Samsung je v Číně žalován za nemožné odstranění „bloatwaru“

Samsung je v Číně žalován uskupením Shanghai Consumer Council za to, že neumožňuje odstranění „bloatwaru" ve svých smartphonech. Termínem „bloatware“ se rozumí předinstalovaný aplikační obsah z výroby, který uživatelé nakonec ani nemusejí používat, ovšem aplikace tohoto druhu jsou v telefonu napevno a nejde je odinstalovat. Samozřejmě se to netýká základních aplikací sytému jako je např. Číselník, Kontakty nebo Zprávy, máme tím na mysli spíše aplikace jako S Voice, OneDrive, OneNote, S Note, Peel Remote Control, a další.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jeden příklad za všechny - S Voice. Aplikace má 26 MB a stejně neumí česky, takže není důvod ji používat. I přes to všechno ji z telefonu neodinstalujete, můžete ji jen deaktivovat. 26 MB zabrané paměti ale zůstává... A je třeba dodat, že S Voice je jen špičkou ledovce

Shanghai Consumer Council se v žalobě opírá o četné stížnosti uživatelů smartphonů značky Samsung, kteří si stěžovali na předinstalované aplikace. Hlavním motivem pro ně byla úspora místa, nepoužívané aplikace mohou v telefonu logicky zabírat zbytečný prostor, který by šel teoreticky využit jinak. Navíc, řada aplikací se automaticky aktualizuje, takže ukrajuje datové limity, a to i přesto, že je třeba vůbec nepoužíváte. 

Z výsledků přehledové studie vyplývá, že tabletofon Galaxy Note 3 má 44 předinstalovaných aplikací, které není možno odstranit, případně jen složitě zablokovat. Žaloba byla mimo Samsung podána i na Oppo. Model OnePlus One měl takovýchto aplikací 47. Cílem žaloby je to, aby zmiňovaní výrobci navrhli softwarové řešení, v rámci kterého bude mít uživatel možnost odinstalovat i předinstalované aplikace. To je u Androidu jinak možné až po rootu zařízení, ovšem pro laickou veřejnost to není žádné řešení, nehledě ne možnou ztrátu záruky po rootování.

Ve druhé řadě chce Shanghai Consumer Council docílit toho, aby uživatelé byli již před koupí varováni, jaký předinstalovaný obsah je v telefonu přítomen. V poslední době se tedy změnila priorita, ještě před několika lety byla každá předinstalovaná aplikace bonusem navíc, dnes je však, i z důvodu stále větších paměťových nároků nejnovějších aplikací a her, spíše přítěží. 

A co vy? Kolik „bloatwaru“ máte ve vašem chytrém telefonu? Byli byste spokojeni, kdyby šly odinstalovat předinstalované aplikace různých výrobců nebo jich většinu aktivně používáte?

Zdroj: BBC

Diskuze (34) Další článek: Slunečnice režiséra Jamese Camerona chce změnit vzhled solární energetiky

Témata článku: Samsung, , OnePlus One, OnePlus One 64GB, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Sam, Samsun, Odstranění, ODS, Cin, Předinstalovaný obsah, Žal, Stížnost uživatelů, Předinstalovaná aplikace, Aplikační obsah, Softwarové řešení