Samsung J700v: Korejec šmrncnutý Vodafonem

Reprezentativně vyhlížející low-end klame tělem. Konzervativní zájemce oslní vzhledem, ale nabídne i odpovídající funkce?
Kapitoly článku

Hlavní menu vytváří matice 3 × 3. Ikony jsou jednoduché jak v barevnosti, tak i v animaci. Na úpravu jsou připraveny dva motivy a několik přechodových efektů. Podúrovně už tvoří pouze textové položky, které jsou ve většině sekcí neprakticky dlouhé a na jejich přerolování si musíte počkat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Grafika typická pro Samsungy a dvě připravená barevná témata

Do obsluhy kontaktů a zpráv hravě pronikne i úplný nováček. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným zadáváním znaků. Při psaní telefonního čísla nebo jen jeho části (minimálně tři znaky) probíhá tzv. chytré hledání. Přímo na úvodní obrazovku se zobrazí vyhledaný kontakt, který tato čísla obsahuje. Kontakty lze třídit do skupin a kromě pojmou telefonního čísla spoustu dalších praktických informací. Adresář zvládá současné zobrazení kontaktů ze SIMkarty a paměti telefonu, která pojme až 1 000 kontaktů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kontakty mají dostatek detailů a je možné třídit je do skupin

Help me!

Při psaní SMS vidíte počet zbývajících znaků a na kolik částí se rozepsaná zpráva rozdělí. Slovník T9 píše bez diakritiky s možností ho kdykoliv vypnout. Zpestření přináší praktická položka S. O. S zprávy. Jedná se o poslaní uložené zprávy na předefinované číslo v případě nouze. E-mailový klient umožňuje nastavení kontroly nových zpráv v hodinových rozestupech, stahování jen záhlaví, omezení velikosti stahované zprávy a doplnění o přílohu. Intuitivní editor MMS vytvoří zprávu během pár okamžiků. Skládá se ze čtyř položek, do kterých se postupně doplňují údaje a soubory. Při vložení většího obrázku než 300 KB se automaticky převede na povolenou velikost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V telefonu střední třídy už dnes nesmí chybět e-mailový klient

Organizační funkce zakotvily v položce Plánovač a obsahují vše důležité. Pět budíku s možností nastavení opakovaní ve zvolené dny ocení většina uživatelů, přehledný kalendář pojme 400 položek a nabízí zobrazení denní, týdenní a měsíční a čtyři druhy událostí. Kalkulačka si poradí s nejpoužívanějšími funkcemi, výčet aplikací ukončuje převodník jednotek, poznámky, světové hodiny, časovač a stopky. Diktafon má omezenou délku na 60 minut nebo můžete zvolit režim, kdy se záznam zastaví když bude mít nahrávka maximální velikost, kterou lze odeslat přes MMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

O zábavu se postarají čtyři předinstalované hry ve formátu Java, všechny jsou bohužel pouze v demoverzi. Jednoduchý hudební přehrávač ocení podporu paměťových karet microSD. Bohužel na pozadí hrát neumí. FM rádio začne vydávat tóny až po připojení sluchátek a nepodporuje funkci RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kryté oko a nouzový internet

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát fotí v maximálním rozlišení 1 280 × 1 024 bez autofocusu a natáčí videa v rozlišení 176 × 144. Kvalita fotografie výrazně klesá se zhoršujícími světelnými podmínkami, protože chybí přisvětlovací pomocník. Místo něj je použito zrcátko pro autoportréty. Tento nepříjemný fakt vyvažuje škála několika nastavení. Zvuk závěrky lze měnit nebo deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát skýtá bohaté možnosti nastavení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Špatné světelné podmínky fotoaparátu pochopitelně nesvědčí...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...bohužel ani na slunci to není o moc lepší
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co se týče makrofotografie, zde Samsung poslouží alespoň jako textový zápisník
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plejáda efektů aplikovaná na strážce redakčního trezoru

Samsung J700V přichází se standardní datovou výbavou. Komunikace probíhá přes síť GSM 900/1800/1900 MHz a známé datové technologie GPRS a EDGE (oboje ve třídě 10). Absence sítě 3G v této kategorii není handicap. Příjemný bonus spojuje Bluetooth 2.0 s podporou A2DP a praktický datový kabel s rozhraním USB 2.0, který se stal součástí nabíječky. Komunikace s počítačem probíhá přes jeden ze dvou režimů. První přes software PC Studio nebo velkokapacitní režim, u kterého přejde telefon do offline módu. Prohlížení internetového světa obsluhuje jednoduchý webový prohlížeč OpenWave s osmi řádky.

Celkový dojem

Vodafone do své stáje přibral vzhledově pěkný model s megapixelovým fotoaparát, slotem pro karty microSD, EDGE a Bluetooth. Jeho koupi zřejmě ovlivní nepohodlná klávesnice, před nákupem ji doporučuji vyzkoušet, třeba zrovna vám bude sedět lépe než mně. Vodafone nasadil cenu 3 577 Kč, což je myslím částka odpovídající. Za přibližně stejnou částku můžete koupit i dvojče: Samsung J700 bez véčka za označením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

+ příjemný vzhled
+ slot pro paměťovou kartu
+ jednoduché ovládání
+ dlouhá výdrž baterie

- nižší rozlišení displeje
- špatná klávesnice
- slabší fotoaparát 

Témata článku: Samsung, , Samsung J700, Internet Svět, Vystřelení, Příjemný design, Prostřední řada, Kruhový ovladač, , Šmrnc, Samsun, Správný tah, Podprůměrný displej, Voda, Rozepsaná zpráva, Korejec, Sam,