon, SSL, GAL, Věrná kopie, Zeměpisná poloha, Specifická aplikace, Zamčený displej, Mega +, Nejvýkonnější android, Snadná odpověď, Rychlá volba,