Samsung i450: z druhé strany hudba

U nás se s ním setkáme zřídka, ale rozhodně stojí za pozornost. Budete překvapeni, kolik má společného s Nokií N95.

I když si mnoho lidí myslí, že Samsung a Symbian jsou dvě věci, které prostě nejdou dohromady, model i450 je velmi rychle vyvede z omylu. Zajímavý design a možnost vysouvání přístroje do dvou stran nejsou rozhodně jedinými zajímavostmi tohoto telefonu.


Článek byl převzat a volně přeložen ze spřáteleného serveru GSM Arena.com

Klíčové vlastnosti:

  • Operační systém Symbian 9.2, Series 60
  • Vysouvání nahoru i dolů a speciální ovládací kolečko
  • Displej 2,4“, QVGA rozlišení
  • Podpora 3G a HSDPA
  • Jack 3,5 mm
  • Podpora microSD karet
  • FM rádio s RDS
  • Bluetooth s A2DP

Hlavní nedostatky:

  • Nemá Wi-fi
  • Čitelnost displeje na slunci
  • Průměrný fotoaparát
  • Chybí krytka fotoaparátu
  • Do 3,5 mm jacku nezapojíte handsfree
Samsung i450 kombinuje zajímavou vysouvací konstrukci a velmi zajímavé hudební ovládání. Obě tyto vlastnosti představují dobrý odrazový můstek pro možný úspěch na trhu. Telefon určitě bude velmi často porovnáván s Nokií N81. Podobný design, rozměry i operační systém předurčují oba telefony, aby se právě spolu utkali o přízeň uživatelů. K výhodám Nokie by měly patřit speciální klávesy pro ovládání her a hlavně přítomnost Wi-Fi. Pokud chce Samsung slavit se svým modelem úspěch, měl by tedy konkurovat o něco nižší cenou než za kterou se dá koupit N81.
K recenzi bohužel nemáme úplně finální verzi telefonu, takže některé chyby a nedostatky, které mu vyčítáme, ještě mohou být upraveny.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung v plné kráse

Jako obvykle skvělá konstrukce

Samsung i450 sice není tím nejmenším smartphonem, který si můžete pořídit, ale díru v kapse vám určitě neudělá. S rozměry 102 × 50 × 18 mm je na milimetr identický s Nokií N81. Podstatný rozdíl ovšem spočívá v hmotnosti. Samsung je o celých 26 gramů lehčí než Nokia a váží rovných 114 g. To je na smartphone velmi dobrá hodnota, ale oproti „hloupým“ telefonů patří i450 pořád mezi těžké váhy.
Dílenské zpracování telefonu musíme rozhodně pochválit. Povrch mobilu je navíc tvořen matnými plasty, které nejsou tak náchylné na otisky prstů. To se pochopitelně netýká displeje, který prostě musíte občas přeleštit hadříkem.
Z výsuvného mechanismu telefonu už jsme zdaleka nebyli tak nadšení. Při vysunutí je potřeba použít trochu více síly a oba díly telefonu se od sebe „odpojují“ jen velmi neochotně. Tato vlastnost se ale možná ještě změní s finální verzí přístroje.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s Nokií N81

Důkladná prohlídka

Pojďme si nyní telefon pořádně prohlédnout. Nad displejem se vedle sluchátka nachází druhá kamera určená pro videohovory. Displej s rozměry 2,4 palců ještě rozebereme v pozdějších částech recenze.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sluchátko a kamera pro videohovory
Pod displejem je hlavní ovladač a kolem něj šest dalších tlačítek. Kruhové provedení ovladače je pro Symbian možná trochu netypické, ale zvyknete si velmi rychle. Tlačítka kolem ovladače jsou dostatečně velká a ovládají se naprosto bez problémů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasické ovládací prvky

Témata článku: Samsung, , Nokia N81, Nokia N81 8GB, Hudba, Speciální ovladač, Můstek, Druh, Hud, Snadné vyhledávání, Samsun, Finská konkurence, Sam, Nejžhavější kandidát, Odrazový můstek, Str