Samsung Galaxy Tab Active: osmipalec do terénu [recenze]

Samsung zaplnil dílu v portfoliu odolným tabletem Galaxy Tab Active. Tablet je však určen zejména pro pracovníky v terénu.
Kapitoly článku

Samsungu v portfoliu dlouhodobě chyběl odolný tablet, kterého jsme se nakonec dočkali až na loňském veletrhu IFA v Berlíně. Galaxy Tab Active ale není přímou konkurencí na odolné tablety Sony Xperia Z, jak byste se mohli z úvodní věty domnívat. Samsung tabletem cílí spíše do korporátní sféry, pracovníkům do terénu, do logistických center i do sanitek. Detailů oproti základní řadě tabletů nebude mnoho, výraznou změnou je odolnost IP67, POGO konektor na boku a snadno vyměnitelná baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Tab Active

Samsung Galaxy Tab Active 16GB Wi-Fi
rozměry a hmotnost: 213 × 126 × 9,8 mm, 393 g
displej: 8,0", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 800, 189 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 4 450 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
20 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Napsali jsme:

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy z testování tabletu jsme již shrnuli do samostatného článku. Odolný tablet na první pohled vypadá pogumovaný, zdání ale klame, jedná se pouze o vyztužený plast s drážkami. Outdoorový design doplňují vyztužené rohy, záda jsou pak příjemně zdrsněná. Škoda jen, že čtyři vystouplé prvky na zádi nejsou šrouby ale jen designové prvky, samotný kryt je totiž připevněn pouze plastovými zobáčky. Samsungu se řešení zřejmě osvědčilo u Galaxy S5, proto po něm sáhl i nyní.

Hned na první pohled nás zaujal kvalitní a dobře probarvený LCD panel, Samsung k němu přirouboval i Ultra úsporný režim, u kterého však zřejmě nedojde ke kýženému efektu úspory přebarvením do černa, protože tablet není osazený Super AMOLED panelem. Prostředí je neměnné od starších tabletů Samsungu a ničím výrazně nepřekvapí.

Plastový s odnímatelným zadním krytem

Galaxy Tab Active je osmipalcový tablet s rozměry 213 × 126 × 10 mm a s hmotností 393 gramů. Po stránce zpracování se jedná o celoplastové zařízení, které je vyztuženo matnými plasty v rozích na bočních hranách, nejvýraznějším designovým prvkem je u jinak celočerného tabletu štříbrná boční lišta. Tablet disponuje odolnostní normou IP67, což znamená, že přestojí třicetiminutový pobyt pod vodní hladinou. Tělo tabletu však není hermeticky uzavřeno, odolnost proti vniknutí vody a nečistot stojí na vnitřní membráně zadního krytu. Ten je, na poměry tabletů, netradičně odnímatelný, pokud vám tedy tablet navlhne, bude dobré kryt sundat a otřít či vysušit část před membránou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Tab Active z různých úhlů pohledu

Čtyři výstupky na zadním zdrsněném krytu, díky kterému tablet drží v ruce jako přibitý, však bohužel nejsou hermetickými zámky, ale jen designovými prvky. Samotná zadní skořápka je k tělu přicvaknuta plastovými zámečky, řešení odolnosti je tedy stejné jako u Galaxy S5. Pod skořápkou je přítomna 4 450mAh baterie, kterou je možné v případě potřeby v terénu nahradit plně nabitým druhým akumulátorem. Testujeme Wi-Fi variantu zařízení, takže v útrobách najdeme pouze slot pro microSD kartu. LTE verze je navíc osazena i slotem pro SIM kartu, takže s tabletem využijete mobilní data a také si z něj budete moci zavolat. Z vnější části zadní strany je nejvýraznějším prvkem 3Mpix fotoaparát s LED přisvětlením. Na tablet firemního zaměření bychom očekávali fotoaparát s větším rozlišením. Hlavní reproduktor je umístěn v levém spodním rohu, i díky okolním výstupkům není při položení na rovném povrchu nijak výrazně utlumen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt odhalí vyměnitelnou baterii

Čelní strana tabletu je osazena 8" TFT LCD displejem s rozlišením 1 280 × 800 pixelů. Jemnost displeje je sice nižší, takže papírově vypadá jako nedostatečná, v reálu však nepozorujeme žádné výraznější grafické nedostatky. Snad jen texty jsou drobně rozostřené, ale všimnete si toho až při detailním zkoumání zobrazovací plochy, tedy ne při běžném používání. Displej je velmi kvalitní, má nečekaně dobré pozorovací úhly, které se blíží AMOLED displejům, a automatickou regulaci jasu. Na maximálně nastavený jas vyloženě září, což oceníte zejména při velmi dobré čitelnosti na přímém slunci. Oproti AMOLED tabletům chybí režimy displeje, úpravu zobrazení tak docílíte jen režimem čtení, který bude funkční u vámi vybraných aplikací. Naopak, nečekaně přítomný je Ultra úsporný režim, který však není napojen na Super AMOLED panel, takže neumožňuje přebarvení prostředí do černobíla. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ovladače pod displejem, tlačítka na boku a konektor POGO

Stejně jako u Galaxy S4 Active, jsou veškeré ovládací prvky pod displejem v podobě tlačítek s jistým stiskem. Levé stiskem otevírá seznam posledních spuštěných aplikací, prostřední vrací na domovskou obrazovku, pravé vás navrátí o jedno úroveň nazpět. Delším podržením levého tlačítka suplujete funkci, kdysi právě na tomto místu přítomné, kontextové klávesy. Domovské tlačítko po podržení spouští Chytré karty Google, zpětná šipka pak uvede k životu režim Multidispleje, tedy současné zobrazení dvou aplikací najednou. Dvojklik na domovské tlačítko u tabletu nevyvolá žádnou akci, u starších modelů spouštěný průvdce S Voice, zde snad vůbec poprvé chybí. Vůbec jej nepostrádáme, S Voice si totiž neuměl poradit s češtinou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda Galaxy Tab Active a držení v ruce

Boky tabletu mají čárkovanou strukturu, pokud však vsázíte na pogumovaný plast, musíme vás bohužel vyvést z omylu. Jedná se použe o měkčený plast, na dotyk příjemný a neklouzavý, ovšem očekáváme, že se v malých výřezech budou usazovat nečistoty. Pravý bok je osazen regulátory hlasitosti a zamykacím tlačítkem, spodní hrana je mimo primárního mikrofonu vyloženě konektorová, vedle microUSB zde najdeme ještě 3,5mm konektor jack. Na levém boku je přítomen sekundární nabíjecí konektor POGO, který je určen zejména pro hromadné nabíjení více firemních tabletů najednou. Na horní hraně se nachází pouze sekundární mikrofon.

Modelové využití

Samotnou odolnost tabletu jsme vyzkoušet nemohli, protože se jednalo o předprodukční kus, který neměl zajištěnu voděodolnost konektorů ani mikrofonů, pokud se nám však do redakce dostane finální kus, o vodní test vás neochudíme. Samotné využití tabletu je cíleno zejména na pracovníky do terénu. K tabletu je v základním balení dodáváno i odolné pouzdro Protective Cover+, se kterým přežije tablet pád z výšky 1,2 metru (dle standardu MIL STD 810G). V horní části pouzdra je navíc umístěno kapacitní dotykové pero C Pen, takže do tabletu zadáte poměrně pohodlně a bez překlepů různé texty a čísla i v pracovních rukavicích, v podporovaných aplikacích se nabízí i přímé podepisování zobrazených dokumentů na displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tablet s nasazeným pouzdrem Protective Cover+

Samsung cílí využití tabletu zejména na zdravotnictví, policii, poštovní doručovatele a stavaře. Jaké konkrétní využití se nabízí, ukazují následující videa. Vesměs se ale opakuje stejné téma - použití v rizikových podmínkách, ovládání v rukavicích, odolnost při pádu a podepisování perem C-Pen.

Mimo tabletu, baterie, pouzdra a pera C Pen v základní krabici najdete nabíječku, datový kabel, sluchátka a uživatelské manuály.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 4 10.1, Samsung Galaxy Tab 4 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 8GB LTE, Samsung Galaxy Tab 4 7.0 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 4 8.0, Samsung Galaxy Tab 4 8.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Active, Samsung Galaxy Tab Active 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 10.5,