Samsung Galaxy S: intergalaktický koráb (megatest)

Galaxy S je zářným příkladem toho, že Android už není jen nedodělaný systém pro geeky. Mašina s rychlým hardwarem na něm dokáže divy.

Galaxy S pohání Android ve verzi 2.1. Čisté generické rozhraní jako na Nexusu ale nečekejte, Samsung totiž použil vlastní uživatelské rozhraní – a povedlo se. Galaxy se iPhonu nepodobá pouze zvenčí, ale i uvnitř. Základní plocha je sice klasický Android, nabídka nainstalovaných programů se už ale inspirovala u Applu – je to jeho tradiční mřížka s horizontálním posuvem. Android se dočkal také změny oznamovací horní rolety. Ta totiž na Galaxy neobsahuje pouze systémové zprávy o příchozí poště, SMS aj., ale také čtveřici rychlých přepínačů pro zapnutí Wi-Fi, Bluetooth, ztlumení zvuku a zapnutí vibrace. To je docela povedené a vylepšením by se mohli inspirovat i autoři generického Androidu z Googlu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamčený displej, první plocha, horní roletové menu a šachovncie programů jako na iPhonu

V dolní části displeje najdete na každé z virtuálních obrazovek tlačítko pro telefonování, rychlý přístup ke kontaktům, SMS/MMS zprávy a přechod do šachovnice programů. Galaxy nabízí celkem sedm virtuálních ploch a o té aktuální jste upozorněni počítadlem v horní části obrazovky. Pokud je to pro vás příliš, stačí na ploše klepnout na tlačítko menu, vybrat možnost Upravit a počet virtuálních ploch snížit třeba jen na tři kousky. Tahem myši můžete zároveň plochy přeskupit podle vlastního gusta.

Chybí tlačítko pro vyhledávač

Pokud už s Androidem máte nějaké zkušenosti, určitě vám bude chybět hardwarové tlačítko pro vyhledávač. Jednoduše zde není, a tak bude jedinou možností vyhledávací miniaplikace. Ploch máte ostatně dostatek. Absence funkce pro vyhledávač tropí nepříjemnosti i ve webovém prohlížeči, o tom ale až později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Programy v šachovnici si můžete přeřadit, na dalších snímcích pak nabídka widgetů od Samsungu

Posledním drobným vylepšením je nabídka objektů na plochu. Vložit sem samozřejmě můžete zástupce programu, složky, odkaz na kontakt, webovou stránku a také libovolné množství widgetů. Ty jsou organizované do dvou skupin podle autora. Widgety z Marketu po instalaci najdete v nabídce Nástroje, Galaxy má ale i hromadu widgetů přímo od výrobce a ty pro změnu hledejte v nabídce Nástroje Samsung.

Samsung Apps – alternativní Market

Se Samsungem nakonec souvisí ještě jedna velmi specifická aplikace. Jmenuje se Samsung Apps, najdete ji v šachovnici programů a je to vlastně alternativní Android Market. Namísto aplikací od komunity zde ale najdete seznam programů a především her, které pro váš telefon nabízí exkluzivně Samsung. U ikony zástupce se ke všemu bude vždy zobrazovat aktuální počet programů k dispozici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alternativní zdroj programů – katalog Samsung Apps

Ke stažení ze Samsung Apps doporučuji především automobilový simulátor Asphalt5, na kterém skutečně pocítíte špičkový grafický výkon čipsetu – takovou hru zdarma na Marketu neseženete ani v tom nejdivočejším snu.

Samsung Kies

Galaxy S disponuje svým vlastním úložištěm, nechybí ale samozřejmě ani slot na další SD kartu. Z hlediska systému se obě úložiště chovají jako paměťové karty, po připojení k počítači se tedy nabídne USB mass storage. K paměti na externí SD kartě se dostanete bez problému, pokud ale budete chtít stejným způsobem přistupovat i k vnitřní paměti, budete si muset nainstalovat balík Samsung Kies, jehož součástí je i speciální ADB ovladač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Kies je komplexní desktop pro ovládání telefonů od Samsungu. Budete ho potřebovat
i k instalaci ADB ovladače (přístup k vnitřní paměti skrze mass storage aj.)

Po připojení skrze USB pak už stačí spustit Kies, který rozpozná telefon a nabídne vám hromadu nástrojů od aktualizace firmwaru po synchronizaci kontaktů s Outlookem a přístup k vnitřní paměti telefonu. Pokud by vám tato cesta nevyhovovala, budete muset v telefonu zapnout režim ladění a rázem v mass storage proměníte i vnitřní paměť.

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, HTC Desire, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Nejvýkonnější android, Rychlá volba, Druhá záložka, Mega, Věrná kopie, Zeměpisná poloha, Sam, Seznam akcí, Lehký telefon, Fyzika, Podobný rozměr, Skutečný výkon, Snadná odpověď, GAL,