Samsung i300: konečně smartphone a navíc s pevným diskem (test)

Smartphone Samsung i300 představuje zřejmě to nejlepší, co dokáže v současnosti platforma Windows Mobile nabídnout. Má pevný disk s kapacitou 3 GB, velmi kvalitní displej, unikátní otočný ovládací prvek a propracované nejsou jen hudební funkce. To vše je zabaleno v poměrně kompaktním a velmi elegantním kvádříku.

Hudba na prvním místě

Samsung i300 je hudební mobil. V telefonu je propracovaný přehrávač souborů nejrozšířenějších hudebních formátů, který dokáže skladby třídit podle interpretů či alb a dokáže samozřejmě načítat soubory z rozvětvené adresářové struktury.


Aplikace přehrávače hudby

Pokud by vám nestačily 3 GB paměti, které poskytuje vestavěný disk, můžete další multimediální data ukládat na paměťové karty TransFlash.

  
Výběr souborů do knihovny • výběr hudby k přehrávaní z knihovny

O kvalitní poslech se starají dodávaná sluchátka se speciálním konektorem. Nepodávají špatný výkon a lze je díky ovládacímu tlačítku a mikrofonu na kabelu snadno použít jako handsfree. Hudební fajnšmekři však raději použijí dodávaný adaptér, se kterým mohou k telefonu připojit i jakákoli jiná sluchátka se standardním konektorem jack 3,5 mm. Ten je ostatně mikrofonem a tlačítkem vybaven také a praktická spona umožňuje jeho připnutí na oděv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka • adaptér pro připojení standardních sluchátek

Hudbu je možné přehrávat i nahlas. Dvojice stereofonních reproduktorů vydává na tak malé zařízení solidní výkon.

Telefonování téměř dokonalé

Dostáváme se k funkcím, které jsou až na malé výjimky naprosto shodné jako u jiných smartphonů se stejným operačním systémem. Na rovinu přiznávám, že všechno nepíšu od začátku znovu. Vycházím z recenze Motoroly MPX220, kterou upravuji a doplňuji novými poznatky.

Po stránce telefonních funkcí si Samsung i300 vede dobře už při posuzování kvality zvuku při hovoru. Je čistý a dostatečně kvalitní.

Adresář telefonu se během okamžiku zesynchronizoval s Microsoft Outlookem. U každé osoby lze mít až 44 různých položek včetně takových detailů jako je manželka, děti a jméno a kontakty na asistenta. Je to zkrátka Outlook v mobilním vydání. Ke jménu můžete přiřadit i individuální vyzváněcí melodii a prostřednictvím samostatné aplikace i fotografii (ta se bohužel nesynchronizuje).


Telefonní seznam • vyhledávání • náhled na kontakt

Skvělé je vyhledávání v seznamu. Podobně jako se slovníkem T9 tisknete tlačítka s písmeny – každé stačí jen jednou. Abych vyhledal jméno Novák, stačí jednou stisknout 6 (N) – 6 (O) – 8 (V) a většinou už dotyčného vidím na displeji. Případně mohu stisknout ještě 2 (A) a už je to téměř stoprocentní. Pro vyhledávání navíc není nutné hledat adresář, přímo z hlavního displeje stačí psát jméno. Anebo příjmení, telefonu je to jedno, vyhledává v obou položkách. Kdo to nezkusil, asi neuvěří, jak silně je tento způsob práce s adresářem návykový.

Jedno z čísel u každého kontaktu je označeno jako výchozí a pro zavolání na něj stačí stisknout zelené sluchátko. K dalším číslům se dostanete stisknutím kolečka doleva a doprava, na displeji se ukazuje jejich zkratka. Anebo lze zobrazit všechny detaily jména a požadované číslo vybrat ze seznamu.

Samsung i300 nabízí vyzváněcí profily, které můžete sami upravovat. Jeden z profilů vypne vysílače, aby se telefon dal používat třeba v letadle. Skupiny se převezmou z adresáře Outlooku a můžete podle nich filtrovat telefonní seznam. Filtrování, kdy lze stanovit, které skupiny se dovolají a které ne, ale mobil nenabízí.

Vyzváněcí melodie jsou 64hlasé, ale do telefonu jsem rovnou ládoval svůj oblíbený zvonící soubor MP3. Jenže přišlo zklamání, Samsung i300 podobně jako například Eurotel Smartphone II s MP3 jako vyzváněcími melodiemi nedokáže pracovat. Naštěstí můžete použít formát WMA, takže o reálné zvuky při zvonění nepřijdete. Smartphone nabízí i vibrační vyzvánění, v nastavení profilů si můžete vybrat, jestli se má mobil klepat jen před melodií, nebo i během jejího přehrávání. Samotné vyzvánění se nastavuje centrálně, profily mají vliv jen na hlasitost a podobné parametry.

Zprávy a elektronická pošta

Přistupme k funkcím pro práci se zprávami, kde lze samostatně pracovat s e-mailovými zprávami (POP3 i IMAP účty), testovkami i MMS zprávami. Ty jsou zobrazeny všechny ve vlastních oddělených seznamech. Ale napřed k obyčejným textovkám. Aplikace pro práci se zprávami se poprvé (rozumějte: když není zavedená do paměti) docela dlouho spouští a pár sekund si tak počkáte, než se dostanete k editoru. Při psaní SMS stačí zadat telefonní číslo příjemce, nebo jej stejným způsobem jako při telefonování vybrat ze seznamu. Při psaní se odpočítávají zadané znaky a telefon ukazuje i počet částí, na které se dlouhý text rozdělí. Může jich být i přes padesát.


Tvorba textové zprávy • přejete si doručenku?

V editoru zpráv lze použít slovník pro rychlé psaní T9. V námi testovaném telefonu neobsahoval český slovník, nicméně v nastavení si můžete vybrat, jestli se budou posílat i UTF8 znaky a zkracovat tak zprávu, nebo jestli se u příjemce místo nich objeví jen otazníky, ale textovka zůstane na sto šedesáti znacích. Ideální samozřejmě není ani jedna možnost.

  
Seznam přijatých zpráv • čtení zprávy • seznam předepsaných zpráv

S nastavením MMS jsem opět trochu bojoval; rozhodně není jasné a intuitivní. Editor multimediálních zpráv je příjemný a rychlý, kromě textu z něj lze posílat také obrázky, video a zvukové soubory. Editor podporuje stránkování, každému snímku můžete nastavit časování. Velmi nepraktické je ale vyhledávání příjemce. Nejenže zde nefunguje T9 systém jako u adresáře, nedá se ale vyhledávat ani podle prvního znaku – musíte projet celým dlouhým seznamem.

E-mailový prohlížeč podporuje až pět účtu typu POP3 nebo IMAP4 a lze jej synchronizovat s Outlookem.. Lze využívat i zabezpečení SSL, ověření serveru SMTP, vyberete si, jak staré zprávy se mají stahovat. E-maily se mohou stáhnout celé, pouze záhlaví nebo něco mezi: prvních 500, 1000 nebo 5 000 znaků. Prohlížeč může také pravidelně kontrolovat obsah schránky v různých cyklech.

Prohlížeč si poradí i se známými přílohami: obrázky, videem, zvuky, textovými soubory. Současná verze operačního systému Windows Mobile ve verzi pro chytré telefony ale neobsahuje kancelářské aplikace. Bez doinstalování potřebného programu si nepřečtete dokumenty Wordu a neprohlédnete tabulky Excel. Na e-mail se dá přímo z mobilu odpovědět, dá se předat dál, přesunout do jiné složky. Při psaní lze stejně jako u textovek a MMS používat slovník T9.

Standardní součástí systému Windows Mobile je i program MSN Messenger pro rychlé posílání zpráv.


V další kapitole se budeme věnovat funkcím pro organizaci času, datovým přenosům a fotoaparátu

Témata článku: Samsung, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Samsung i300, Smartphone, Test, Disk, Pevný disk, Samsun, Uložený soubor, Špatný výkon, Vypouklé zrcátko, Dodávaný adaptér, Druhý bok, SMA, Černý okraj, CompactFlash, Sam, NAVIC