Samsung i900 Omnia: liga výjimečných (test)

Existuje vůbec reálný konkurent pro Apple iPhone? Jestli ano, nikdo jím není více než Samsung Omnia.

Přístrojů, které se snaží napodobit iPhone tu už bylo několik. Zatím nejdále došel v těchto snahách HTC Touch Diamond. Troufám si ale tvrdit, že Samsung Omnia (z výroby dostala název i900) se legendárnímu jablečnému mobilu přibližuje ještě více.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Omnia je považována za nejzdařilejšího Windows Mobile soupeře pro Apple iPhone

Hlavní výhody:

  • design
  • kvalitní konstrukce
  • špičkový displej
  • TouchWiz
  • Widgety na Today obrazovce
  • Pětimegapixelový fotoaparát
  • Podpora DivX formátu
  • Široká datová podpora

Hlavní nevýhody

  • nezvyklé rozlišení displeje
  • TouchWiz neupravuje celý systém Windows Mobile
  • Displej občas špatně reaguje
  • Zvětšený displej nelze ovládat
  • Chybí miniUSB a jack 3,5 mm
  • Horší citlivost GSM signálu

Samsung i900 Omnia
i900 Omnia Komunikátor se širokým displejem, operačním systémem Windows Mobile 6.1, jeho grafickou nástavbou pro dotykové ovládání, podporou HSDPA, přijímačem GPS, 16GB vestavěnou pamětí a pětimegapixelovým fotoaparátem.rozměry a hmotnost: 112 × 57 × 13 mm
displej: 3,2'', aktivní TFT, 240 × 400, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 16384 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1440 mAh, procesor: 624 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus, diodový blesk
91 %
(4. místo z 932)
katalog
cena: 8 980 Kč (koupit)

Krasavice

Samsung Omnia neváhám označit za krásný telefon. Pokud se vám líbí jednoduché tvary a minimum extravagance, musíte se mnou souhlasit. Nijak velký přístroj (112 × 57 × 13 mm) sází především na obrovský displej. Dalším ovládacím prvkům zůstalo přiděleno pouze minimum prostoru. Pod displejem s neobvyklým rozlišením 240 × 400 bodů a rozměry 3,2“ najdete pouze dvě tlačítka pro příjem a ukončení hovoru a mezi nimi už jen jedinou klávesu. Kromě potvrzovací funkce funguje zároveň jako miniaturní touch pad. To kdyby vás přestalo bavit ovládat mobil prostřednictvím displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Zadní strana působí ještě jednodušeji než ta přední. Černý kryt narušuje pouze šedý nápis Samsung a okénko s objektivem fotoaparátu a přisvětlovací diodou. Pod zadním krytem se nachází slot pro SIM kartu a paměťovou kartu microSDHC. Pro její vyjmutí a vložení je bohužel nutné nejprve vyjmout baterii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Mnozí z vás ale microSDHC vůbec nebudou potřebovat, Omnia nabízí dostatečnou kapacitu už u vestavěné interní paměti. Necelých 8 GB jistě postačí i náročnějším uživatelům. Omnia existuje i ve verzi 16 GB, opravdu ale nedokážu říct, jestli se u nás bude prodávat i tato varianta.

Při kopírování dat do obří interní paměti je ale třeba trochu si dávat pozor. Zmíněných 8 GB ukrývá po připojení přes Active Sync složka My Storage, vedle ní se ještě nachází další paměť telefonu a ta není větší než 94 MB.

Hodně zvědavý jsem byl na výdrž baterie. Papírové hodnoty hledejte v katalogu, při praktickém testu (podsvícení displeje na maximum, zapnuté bluetooth, Wi-Fi a hudební přehrávač) se Omnia dostala na rovných šest hodin provozu než se definitivně vypnula.

Témata článku: Samsung, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, Samsung Omnia, Samsun, Dobrý pomocník, Krásný telefon, Krasavice, Kancelářská aplikace, Zvětšený displej, Velký přístroj, Sam, Podobné ovládání, Bohatý výběr, Malý touchpad, Jednoznačný král, Liga, I/O, Jediné vylepšení, Test