Samsung i600: nejlepší komunikátor s Windows Mobile? (test)

Černá placka od Samsungu vybavená QWERTY klávesnicí a QVGA displejem nese označení i600. Nabízí ještě 2Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním, Bluetooth, Wi-Fi, EDGE, UMTS, i datové přenosy HSDPA. Operační systém je Windows Mobile 5. Nechejte se zlákat novým proudem.

Okna do světa

Samsung i600 je smartphone s operačním systémem Windows Mobile 5. O bezproblémový běh systému se stará sice starší, ale stále dobrý procesor TI OMAP 1710 taktovaný na 220 MHz. Je velká škoda, že se Samsung nerozhodl nový telefon osadit procesorem Intel XScale s taktem 416 MHz, který měl například model i320. Procesoru sekunduje 64 MB operační paměti RAM a 128 MB FlashROM. Paměť se dá dále rozšířit kartami microSD.

Prostředí Windows Mobile 5 je určitě každému fanouškovi mobilní techniky dobře známé. Samsung si jej ovšem mírně upravil k obrazu svému, k tomu jej situoval do landscape režimu. Základním bodem je tzv. homescreen, domovská obrazovka. Najdete na něm všechny důležité údaje o stavu baterie, síle signálu, čase a datu. Jako další tam najdete položku s ikonami pro rychlé spuštění programů. Homescreen je aktivní, takže se na něm zobrazují nejbližší události z kalendáře, úkoly a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Homescreen orientovaný na šírku, klasika v podaní Samsungu

Výrobce přibalil do základní výbavy několik velmi podařených, pěkně graficky zpracovaných témat, které dokáží smartphone změnit k nepoznání. Ve Windows Mobile je propracovaný způsob šetření energií baterie, dá se nastavit brzké vypínání displeje. Intenzita podsvícení se regulovat nedá. Hlavní nabídka je maticová, ale je možné přepnout ji i do klasického seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maticová nabídka a výpis v seznamu

Telefonování je boj

Se Samsungem i600 si zavoláte v GSM pásmech 900, 1800 a 1900 MHz. Co je důležité, novinka podporuje sítě třetí generace, takže není problém uskutečnit i videohovor. K tomu slouží přední kamerka. Během telefonování nepatřil reproduktor námi testovaného vzorku rozhodně nepatřil k nejlepším. Zvuk při silnějších basech či výškách vypadával, anebo se měnil ve změť pisklavých zvuků. Zadní stereoreproduktory hrají o poznání lépe. Jejich zvuk je vyvážený a s problémy při basech se nesetkáte. Hlasitý odposlech v autě je dobře slyšitelný a nemám k němu žádné výhrady.

Klepněte pro větší obrázek
Průběh hovoru

Adresář je prostě v duchu Windows Mobile. Je vícepoložkový, ke každému jménu se dají připojit desítky detailů, přičemž všechny jsou bez problémů synchronizovatelné s Outlookem. Vyhledávání v telefonním seznamu to není tak snadné, jak by se mohlo zdát, a rozhodně není tak dobré jako na jiných telefonech s Windows Mobile. Pokud vstoupíte do kontaktů přes menu, všechno je v pořádku a pomocí hardwarové klávesnice zvolíte jméno. Prohledávají se jména i příjmení.

Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení telefonního seznamu

Při pokusu o vytočení čísla přímo z homescreenu se ale situace komplikuje. Takovým způsobem se dá totiž zavolat pouze kontaktům, jejichž jméno či příjmení začíná na jedno z písmen, která zároveň znamenají i čísla. Pro přesnější představu se podívejte na obrázek. Takže pokud chcete zavolat Qidovi nebo Alence, je třeba jít do telefonního seznamu. Emila nebo Xénii zavoláte přímo z homesrceenu. Je to dost komplikované a pravděpodobně si každý zvykne vcházet rovnou do adresáře.

Klepněte pro větší obrázek
Znázornění písmen s číslem a bez čísla

Všechny hovory se samozřejmě zaznamenávají do registru hovorů, ve kterém ovšem chybí počítadlo dat. Telefon umí pracovat i s profily; je možné je editovat, přičemž i600 dokáže vyzvánět i vibrovat současně. Hlasitost vyzvánění je dostatečná.


V další kapitole: textová komunikace, snímání vizitek

Témata článku: Samsung, , HP iPaq hw6915, HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Palm Treo 650, Samsung i600, Sony Ericsson M600i, T-Mobile MDA Vario, Nepsaný standard, Komunikátor, Mobil, Windows!, Chybějící infraport, Velká dávka, Samsun, Velký konkurent, Test, Nepřekonatelný problém, MOBI, Základní bod, Sam, Win, Dobrý procesor