Samsung Omnia 7: nebojácný pionýr (megatest)

Omnia 7 je jedním z prvních mobilů, které pohání nový systém Windows Phone 7. Ten má ještě své mouchy, sám telefon je ale velmi povedený.

Webový prohlížeč je jedním z největších kroků vpřed, zároveň ale i jedna z mocných kotev. Hned to vysvětlím. Pokud jste byli ještě nedávno majitelé telefonů s Windows Mobile, dobře víte, že jeho mobilní Internet Explorer byl pro nějaké vážnější surfování prakticky nepoužitelný. Výrobci tento nedostatek řešili povětšinou doinstalováním mobilní Opery, ani ta ovšem rok-dva nazpět neodváděla tu nejlepší práci (to ovšem ani dnes).

Rychlý mobilní Explorer, vážně

Nový Internet Explorer, který je součástí Windows Phone 7, je úplně jiný. Je poměrně rychlý – stránku načte a zobrazí prakticky stejně rychle jako webkitové prohlížeče ve výkonnostně srovnatelných iPhonech a Androidech nejvyšší řady. Stejně tak posouvání rozměrné stránky a přibližování pomocí multidotekových gest funguje výborně a člověk okamžitě zapomene na to, že má před sebou stále ten stařičký Internet Explorer.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

A on je vážně starý, v nitru totiž tepe jádro, které o sobě tvrdí, že pochází z Internet Exploreru 7. To je přitom čtyři roky starý desktopový prohlížeč, který nepodporuje hromadu nových standardů a o nějakém HTML5 nemá nejmenšího tušení. Podpora webových standardů je skutečně tristní, stejně jako výsledek v populárním Acid3 testu. Asi jsem byl příliš naivní, když jsem doufal, že Microsoft ve zcela novém operačním systému z roku 2010 použije byť třeba ořezanou verzi zatím stále vyvíjeného Internet Exploreru 9.

Mobilní IE versus webkitový Chrome 

Takže abych to shrnul, z hlediska výkonu se může staronový Internet Explorer prakticky srovnat s iPhonem nebo Chrome Lite z Androidu a stejně tak správně zobrazí drtivou většinu běžných webů, na mobilní aplikace napsané pomocí HTML5 ale rovnou zapomeňte.

Jak zneužít 4" displej

Nakonec je tu ještě jeden menší šok. Omnia 7 sice disponuje 4" displejem, webový prohlížeč ale permanentně zobrazuje adresní řádek a spodní ovládací nabídku. Skutečná plocha pro web tak nabývá skoro čtvercového rozměru a je paradoxně menší než plocha na menším telefonu Nexus One. Do celoobrazovkového režimu se prohlížeč na Windows Phone 7 přepne až poté, co jej natočíte do širokoúhlého postavení, to má ovšem k dokonalé ergonomii daleko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud bych chtěl v kritice pokračovat, zmíním také slabší možnosti nastavení a horší kvalitu zmenšeného písma. Když stránku oddálíte, text skoro nepřečtete a prohlížeč to obchází tím, že jednoduše natvrdo zvětší rozměr fontu. Teď se možná ptáte, proč jsem tedy v úvodu vychvaloval výbornou typografii. Ale ona je vážně skvělá v celém uživatelském rozhraní Metra! Jen to samotné vykreslovací jádro prohlížeče je holt jako z cizí planety. Platforma je stále ve vývoji, nelze tedy než doufat, že inženýři z Redmondu na prohlížeči ještě zapracují. Našlápnuto má velmi dobře.

Témata článku: Samsung, , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, HTC Desire, HTC Desire HD, HTC HD2, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Omnia, Samsung Omnia 7, Rychlé procházení, Stejný přístup, Manažerský telefon, Denní pohled, Speciální program, Typografie, Přestavba, Stručné představení, Instantní komunikátor