Samsung Monaco: nové měřítko fotomobilů

Pozor, nepleťte si jej s foťákem! 12MPx, to už tu bylo, teď se ale přidává výsuvný objektiv s 3× zoomem. Samsung Monaco je nová hvězda mezi fotomobily.

9087schsssssssssss-w880-2.jpg

Nelekejte se, nezačínáme psát o fotoaparátech. I když tahle mašinka má ke kompaktnímu foťáku zatraceně blízko…

V Koreji se jmenuje W880, do Evropy se dostane pod označením Samsung M8920 Monaco a je to celosvětově první 12MPx fotomobil s 3× optickým zoomem. Samsung vyrábí fotoaparáty, vyrábí i fotomobily, proč tedy tyto dvě oblasti ještě více nepřiblížit? Když se podíváte na čelní stranu novinky, vidíte jen další dotykový mobil, to hlavní se ale tentokrát děje na zádech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung W880 pro Koreu, Samsung M8920 Monaco pro Evropu a v tiskové zprávě mu také říkají Samsung AMOLED 12M

Ne, není to první mobil s optickým zoomem, ale už delší dobu tu žádný nebyl, a tak Monaco budí velkou pozornost. „Fotoaparátovitý“ dojem prohlubují také ovládací prvky na boční hraně telefonu/na horní hraně fotoaparátu. Spoušť má kolem sebe prstenec pro pohodlné zoomování a otočný volič scénických režimů jako by přímo pocházel z některého kompaktu značky Samsung. Telefon dostal dokonce i typicky fotoaparátový grip pro pohodlné držení. Autofokus je zde samozřejmostí, blesk je xenonový.

Pojďme se blíže podívat na technické parametry téhle horké novinky. Hlavně díky výsuvnému objektivu není Samsung Monaco žádný drobeček: 116 × 57 × 16 mm (hmotnost výrobce neuvádí). Displej dostal úhlopříčku o velikosti 3,3 palce a rozlišení 800 × 480, technologie AMOLED slibuje vysoký kontrast. Interní paměť má kapacitu 4GB, k rozšíření poslouží pro moderní mobily typická karta microSD. O operačním systému se oficiální ani neoficiální zdroje nezmiňují, s největší pravděpodobností však půjde o uzavřený systém s uživatelským prostředím TouchWIZ.

Klepněte pro větší obrázek 
Ne, tohle není žádný drobeček (foto: SamsungHUB.com)

A zpět k fotoaparátu: Samsung jej vybavil mezipamětí pro rychlé ukládání pořízeného snímku, další je možné pořídit už po dvou sekundách. Na poměry fotomobilů a vzhledem k velikosti 12Mpx fotografií je to velice pěkná hodnota. Samsung se také chlubí možností pořídit HDready video, tedy video v rozlišení 1280 × 720 bodů, a to při 30 snímcích za sekundu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ve specifikaci je uvedena také televize pozemní technologie DMB. To se ale týká pouze korejské verze telefonu, nechme se překvapit, jak to bude s Evropskou verzí telefonu – bude modul odstraněn, nebo nahrazen technologií DVB-T? V Koreji se s prodejem začne už v říjnu, datum vstupu na evropský trh zatím není známé. 

Diskuze (59) Další článek: Horkýže Slíže: za nové album cena dobrovolná

Témata článku: Samsung, , Otočný volič, Nov, Nové měřítko, Foto, Měřítko, Monaco, Sam, Pěkná hodnota, Samsun, F +