Samsung Galaxy Xcover: Android do terénu [recenze]

Nový Xcover jde ve šlépějích odolných telefonů, je však dotykový a běží na Androidu. Patří do rodiny Galaxy a nebojí se vody ani prachu.

Modelová řada Galaxy je již pár let symbolem telefonů Samsung s operačním systémem Android. I o označení Xcover již jsme slyšeli, Samsung toto označení používá pro „hloupé“ telefony se zvýšenou odolností. Galaxy Xcover si vzal to nejlepší z obou řad, nabízí stabilní verzi Androidu a k tomu přidává zvýšenou odolnost, která se odráží v armádní specifikace IP67. Je testovaný model jen prvoplánově odolný nebo se přemýšlelo na integraci dalších funkcí, které by šly využít v extrémních podmínkách?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie v maximálním rozlišení

Klíčové vlastnosti:

  • 3,65" HVGA displej je odolný proti poškrábání
  • nejvybavenější odolný model od Samsungu
  • odolnostní norma IP67 zaručuje odolnost proti vodě a prachu
  • svižný Android 2.3.6
  • díky zdrsněnému zadnímu krytu se dobře drží v ruce
  • netradiční barevná kombinace
  • LED diodu lze využít jako svítilnu

Hlavní nedostatky:

  • svítilna by mohla mít vyhrazené tlačítko
  • bojím se o odtržení záslepek konektorů od těla přístroje
  • méně kvalitní displej s hrubším rastrem
  • nekvalitní fotografie
  • poměrně slabé vibrace
  • chybí čidlo regulace podsvětlení
  • u odolného telefonu bych si dokázal představit některé speciální funkce a aplikace
  • žádná sluchátka v základním balení

Graf ceny produktu SAMSUNG S5690 Galaxy Xcover poskytuje server Heureka.cz

Samsung Galaxy Xcover je zlehka obrněný smartphone o rozměrech 121,5 x 65,9 x 12 mm a hmotnosti rovného sta gramů. Rozměry telefonu jsou vyšší než u běžných modelů, může za to odolná konstrukce telefonu, která je z venku vyztužena vroubkovanými plochami z tvrdého plastu. Telefon se mi v ruce drží dobře, protože je zadní kryt zdrsněn. Má to navíc i efekt vizuální, kdy na zadním krytu nejsou vidět otisky prstů. Ačkoliv na produktových fotografiích narazíme i na černo-stříbrnou variantu, telefon se u nás prodává výhradně ve směsici oranžové po bocích a černé na větších plochách. Telefon tak primárně nemusí plnit jen funkci odolného zařízení, ale také vypadá poměrně hodně elegantně.

Samsung Galaxy Xcover
63,1%
Klepněte pro větší obrázek rozměry a hmotnost: 122 × 66 × 12 mm, 116 g
displej: 3,65'', kapacitní TFT LCD, 320 × 480, 158 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (7,2|? Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 150 MB, operační 512 MB RAM, baterie: ? mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video, diodový blesk

Po bocích nenajdeme moc viditelných prvků, na levém boku je, jako již tradičně, umístěna klávesa pro regulaci hlasitosti, která v zamčeném stavu funguje jako spoušť svítilny, na pravém boku pak najdeme tlačítko, které plní funkci zamykání, odemykání, vypínání a zapínání přístroje. Při zamknutí přístroje se obraz v animaci shlukne ke středu displeje a pak zmizí, obdobně jako u starých televizních přístrojů. Pro pořízení screenů displeje slouží současný stisk klávesy Home a zamykací klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Xcover na čelní pohledu z různých úhlů. 

Horní a spodní hrany shodně za záslepkami ukrývají důležité konektory. Na horní je to 3,5mm konektor jack pro připojení sluchátek, na spodní zase microUSB konektor pro přenos dat a nabíjení. Záslepky jsou k telefonu připojeny tenkým krčkem, myslím, že ani po delším čase používání nebude mít tendenci ulomit se. A i kdyby se nakonec stalo, záslepky drží na svém místě opravdu pevně a určitě by jste je neztratili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Xcover v detailech - záslepka microUSB konektoru, záslepka 3,5mm konektoru jack, dvojklávesa pro regulaci hlasitosti poslouží i pro ovládání svítilny, zamykací tlačítko na pravém boku, hlavní ovládací prvky telefonu.

Čelní plocha je z velké části vyplněna 3,65" TN displejem s rozlišením 320 x 480 bodů. Byl jsem docela rád, že Samsung použil větší rozlišení, než QVGA. Se samotnou kvalitou displeje jsem vcelku spokojen, až na horší pozorovací úhly a absenci automatického podsvětlení nemám co vytknout. Je navíc pokryt sklíčkem, které je odolné proti poškrábání. Některé zdroje hovoří o Gorilla Glass, na stejnojmenných stránkách však model ve výčtu chybí. Pod displejem najdeme netradičně ryze hardwarové ovládací prvky, klávesy mají jistý stisk, do karet jim nehraje snad jen to, že nejsou podsvětleny. Pokud přecházíte z jiných Samsungů, budete mít jejich pozici naučenou nazpaměť, vlevo najdete kontextovou klávesu, vpravo zase zpětnou šipku a uprostřed je umístěna klávesa Home.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na uchycení zadního krytu, zadní strana ze všech stran, těsnění okolo baterie zabrání případnému vniknutí prachu i tekutin. 

Kryt baterie je umístěn přes celou zadní část. Při jeho nasazování je třeba důkladně zacvaknout osm zámečků tak, aby nehrozilo vniknutí prachu a kapaliny do bateriové části. Pro úplné hermetické uzavření je třeba mincí nastavit masivní zámek do polohy zamčeno. V krytu najdeme výlisky pro reproduktor, 3,2Mpix fotoaparát, LED diodu a čtyři plastové výstupky, díky kterým má telefon na rovném povrchu potřebnou stabilitu. Pod krytem pak najdeme 1500mAh baterii, se kterou telefon při méně častém používání vydržel tři dny na jeho nabití, na pár dní do přírody bych jej doporučit asi mohl, na žádné delší výlety bez přístupu k zásuvce to ale nevidím. Při zátěži (delší prohlížení internetu, vysoký jas displeje, hraní her, sledování videa) se však hravě dokáže vybít během jednoho až dvou dní. Ještě pod baterií se našlo místo na kartu SIM a slot pro vyměnitelná média microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní balení a obsah, který ukrývá.

Pokud si to shrneme, v základním balení najdeme mimo telefonu a 1 500mAh baterie také 2GB microSD kartu, redukci na plnohodnotnou kartu SD, nabíječku, USB kabel a uživatelskou příručku.

Témata článku: Samsung, , , , Motorola Defy, Motorola Defy+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy W, Samsung Galaxy Xcover, Boční klávesa, Terén, Odolné zařízení, #Android, Přírodní scenérie, Klíčové slovo, Běžný model, Doručený e-mail, Ručník, GAL, Sam, Xcover, Samsun, Barevná kombinace, Galaxy x,