Samsung L770: Hračka nejen pro děti

Vysouváky Samsung umí. Tenhle kousek ke švěží eleganci přidá skvělý displej a datovou výbavu včetně HSDPA.

Samsung L770 má svérázné zpracování, dvoumegapixelový foťák, kvalitní QVGA displej, Bluetooth 2.0 s A2DP a podporuje 3G včetně HSDPA i možnosti videohovoru. Vylepšené detaily pomohou v kanceláři i u multimédií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • Velký QVGA displej
  • Podpora UMTS s HSDPA
  • Bluetooth 2.0 s A2DP
  • Podpora microSD

Hlavní nedostatky

  • Méně kvalitní celoplastová konstrukce
  • Silné odlesky na displeji
  • Sluchátka lze připojit jen přes systémový konektor
Samsung L770
L770 Elegantní vysouvák s lesklým povrchem vyráběný v několika barevných verzích. QVGA displej poslouží jako hledáček pro 2MPx fotoaparát nebo pro brouzdání na internetu. O data se postará EDGE nebo HSDPA.rozměry a hmotnost: 102 × 48 × 14 mm
displej: 2,1'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 40 MB, paměťové karty microSD
baterie: ?
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
67 %
(169. místo z 861)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: cca 9 000 Kč (2. čtvrtletí 2008)

Rozporuplné dojmy

Novinka je následníkem modelu L760. Oproti němu má navíc podporu 3G s HSDPA, možnost videohovoru a lepší displej. Celoplastová vysouvací konstrukce je na citlivých místech pogumovaná, v ruce však nebudí zrovna dobrý dojem. V koncových polohách se do sebe sice díly zaklíní a drží dobře, ovšem velká vůle během vysouvání napovídá o nepříliš dlouhé trvanlivosti celého mechanismu. Při stlačení silně praská.

Zajímavé barevné provedení trochu degradují otisky prstů, kterých je na užitém povrchu vždy požehnaně. Telefon má rozměry 102 × 48 × 14 mm a váží 93 gramů. Přístup k paměťové i SIM kartě je komfortní, nicméně důvěru nevkládáme do zadního krytu, jehož plastové zarážky nejsou uzpůsobené k častému otevírání. Na testovaném kousku ale držely na svém místě pevně a bez vůle. V levém dolním rohu mobilu nechybí očko pro poutko. Pravý bok přístroje skrývá pod krytkou slot na paměťové karty, levý zase multifunkční systémový konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Opět polovičatě

Klávesnice, jež se skládá z dvou částí, má na té vysouvací alfanumerický blok s řádkem funkčních tlačítek nahoře. Jedno z nich slouží k mazání, další spouští videohovor a poslední otevírá nabídku multitaskingu. Jednotlivé řádky jsou jednolité, dají se odlišit hmatem. Odezva je na náš vkus trochu slabá a nejasná. Rovnoměrné bílé podsvícení je aktivní jen v nastavenou denní dobu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro Samsung tak typická vysouvací konstrukce

Hlavním navigačním prvkem je čtyřsměrný kroužek s potvrzovacím středem. Do karet mu hraje to, že je mírně vyvýšen nad okolní kryt a přesně reaguje. Potvrzovací střed se rovněž výborně používá a převyšuje kroužek ještě o další půlmilimetr. Také kontextová tlačítka a tlačítka s telefonky jsou zpracována chvályhodně. Další tlačítka můžeme nalézt ještě na bocích telefonu — na levém je příjemně citlivá kolébka ovládání hlasitosti a na pravém spoušť fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blok ovládacích tlačítek se povedl

Zrcadlový štít

Displej Samsungu L770 zobrazí 262 tisíc barev na rozlišení 240 × 320 bodů. Má uživatelsky nastavitelný jas a časový limit podsvícení. Překresluje se okamžitě, v tomto ohledu jsme nezaznamenali problémy. Čitelnost na přímém slunci je však špatná, neboť na TFT vrstvu nejde dost dobře vidět přes silné odlesky na krycím sklíčku. Plocha displeje není využívána efektivně, nabídky jsou psané takovým způsobem, že se většinou na displej nevejde celý text. Pokud je neovládáte zpaměti, musíte pokaždé počkat, než se nápis odroluje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jemná kresba, ale silné odrazy

Výchozím místem grafického rozhraní je pohotovostní obrazovka následovaná hlavní nabídkou. V pohotovosti zobrazuje telefon tapetu, již lze doplnit o hodiny a případně i ciferník se světovým časem. Výbava skýtá i tzv. živé pozadí, které se mění podle denní doby a geografického místa, kde se nacházíte. Vytvořit si můžete i vlastní, i když jen statickou tapetu.

Na nejvýše umístěném řádku jsou klasicky všeobecné ukazatele. Šestistupňový ukazatel intenzity signálu je zbytečně přesný v porovnání s tím, který odráží stav baterie, jež má paradoxně jen tři dílky. Ve spodní části displeje nepřehlédnete výrazné logo operátora. Řádek úplně dole je vždy vyhrazen pro popis aktuálních funkcí kontextových tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek 
Tybická pohotovostní obrazovka

Témata článku: Samsung, , , Samsung L770, Výrazné logo, Systémový zvuk, Zaváděcí cena, Zajímavá funkce, Samsun, Digitální přiblížení, Pool, Přednastavený profil, Vestavěná anténa, Hra, Obsazovací tón, Pro +, Celý zástup, Sam, Automatická odpověď